Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTO Bank Liga 26. fordulójában az éllovas Ferencváros 1-0-ra győzött Kisvárdán, és továbbra is magabiztosan vezeti a tabellát. Az Újpest FC kétgólos győzelmet aratott Pakson, míg az öt meccs óta nyeretlen MTK 2-1-re legyőzte a Diósgyőrt az új Hidegkuti Stadionban. A forduló meglepetését a kilátástalan helyzetben lévő Haladás szolgáltatta, amely háromgólos győzelmet aratott a Puskás Akadémia felett, Szombathelyen. 

A nyolcpontos előnnyel éllovas Ferencváros a kieső helyen álló Kisvárdához látogatott. A zöld-fehérek a legutóbbi négy bajnoki mérkőzésüket megnyerték, míg a Kisvárda öt mérkőzés óta nem tudott nyerni: kétszer idegenben szenvedett egygólos vereséget – az Újpesttől, illetve a címvédő Viditől –, háromszor döntetlent játszott. Az újonc csapat már négyszer mérkőzött meg a 2018/19-es idényben a Ferencvárossal, az őszi szezonban a bajnokságban, tavasszal a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében találkoztak kétszer. Az esélyesebb FTC háromszor 2-0-ra győzött – előbb vendégként, majd kétszer házigazdaként –, a legutóbbi, 1-1-es kisvárdai összecsapás a kupasorozat visszavágóján a házigazdák búcsúját jelentette.

A Fradi rendesen megszenvedett a Kisvárdával az első félidőben Forrás: Balogh Dávid/fradi.hu

A mérkőzést a Fradi irányította, az első helyzet mégis a Kisvárda előtt adódott. Egy bal oldali szabadrúgást Dibusz Dénes rossz helyre öklözött, a kipattanóra Anton Kravcsenko érkezett, azonban az ukrán játékos közeli lövésébe a grúz Lasa Dvali belevetődött. Három perccel később a Fradi is felpörgette a játékot. Ivan Petrjak futott el a jobb szélen, középre centerezett az érkező Fernando Gorriarán irányába, azonban Felipe remek ütemben vetődött ki a labdára. A 19. percben ismét a Kisvárda brazil kapusa volt a főszereplő: ezúttal Mikalaj Szihnevics közeli lövését kellett védenie. A 24. percben Lovrencsics Gergő lecsúszott lövése után a kisvárdaiak négy az egyben kontrázhattak, azonban az utolsó passzba Petrjak önfeláldozó módon belevetődött, így a Fradi legveszélyesebb támadója bizonyította, hogy a védelemben is megállná a helyét.

A 41. percben a Kisvárda újabb óriási helyzetet hagyott ki.

Sztávrosz Cukalász érkezett egy jobb oldali beadásra, a görög támadó azonban hat méterről nem tudott a kapuba helyezni. Az első félidőt Fradi-helyzet zárta. A brazil Isael 19 méterről kapura bombázott, honfitársa viszont óriási bravúrral kitolta azt a léc alól.

A brazil Felipe szenzációsan védett a Fradi ellen Fotó: Hirling Bálint - Origo

A második félidő elején megszerezte a vezetést a Ferencváros. A 47. percben Lovrencsics Gergő jobbról belőtt labdájára Petrjak érkezett a rövid oldalon, kapura akart sarkazni, de nem találta el a labdát, a hosszún azonban jött Szihnevics, és az üres kapuba passzolt.

Fél órával a vége előtt emberhátrányba került a Kisvárda.

Petrjak kapott indítást a bal oldalon, Pavlo Lukjancsuk azonban fellökte az elfutó honfitársát, amiért Iványi Zoltán játékvezető felmutatta neki a második sárga lapot.

A 72. percben lezárhatta volna a meccset a Fradi.

Isael bombáját Felipe bravúrral szedte ki a bal felső sarokból, a kipattanóra Lovrencsics érkezett, aki jobbról középre centerezett, a csereként érkező Lanzafame azonban hét méterről fölé pörgetett. A 78. percben ismét az olasz támadó szerezhetett volna gólt, de a 17 méteres szabadrúgása a jobb kapufán csattant. A 85. percben Lanzafame harmadszor is próbálkozhatott, de ezúttal sem járt szerencsével. Közeli ziccerét Felipe bravúrral védte.

A Ferencváros kiszenvedte a győzelmet Kisvárdán Forrás: Balogh Dávid/fradi.hu

Az utolsó negyedórában a Fradi taktikusan futballozott, esélyt sem adva a Kisvárdának. Ezzel a győzelemmel a Ferencváros továbbra is magabiztosan vezeti a tabellát, míg a Kisvárda hat meccs óta nyeretlen az NB I-ben, és továbbra is a 11. kieső helyen áll.

Kisvárda Master Good-Ferencváros 0-1 (0-0)
Kisvárda, 3331 néző, v.: Iványi
Kisvárda: Felipe - Lukjancsuk, Kravcsenko, Beriosz, Protics - Karaszjuk (Horváth Z., 84.), Gosztonyi (Melnyik, 66.), Cukalasz, Lucas (Sassá, 73.), Seco - Ilic
Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics G., Blazic (Frimpong, 33.), Dvali, Heister - Haratin, Sigér (Tokmac, 75.) - Isael, Gorriarán, Petrjak - Szihnyevics (Lanzafame, 64.)
gólszerző: Szihnyevics (47.)
sárga lap: Lucas (15.), Lukjancsuk (50., 60.), Beriosz (77.), illetve Isael (54.), Szihnyevics (59.), Heister (71.)
piros lap: Lukjancsuk (60.)

A bennmaradásért küzdő Haladás három góllal nyert a Puskás Akadémia ellen Szombathelyen.

Az utolsó helyezett hazai csapatban nem állhatott a kapuba Király Gábor, akit az előző fordulóban heves reklamálásért kiállítottak, majd utóbb a szövetség fegyelmi bizottsága a bírói jelentésben foglaltakra hivatkozva három mérkőzésre eltiltott. Ezúttal Rózsa Dániel védett – eredményesen.

Aktívan kezdett a hazai csapat, sorra alakította ki a helyzeteit, de a lehetőségek az első félórában kimaradtak. A vendégek sok technikai hibával játszottak, a szombathelyi letámadás viszont jól működött, és a sokadik helyzet már gólt eredményezett egy szöglet után.

Hátrányba kerülve a Puskás Akadémia is vezetett támadásokat, egy védelmi hibát kihasználva azonban a szünet előtt nem sokkal növelte előnyét a Haladás.

A pihenő után bő tíz perccel Rui Pedro kihagyta a kezezés miatt megítélt büntetőt, de hamar javított, két perccel később betalált, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a három pont sorsát.

A vendégek ezután nagy fölénybe kerültek, kapufát is lőttek, ezzel együtt nem volt esélyük a felzárkózásra.

Szombathelyi Haladás-Puskás Akadémia FC 3-0 (2-0)
Szombathely, v.: Berke
Haladás: Rózsa D. - Habovda, Jagodics, Tamás, Németh Mi. - Dausvili, Holodiuk (Németh Má., 80.) - Ivanov (Gaál, 77.), Rui Pedro, Ofosu - Rabusic (Priskin, 65.)
Puskás Akadémia: Hegedűs - Szolnoki, Poór, Hadzsijev, Sós (Tamás N., 37.) - Varga J., Mioc (Arabuli, 59.) - Knezevic (Urblik, 59.), Nagy Zs., Kiss T. - Radó
gólszerzők: Rabusic (31.), Rui Pedro (45+1., 58.)
sárga lap: Habovda (4.), Dausvili (64.), Holodiuk (73.), illetve Poór (56.)

Az Újpest 2-0-ra nyert a Paks vendégeként.

Az első félidőben kevés helyzet alakult ki a kapuk előtt, inkább a küzdelem dominált, bár az iram nem volt túl nagy. A hazaiak átengedték a kezdeményezés lehetőségét az Újpestnek, ám a fővárosi lila-fehérek a szünetig nem tudtak ezzel mit kezdeni.

Fordulás után a Paks inkább a védekezésre koncentrált, de egy szerencsétlen mozdulat nyomán bekövetkező öngól átírta a hazai együttes által elképzelt forgatókönyvet.

A váratlanul hátrányba került Tolna megyei csapat játékosai nem tudták nyugodtan kezelni a helyzetet, így hét perccel az öngól után tizenegyeshez jutott az Újpest, ezzel el is dőlt a három pont sorsa.

A hazaiak sorozatban negyedik meccsükön maradtak nyeretlenek, míg a fővárosi vendégek a bajnokságban 2013. november után tudtak ismét győzelemmel távozni Paksról.

Paksi FC-Újpest FC 0-2 (0-0)
Paks, 1200 néző, v: Farkas Á.
Paks: Nagy G. - Kulcsár (Kővári, 24.), Lenzsér, Bobál D., Báló - Zsidai (Kesztyűs, 80.), Windecker - Hahn, Papp, Remili (Simon A., 69.) - Könyves
Újpest: Pajovic - Pauljevic, Litauszki, Ristevski, Burekovic - Sankovic, Diallo - Nwobodo, Rácz, Nagy D. (Simon K., 70.) - Traoré (Zsótér, 89.)
gólszerző: Bobál D. (60., öngól), Traoré (68. - 11-esből)
sárga lap: Lenzsér (44.), Bobál D. (67.), Zsidai (79.), illetve Burekovic (65.), Diallo (85.)

Először nyert idén házigazdaként az MTK Budapest: a fővárosi csapat Gera Dániel két góljával 2-1-re győzte le a Diósgyőrt.

Az első félidőben kiegyenlített mezőnyjáték mellett riválisával ellentétben az MTK a kapura is veszélyt jelentett.

A játékrész közepén Gera Dániel öt perc alatt kétgólos előnyhöz juttatta a házigazdákat, akik megtörték a meddő támadójátékot nyújtó diósgyőriek koncentrációját.

A szünet előtti hajrában váratlanul szépítettek a vendégek Tajti Mátyás révén.

A második felvonásban a vendégek húsz percig irányították a játékot, gólhelyzetig azonban akkor sem jutottak. A 65. perc után kijött a szorításból a házigazda, de miután pár lehetősége kimaradt, a védekezést helyezte előtérbe, és megelégedett azzal, hogy a lefújásig megőrizze előnyét.

A két együttes szezonbéli harmadik összecsapásán is egy góllal nyert a házigazda, a fővárosiak másodszor bizonyultak jobbnak. A DVTK vendégként sorozatban negyedszer kapott ki.

MTK Budapest-Diósgyőri VTK 2-1 (2-1)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2877 néző, v.: Andó-Szabó
MTK Budapest: Horváth L. - Katona, Balogh B., Pintér, Gengeliczki, Szelin - Vass Á. - Kanta (Vass P., 61.), Bognár I., Gera (Mihajlovic, 78.) - Torghelle (U. Diallo, 70.)
DVTK: Antal - Sesztakov, Polgár (Bacsa, 74.), Brkovic, Tamás M., Juhar (Prosser, a szünetben) - Szabó B., Márkvárt, Tajti - Hasani, Mihajlovic (Vernes, 66.)
gólszerzők: Gera (22., 27.), illetve Tajti (43.)
sárga lap: Kanta (60.), Katona (84.), Mihajlovic (91.), illetve Márkvárt (46.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista