Vágólapra másolva!
Rendkívüli közgyűlésen hozott határozatával mentőövet dobott Zalaegerszeg önkormányzata a ZTE FC Rt.-nek, a város élvonalbeli labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságnak. A testület úgy döntött, hogy 30 millió forintot szavaz meg az rt-nek, amelyet törzstőkeemelésre vagy működési kiadásokra fordíthat a vezetés. Az önkormányzat egyúttal kikötötte, hogy az általa nyújtott összeg tagi hitel visszafizetésére nem fordítható.

A közgyűlés a banki hitel kezességvállalásától sem zárkózott el, ennek azonban feltételéül szabta, hogy a tulajdonosok többsége hasonló lépésre szánja rá magát. A képviselő-testület azt is kikötötte, hogy a 480 millió forint adósságot felhalmozó cégnek legalább 25 százalékkal csökkentenie kell kiadásait, gazdálkodásáról pedig havonta be kell számolnia a város sport- és gazdasági bizottságának.

Az önkormányzat szeptember 17-én még úgy foglalt állást, hogy nem nyújt segítséget a labdarúgócsapatnak. A ZTE FC Rt. vezetése 120 milliós tőkeemeléssel 300 milliós hitelkérelem kezességvállalásához, valamint 30 millió forint rendkívüli támogatásért fordult az önkormányzathoz.

A testület akkor 3 óra 40 perces vita után csak arról döntött, hogy felhatalmazza Gyimesi Endre polgármestert, folytasson további tárgyalásokat a ZTE FC Rt. meghatározó tulajdonosaival a tőkeemelésről. Egyben felkérte az rt. igazgatótanácsát, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet a költségek legalább 25 százalékkal történő csökkentésére, a megtett intézkedésről pedig adjon tájékoztatást.

Az elutasító döntést követően bejelentette lemondását a részvénytársaság elnöke és két ügyvezetője, Nagy Ferenc, valamint Bozsik Péter és Mészáros Zoltán.

Szeptember 24-én az MSZP városi frakciója rendkívüli önkormányzati közgyűlés összehívását kezdeményezte. A megyeszékhelyen ellenzékben lévő szocialisták támogatták a ZTE FC Rt. vezetésének a törzstőkeemelésére tett javaslatát, szerintük ugyanis ez törvényi kötelezettsége a tulajdonosoknak, köztük a városnak.

Este aztán a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság rendkívüli közgyűlést tartott, melynek során a teljes vezetőség távozott. A tanácskozáson először a két ügyvezető, Bozsik Péter és Mészáros Zoltán számolt be arról, hogyan próbálták csökkenteni a 480 millió forintos adósságot, valamint vázolták az általuk elképzelt jövőt.

Zalaegerszeg önkormányzatának délelőtti tanácskozáson az ügyvezetés és az igazgatótanács elképzelése azonban nem kapott támogatást, ezért az rt. rendkívüli közgyűlésén a két ügyvezető és Nagy Ferenc elnök is lemondott. Ezt követően még újabb hat igazgatósági tag jelentette be, hogy távozik, a maradék hármat pedig visszahívta a közgyűlés.

Ezután megválasztották az új igazgatótanács tagjait, akik közül Tóth Géza lett a gazdasági társaság vezetője. "Egy gyenge pillanatban vállaltam el a felkérést, de tősgyökeres zalaiként úgy érzem, segítenem kell. A magyar futballban eddig is nehéz volt dolgozni, most sem lesz könnyű. Igyekszünk az rt. igazgatótanácsa tagjaival a vállalt feladatot megoldani, de ehhez nagyfokú összefogásra lesz szükség nemcsak Zalaegerszegen, hanem az egész megyében" - mondta az elnök