Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban folytatott lejárató kampány ellenére a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szöuli kongresszusán megerősítette tisztségében Sepp Blattert, a FIFA svájci elnökét. Blatter a szavazatok hetven százalékát kapta meg.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Blatter nagyobb fölénnyel nyert, mint 1998-ban
Nemzetközi Labdarúgó Szövetség

A FIFA 204 tagországából csupán ketten hiányoztak, így a szavazás érvényesnek tekinthető. Meglepetés, hogy Baltter nagyobb arányú győzelmet aratott, mint 1998-as első sikere alkalmával. Akkor a svéd Lennart Johansson ellenében "csupán" 111 voksot kapott, míg ellenfele 80-at.

"Nagyon köszönöm, hogy ismét megválasztottak" - kezdte székfoglaló beszédét Blatter. "El sem hiszik, mekkora megtiszteltetés ez számomra, főleg azok után, hogy egyesek hónapok óta azzal vádolnak, rossz ember vagyok. Mi mindannyian jók vagyunk! Javaslom, felejtsük el a történteket, és nézzünk előre. A FIFA legyen újra egységes család. Helyre kell állítanunk egységünket, hogy visszaszerezzük hitelességünket" - mondta a svájci sportvezető.

A FIFA eddigi elnökei
1904-1906: Robert Guérin (francia)
1906-1918: Daniel Burley Woolfall (angol)
1921-1954: Jules Rimet (francia)
1954-1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga)
1955-1961: Arthur Drewry (angol)
1961-1974: Sir Stanley Rous (angol)
1974-1998: Joao Havelange (brazil)
1998-: Joseph Blatter (svájci)

A Blatter által emlegetett hitesség és a becsületesség kérdése azért is fontos, mert továbbra sem csillapodtak a pénzügyi vádaskodások. A FIFA keddi rendkívüli kongresszusán nem kapott szót David Will alelnök, a pénzügyeket vizsgáló bizottság vezetője, miután hétfőn bejelentette, hogy a FIFA vesztesége 1999 és 2002 között 470 millió svájci frank volt. Joseph Blatter FIFA-elnök szerint azért fordulhatott ez elő, mert lejárt a felszólalásokra engedélyezett idő.

Százmilliók vannak a számlánkon, más szövetségek boldogok lennének ilyen mérleggel" - nyilatkozta Blatter, akit korrupció, hatalommal való visszaélés és választási csalás miatt a FIFA hét alelnöke közül öt, illetve a végrehajtó bizottság további hat tagja feljelentett. Úgy hírlik, a botrány kirobbantásában fontos szerepet játszó főtitkár, Michael Zen-Ruffinen helyzete az újraválasztással tarthatatlanná vált, nagy kérdés, hogyan lehet eltávolítani jelenlegi pozíciójából. Helyére a hírek szerint a francia Michael Platini kerülne.

Ajánlat:

Johansson maradt az UEFA-elnök, Bozóky nem lett tag

Korábban:

Fórum:

Foci Fan Klub

Mindent egy helyen az Eb-ről