Vágólapra másolva!
A mai modern labdarúgásban a klubedzők nem annyira kezdő tizenegyben, inkább játékoskeretben gondolkoznak, és meglehetősen ritka, hogy egy szakvezető hétről hétre alig változtasson együttesén. Az egyik kivétel ebben a szezonban meglepő módon a Bolton Wanderers, amely a topligák együttesei közül a legkevesebb futballistát vetette be az idény során - nem csoda, hogy Sam Allardyce mester a télen szeretne erősíteni.

A boltoni egyesület nagyon sokat köszönhet Allardyce-nak, hiszen az Angliában csak Big Samként ismert tréner vezette fel a csapatot 2001-ben a legjobbak közé, és nem csak hogy benntartotta a Wandererst a Premier League-ben, de szép lassan stabil középcsapatot csinált belőle, sőt, az egyeesület története során először még a nemzetközi porondra is kivezette.

A boltoniak a legutóbbi három pontvadászatban egyaránt az első nyolc között végeztek Angliában (ez olyan patinás egyesületeknek sem sikerült, mint az Everton FC, az Aston Villa, a Newcastle United vagy a Tottenham Hotspur), és ezt a brit közvélemény elsősorban annak tudta be, hogy Allardyce különösen jó érzékkel tevékenykedik a játékospiacon. A szakember gyakran szerződtetett Európából (főleg Spanyolországból) rutinos focistákat, gyakran igazolt olyan játékost, akit máshol már leírtak, és nem idegenkedett az egzotikus nemzetiségű labdarúgóktól sem.

A fenti tendenciák a nyáron is érvényesültek a Bolton tevékenységében az átigazolási időszakban. Allardyce ingyen megszerezte a Manchester United ballábas dél-afrikai játékosát, Quinton Fortune-t, akire a Vörös Ördögök már nem tartottak igényt; egyetlen cent kiadása nélkül leigazolta a Maccabi Haifa izraeli szélsőjét, Idan Talt, illetve az iráni válogatott középpályást, Andranik Teymouriant; viszont hajlandó volt klubrekordnak számító 12 millió eurót kifizetni a francia Nicolas Anelkáért - igaz, utóbbi már kevéssel a bajnokság rajtja után érkezett.

A csapat kiválóan kezdte a pontvadászatot, hiszen kilenc forduló alatt mindössze egyetlen mérkőzésen kapott ki (érdekes módon az egyébként pocsékul teljesítő Charlton Athletic otthonában), és az előkelő harmadik helyen állt a tabellán. A Manchester United elleni rangadót azonban csúnyán elbukta az együttes, a Vörös Ördögök 4-0-ra nyertek a Reebok Stadiumban, és a Bolton azóta mindössze egyetlen összecsapást tudott megnyerni - az Arsenal ellen. Ezen a találkozón végre Anelka is megszerezte első góljait a Bolton színeiben, de a francia csatár azóta nem volt eredményes, vagyis egyelőre nem remekel, ám Allardyce ezzel együtt is kitart mellette. Anelka a harmadik forduló, vagyis a megérkezése óta mindegyik bajnokin kezdő volt, de nem az ő egyetlen, akinek bérelt helye van a csapatban.

Az eddig lejátszott 16 összecsapás alatt ugyanis a kapus Jussi Jaaskelainen, a középhátvéd Abdulaye Meité és Talin Ben-Haim, a középpályás Gary Speed, valamint a csatár El-Hajdi Diouf mindegyik alkalommal ott volt a kezdő tizenegyben, de a spanyol Iván Campo is csak egyszer, a csatár Kevin Davies pedig mindössze kétszer került a kispadra.

Összességében tehát a Bolton az egyik legstabilabb gárda a Premier League-ben, Allardyce vetette be a legkevesebb labdarúgót, szám szerint 18-at, amelyből ketten (Teymourian és a fiatal Johan Smith) mindössze egyszer, csereként léptek pályára pár percre. Még azt sem lehet mondani, hogy a gárdát sérüléshullám sújtaná, hiszen csak Fortune és Joey O'Brien dőlt ki a sorból, utóbbi egyébként hamarosan teljesen felépül.

A boltoniak kerete tehát kissé szűk, nem meglepő, hogy Allardyce erősíteni szeretne a télen, de a szakvezető nem hazudtolja meg önmagát a kiszemelteket illetően. A Wanderers ugyanis egyrészt érdeklődik a Paris Saint-Germaintől elküldött, és így jelenleg csapat nélkül álló francia középpályás, Vikash Dhorasoo iránt; tárgyal a szlovén NK Domzale válogatott védőjével, Branko Iliccsel; és kapcsolatba hozták a japán Urawa Red Diamonds brazil származású középpályásával, Alexszel is.