Vágólapra másolva!
Ha egy klub leigazol az előző három BL-döntő legjobbjának választott három játékos közül kettőt, akkor mindenképpen komolyan kell számolni vele. Márpedig a Galatasaray ezt tette: Wesley Sneijdert után Didier Drogbát is megszerezte, és most már az a cél, hogy a klub Európa legjobb tíz csapata közé kerüljön.

A januári átigazolási időszak egyik sokáig húzódó szappanoperája ért véget a múlt héten, amikor eldőlt, hogy az Internazionale holland középpályása, Wesley Sneijder elfogadja a Galatasaray ajánlatát.

A milánóiak mindenképpen meg akartak válni tőle, miután nem ment bele abba, hogy csökkentsék a fizetését, és a klubok gyorsan megegyeztek a 7,5 millió eurós vételárról, azonban Sneijder bérigényei miatt sokáig úgy tűnt, hogy a Galata mégsem tudja őt megvenni.

Isztambul vonzóbb, mint Mahacskala

A Galatasaray hivatalos közleménye szerint az idény hátralévő részében Sneijder kétmillió eurót keres majd, majd a szerződéséből hátralévő három év alatt szezononként 3,2 millió euró fix üti a markát. Ezen kívül minden egyes meccsért, amelyen pályára lép, 25 ezer eurót kap (de ez a bónusz idényenként nem haladhatja meg a félmillió eurót, vagyis a 21. mérkőzés után már nem jár semmi), és aláírási pénzként 3,9 millió eurót tehet zsebre - amit a három és fél éves szerződésének időtartama alatt egyenletese elosztva kap meg.

Mindent összevetve Sneijder éves fizetése négymillió euró körül mozog majd, vagyis Isztambulban hozzávetőlegesen annyit kap, amennyit az Internél is megadtak volna neki, ha belemegy a szerződésmódosításba - Milánóban egyébként évi hatmillió euró volt a fizetése a La Gazzetta dello Sport információi szerint.

Mindezek alapján valóban úgy tűnik, hogy a holland középpályás nem elsősorban a pénz miatt választotta az isztambuliakat, és ezt a Galata egyik vezetője, Ali Güven is megerősítette. "Az Anzsi Mahacskala több mint tízmillió eurót kínált neki, de nemet mondott, mert megvannak az ambíciói és nyerni szeretne" - mondta Güven. Utóbbi kijelentésben van valami, elvégre az isztambuli csapat jelenleg vezeti a török bajnokságot, azaz minden bizonnyal a következő idényben is ott lesz a BL-ben, ami például az Internél korántsem biztos. Ráadásul a Galata a BL mostani kiírásában is áll még, a nyolcaddöntőben a Schalke ellen egyáltalán nem lesz esélytelen, főleg, hogy Sneijder mellett még Didier Drogba is érkezett.

Kínából Törökországba

A török sajtó már vasárnap este kész tényként közölte, hogy a Galata megszerezte az elefántcsontparti támadót, pedig a megállapodás akkor még nem született meg. Az egyesület ugyanakkor hivatalos közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy megkezdte a tárgyalásokat Drogba klubjával, a Shanghai Shenhuával, és egy nappal később be is jelentették a leigazolását.

Forrás: AFP/Alexander Joe
Drogba a török kaland előtt még az Afrika-kupát szeretné megnyerni

Az előző BL-döntő legjobbjának megválasztott támadót januárban kapcsolatba hozták az AC Milannal és a Juventusszal is, de Drogba végül a törököket választotta. Az isztambuliak elnöke Ünal Aysal szerint persze nem a pénz miatt: "Drogba azt mondta, hogy nagyon örül, hogy egy olyan nagy klubban játszhat, mint a Galatasaray" - jelentette ki a klub vezetője. De azért aligha tévedünk nagyot, ha kijelentjük, hogy Drogba számára az is sokat számíthatott, hogy a szezon hátralévő részében kétmillió eurót keres, a következő idényben összesen négymillió üti a markát, és meccsenként 15 ezer eurót is kap.

Az isztambuli egyesület kerete persze eddig sem volt gyenge, másként aligha juthatott volna be a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában. Kellett ehhez a szerencsés sorsolás is, hiszen a csoportkörben a Manchester United mellett a CFR Cluj és a Sporting Braga volt az ellenfél.

Ez azért nem megoldhatatlan feladat egy olyan csapatnak, amelynek a keretében ott van többek között a svéd válogatott Johan Elmander, az uruguayi Fernando Muslera, az elefántcsontparti Emmanuel Eboué, a Juventustól kölcsönvett brazil Felipe Melo, valamint a Schalkét, a Bayern Münchent és a Real Madridot megjárt Hamit Altintop. A kispadon pedig az a Fatih Terim ül, aki kétszer is volt török szövetségi kapitány, és irányította a Fiorentinát, illetve az AC Milant is.

A cél a top 10 Európában

Mindez azonban hatalmas ugrás a klub számára ahhoz képest, hogy a 2010-2011-es idényben története legrosszabb eredményét érte el, csak a nyolcadik helyen végzett a bajnokságban, és 30 év után először nem jutott ki az európai porondra. Mindez elég volt ahhoz, hogy a klub elnöke, Adnan Polat megbukjon az elnökválasztáson: utódja az az Ünal Aysal lett, aki a 4019 szavazatból 2998-at gyűjtött be - ilyen nagy fölénnyel soha senki nem nyert a klub történetében.

Forrás: AFP/Miguel Riopa
Burak Yilmaz hat góljával holtversenyben vezeti a góllövőlistát a BL-ben

Az új elnök Svájcban szerzett felsőfokú végzettséget, majd 1974-ben Brüsszelben hozta létre első cégét, az Unit Internationalt, amely mára Unit Group néven holdinggá nőtte ki magát, amely főleg az energiaiparban érdekelt. Aysal jelenleg Törökország 43. leggazdagabb embere, személyes vagyonát 500 millió dollárra becsülik, és a jelek szerint elhatározta, hogy ismét európai élcsapatot farag a Galatából, amely a 2000-es években már eljutott erre a szintre - akkor UEFA-kupát majd Európai Szuperkupát nyert, szintén Terim irányításával.

"A megválasztásomkor a klub adóssága 327 millió dollár volt, az egyesület gyakorlatilag csődbe ment, de sikerült megmenteni. Jelenleg az adósság 215 millió dollár, de a célunk az, hogy 2014-re 100 millió alá csökkentsük" - nyilatkozta Aysal tavaly nyáron az egyik török üzleti magazinnak. Ami az egyesület ambícióit illeti, az elnök nemrégiben kijelentette: "Európa tíz legjobb csapata közé akartunk tartozni, de jelenleg olyan klubokkal kell versenyeznünk, amelyek pénzügyileg négyszer vagy ötször olyan erősek, mint mi". A jelek szerint azért nem adja fel.

www.globalsoccerapp.com