Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgás nem jobb, mint 1999-ben volt, de rendezettebbé, áttekinthetőbbé vált. A hazai futballban sokszor a problémák sincsenek jól megjelölve. Ezt Deutsch Tamás mondta a változatlan színvonala és eredménytelensége ellenére változatlanul legnépszerűbb sportág közelmúltját, jelenét és jövőbeni terveit, lehetőségeit elemezve.

"Ha valaki azt kérdezi, hogy milyen a bajnokság színvonala, a válogatott teljesítménye, akkor a válasz az, hogy e tekintetben érdemi változás nem történt az elmúlt esztendőkben" - értékelt az ifjúsági és sportminiszter.

Hozzátette: ugyanakkor történtek erőfeszítések, hogy ez ne így legyen, és ennek következtében törvényszerűen lesznek is érdemi változások.

Deutsch az élvonalbeli bajnokság tavaszi idényének kezdete előtti sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott: nem a most következő fordulókban lesz tapasztalható az áhított fejlődés, a folyamat hosszú időt igényel. Célkitűzésként jelölte meg, hogy a válogatott Európában az első 15 között, a világon a 30-35. helyezett legyen, a magyar futball üzletileg is sikeressé és népszerű váljon, s javuljon a társadalmi presztízse.

"Az ISM a sportág tömegesítése érdekében elindította a Focizz velünk! akcióját, amelynek keretében 12 vidéki város műfüves pályáján kilencezren fociznak, 38 úgynevezett kiscsapat létesítménye kapott villanyvilágítást, három kiemelt utánpótlásbázis kialakítása részesült támogatásban, s 140 többfunkciós iskolai sportudvar létesült, miközben a tanulók futballjának finanszírozási összege 40-ről 83 millióra emelkedett. Ez utóbbi előrelépés 30 ezer gyereket érint."

A stadionrekonstrukciós program, ezt Deutsch elismerte, az eredeti tervekhez képest - elsősorban a kötelező közbeszerzési pályázatok körüli adminisztrációs nehézségek miatt - pillanatnyilag késésben van, de a 2003-as végső határidőig be lehet hozni a lemaradást. A tucatnyi jelenleg is zajló vagy hamarosan elkezdődő felújítás között lesz ebben az esztendőben az FTC stadionjának korszerűsítése is.

"Hamarosan döntés születik arról, hogy a kedden megerősített Eb-rendezési szándék kiket érint közvetlenül: 1-2 budapesti, 3-4 dunántúli és 3 kelet-magyarországi stadion lehet 2008-ban házigazda."

Külföldi szakvélemények szerint 99,9 százalék, hogy vagy az osztrák-svájci, vagy a moszkvai, vagy a magyar pályázat lesz a győztes, mert nem lehet minden nagy futballeseményt Nyugat-Európában rendezni.

Különleges, kiemelt jelentősége lehet a magyar futball remélt fejlődése szempontjából a miniszter szerint az utánpótlás-nevelésre "kitalált" Bozsik-programnak, amelynek keretében idén 1,5 milliárd forintos állami forrás áll rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett Deutsch arra, hogy 1998-ban az MLSZ akkori elnöke határozottan kijelentette: 300 milliós központi támogatással megmenthető lenne a hazai labdarúgás.

Korábban:

Fórum:

Foci volt, foci lesz. És most?

Nem hiányzik a könyvtárából?

Örökség - Puskásék és a történelem