Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Husztit a szurkolók sem könyörögnék be az Eb-csapatba

huszti szabolcs, kiállítás
Hanover's Hungarian midfielder Szabolcs Huszti (R) celebrates scoring the winner goal in injury time during the German first division Bundesliga football match Hannover 96 vs SV Werder Bremen in Hanover, central Germany, on September 15, 2012. Hanover won the match 3-2. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER MATCH. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050.
Vágólapra másolva!
Az 51-szeres válogatott Huszti Szabolcs 27 éves volt, amikor 2010-ben úgy döntött, hogy a "hülyítés" miatt végleg lemondja a válogatottságot. Bár úgy érzi, szégyellhetné magát, ha most besétálna az Eb-re, a szurkolók többsége szerint a Frankfurt légiósa jól jönne a Storck-csapatnak. Csakhogy Huszti az Origónak azt írta, ő nem olyan, aki csak úgy megváltoztatja a véleményét. 

A jelek szerint a magyar szurkoló könnyen megbocsát, vagy legalábbis gyakorlatias fajta. Amikor olvasóinknak feltettük a kérdést, hogy mit gondolnak a Kínából a német Bundesligába igazoló Huszti Szabolcs válogatottbeli esélyeiről, mindössze 17 százaléknyian szavaztak arra, hogy nem lehetne helye az Eb-keretben, mivel nem volt ott a selejtezőkön.

A legtöbben (31 százalék) azt válaszolták, hogy szerintük Huszti nem fog visszatérni, pedig szükség lenne rá, míg 26 százaléknyian arra voksoltak, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány még rábeszélheti a visszatérésre.

Kitart a visszavonulás mellett

A válogatottszereplést 2010-ben lemondó és magát e döntéséhez azóta is tartó Huszti hétfőn e-mailben azt írta az Origónak, örül a szurkolók többnyire pozitív reakciójának, de ettől még ne számítson senki arra, hogy meggondolja magát. "Bár jólesik, ha többen így gondolkodnak, de én másképpen látom.

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mit szól a szavazás eredményéhez.

Pedig igény lenne rá

Ön szerint ott lesz Huszti a foci-Eb-n? – kérdeztük olvasóinkat. Több mint 4600 szavazat érkezett, a következő megoszlásban:

Nem, de nagy szükség volna rá – 1466 (31%)
A német Storcknak van esélye rábeszélni – 1240 (26%)
Kizárt, hiszen lemondta a válogatottságot – 1227 (26%)
Nem, de nincs is rá szükség, nélküle is sikerült a kijutás – 781 (17%)


A Nemzeti Sportnak korábban azt mondta, gratulál a válogatottnak, és boldoggá teszi a siker, de bosszantja, hogy némelyek azt pedzegetik, azért igazolt Németországba, hogy ismét válogatott lehessen. „Szégyellhetném magam, ha azok után, hogy mások végigküzdötték a selejtezősorozatot, csak úgy besétálnék az Eb-re. (...)

– jelentette ki.

Huszti Szabolcs 2010-ben meghozott döntésének a hullámai mára sem csillapodtak le teljesen Forrás: MTI/Beliczay László

Pedig a válogatott edzői stábja akár több fronton is ostromot indíthatna, hogy visszacsalogassa őt. A szövetségi kapitány első számú segítője, Andreas Möller jó ismerős a játékos új csapatánál. A nyolcvanas években

szobatársa volt Détári Lajosnak az Eintracht Frankfurtnál,

abban a klubban, ahova a 32 éves Huszti most szerződött a kínai bajnokságból.

Hogy Bernd Storck szövetségi kapitány egyáltalán tenne-e egy próbát Husztival, nem tudni. Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs vezetője kérdésünkre azt mondta, mivel a szélső „többször, őszintén, következetesen nyilatkozott a válogatottsága ügyében, nem téma az újbóli szerepeltetése”.

Az egyik legértékesebb magyar játékos?

A mostani Eb-selejtezős siker egyik főszereplője, a Storck előtt a válogatottat irányító Dárdai Pál 2010-ben azt mondta a Zenitben akkor többnyire kispadozó Husztiról az Origónak: „Ha Huszti majd egy jobb szériába keveredik, rádöbbenünk, hogy

Nincsen pótolhatatlan futballista, ám ha megnéznék a futóteljesítményét, a sikeres passzait, kiderülne, hogy ő az egyik legértékesebb magyar játékos.”

Hannoverben annyira szerették Husztit, hogy kétszer is leigazolták Forrás: AFP/Odd Andersen

2014-ben, amikor Huszti a Hannoverbe visszatérve elnyerte a magyar aranylabdát, ki is derült, mire képes, ha bíznak benne:

a Bundesligában 46 meccsen 14 gólt szerzett, és 14 gólpasszt adott,

volt, hogy vezette a kanadai táblázatot, és többször is ő lett a forduló játékosa.

Miután megkapta a legjobb magyar futballistának járó díjat, az NB1.hu-nak ekkor újra beszélt arról, miért nem tér vissza a válogatottba. „Zajlott ellenem egy lejárató kampány, amely szerint én megsértődtem, mert csere voltam, bomlasztom a közösséget, de ezzel már nem szeretnék foglalkozni. (...)

Velem sem sikerült kijutni világ- vagy Európa-bajnokságra, így ebben nekem is megvan a felelősségem. Így alakult az élet.”

Mi is volt Huszti baja 2010-ben?

Huszti Szabolcs 2010-ben terjedelmes levelet írt arról, mi volt a problémája a válogatottnál. Az alábbiakban kiemeltük a legfontosabb részeket, a teljes levél itt elolvasható.
Először akkor fogalmazódott meg benne a válogatottból való visszavonulás, amikor az angolok elleni mérkőzés előtti edzésen a szakvezetőség azzal vádolta, hogy motiválatlan. Huszti ezt kikérte magának: „Rólam, aki mindig a maximális odaadásra törekedtem, azt feltételezte Egervári Sándor, hogy lélektelenül készülök.”
Husztinak a kapitány a meccshiánnyal indokolta, hogy nem jut számára főszerep a válogatottban, de ő ezt nem tartotta elég erős érvnek. „Fura, hogy Hajnal Tamást, akinek eddigi teljesítményét Németországban nagyra értékelik; Vanczák Vilmost, aki évek óta alapember Svájcban; vagy éppen Huszti Szabolcsot, akit minden állomáshelyén megbecsültek, olyanok helyettesítenek, akik a gyengébb színvonalú magyar bajnokságban szerepelnek.”

„Ami most zajlik, annak köze sincs a realitáshoz. Az hülyítés. Az nevetséges. Simán kikaptunk Svédországban, de dicsérjük az első félidőt, miközben momentumunk sincs – a házigazdáknak pedig ziccerei egymás után. A meccset közvetítő riporter dicshimnuszokat zeng a produkcióról, egekbe emel játékosokat, a stúdióban ülő szakkommentátorok pedig fényezik az edzőt, és fejlődésről beszélnek. Szerencsével, kínkeservesen megverjük Moldovát, és elégedetten értékelünk.”
Szerinte nincs magyarázat arra, hogy amikor ő otthagyta a válogatottat, féléves büntetést szabott ki rá a szövetség, Gera Zoltánt pedig nagy csinnadrattával hívta vissza az MLSZ – miután csapatkapitányként otthagyta Dániában a társaságot. „Ráadásul Juhász Rolandtól hirtelenjében elvették a karszalagot, és visszakerült Zolihoz. Most még véletlenül sem Gerzson ellen szólok, ő régóta barátom, megbeszéltem vele ezt a témát, pusztán arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy a válogatottnál jelenleg nem azonos a mérce.”
Pár hónappal később az Origónak adott interjújában Huszti azt mondta, több magyar játékos is egyetértett a szavaival, a levélhez pedig azóta is mindenki csak gratulált neki.


A váratlan kínai átigazolása után sem került rosszabb formába, csapattársa, Elek Ákos legalábbis ezt mondta róla az Origónak tavaly novemberben: „Most is tudna a válogatottban játszani, az biztos. Szerintem szükségünk lenne rá, tudna segíteni, de lezárta már ezt az ügyet.”

Détári Lajos, Dombi Tibor és Pisont István után újabb magyar a Frankfurtban – Huszti a 8-as mezt kapta Forrás: MTI/EPA/DPA/Frank Rumpenhorst

2010 szeptembere óta sok minden történt a válogatottnál, a csapat bravúrosan kiharcolta az Eb-kvalifikációt. Egervári Sándor óta három edző ült a kispadon, ebből kettő már megpróbálta visszacsábítani Husztit – sikertelenül.

Pintér után Dárdai is kosarat kapott

Először Pintér Attila beszélt a szélsővel. „Elmondta, hogy nála ez nem kapitánykérdés, és ne könyörögjenek neki, mint egy másik játékosnak, akit most nem szeretnék megnevezni” – nyilatkozta Pintér, aki egy vesztes tétmeccset élt meg a válogatott élén. A következő kapitány, Huszti korábbi válogatottbeli játékostársa, Dárdai Pál jobb esélyekkel indult, de hiába. „Én már megpróbáltam sok mindent. Meg fogok próbálni vele beszélni, de nincs értelme. Kétszer már nem sikerült. Szerintem

– fogalmazott 2014 decemberében a jelenleg a Hertával a Bundesligában dobogós exkapitány.

Jótékony Huszti

Huszti Szabolcs, Juhász Rolanddal együtt, rendszeresen támogatja a budapesti Heim Pál Kórház Madarász utcai részlegének fejlesztéseit finanszírozó Gyermekkor Alapítványt. Amíg játszott a válogatottban, az ott kapott prémiumát ajánlotta fel a célra. Tavaly karácsony előtt egymillió forintot adományozott az alapítványnak, a pénzt a szemészeti rendelő felújítási munkálataira fordítják. „Apaként sok mindent máshogy lát az ember, érzékenyebb erre a témára. Boldoggá tesz, hogy segíthetem az alapítvány munkáját, és tudom, hogy jó helyre kerül a pénzem” – mondta erről a futballista.

Mindent egy helyen az Eb-ről