Vágólapra másolva!
Az AC Milan hetedszer lett Európa legjobb klubcsapata, miután szerdán - Filippo Inzaghi duplázásával - 2-1-re legyőzte az angol FC Liverpoolt a labdarúgó Bajnokok Ligája athéni döntőjében.

"Ez a legnagyobb győzelmünk, amit valaha arattunk" - jelentette ki Carlo Ancelotti, aki edzőként 2003 után másodszor vezette diadalra a Milant a BL-ben az után, hogy korábban játékosként is sikerült neki a bravúr a legrangosabb európai kupasorozatban. "Sokan gondolták, hogy meg tudjuk csinálni, de szerintem ez különleges teljesítmény volt".

A játékosok közül a milánóiak 38 éves csapatkapitánya emelkedik ki: azzal, hogy nyolcadik BEK-, illetve BL-fináléján lépett pályára, beállította Gento rekordját, ráadásul pályafutása során ötödik alkalommal emelhette magasba a trófeát.

"Az ötödik is gyönyörű. Szép lenne most befejezni a pályafutásomat, de a következő idényben is szeretnék még játszani. Nagyszerű lenne, ha jövőre megint mi nyernénk" - mondta Maldini, aki a meccsel kapcsolatban megjegyezte, kiegyenlített, szoros találkozó volt, de megérdemelték a sikert, már csak a két évvel ezelőtti fináléban történtekért is. Akkor a Vörösök háromgólos hátrányból egyenlítettek, majd büntetőpárbajban győzték le a Milant.

Clerence Seedorf negyedik diadalát könyvelhette el, ami egyedülálló a BL korszakában. A holland középpályás a sikereit három csapatban érte el: először az Ajax Amsterdam színeiben, majd a Real Madriddal, a legutóbbi két alkalommal pedig az AC Milannal ért a csúcsra.

"Büszke vagyok rá, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak, mert nagyon keményen meg kellett dolgoznunk a sikerért ebben az idényben. Nagyon nehéz év volt, de a rengeteg munka meghozta gyümölcsét" - utalt Seedorf a bundabotrány következtében elszenvedett hátrányokra, pontlevonásra, majd a találkozóról annyit mondott, nem életük legjobb meccse volt, de nagyon koncentráltak, mert a Liverpool ellen egyetlen hibát sem lehet elkövetni. Hozzátette, összességében megérdemeltnek tartja a sikerüket.

Silvio Berlusconi, az AC Milan klubelnöke, akit még a pályán történő ünneplés közben a magasba dobáltak a játékosok, miközben a kezébe nyomták a díszes serleget, úgy vélekedett, hogy két éve, az isztambuli jobb meccs volt és a Milan is jobban játszott akkor, de a döntőknek minden esetben különleges érzelmi háttere van, és nem mindig a jobb csapat nyer.

A Liverpoolnál természetesen sokkal szomorúbban nyilatkoztak a lefújást követően. "Majdnem az egész meccset kontrolláltuk, de egy szerencsétlen gól, amely ráadásul a legrosszabbkor, a szünet előtt esett, megpecsételte a sorsunkat" - mondta Rafael Benítez, a szigetországiak trénere.

Forrás: EPA

Ancelotti az est hősével

A spanyol mestertől megkérdezték, miért nem vállalt fel nagyobb rizikót, miután hátrányba került a csapata, erre azt válaszolta: "Nagyobb rizikót? Olyan csapat ellen, amely az egyetlen hibát kihasználja és ezzel kivégzi az ellenfelét, nagyon óvatosnak kell lenni".

Benítez ugyanakkor szóvá tette, hogy a német Herbert Fandel ideje korán fújta le a találkozót a hosszabbításban, illetve a jövőre nézve kijelentette, hogy legalább két nagy lépést kell tennie együttesének, ha otthon közelebb akar kerülni a Manchester Unitedhez és a Chelsea-hez.

A Milan története hetedik BEK-, illetve BL-diadalát aratta, nála többször, szám szerint kilencszer csak a Real Madrid hódította el a trófeát, míg olasz csapat 11-edszer győzött, ezzel az itáliaiak utolérték a spanyolokat az élen.