Jön az Aranylabdások csatája: Modricék törnék össze Messi világbajnoki álmait

fbl Horizontal
(COMBO) This combination picture made on December 11, 2022 during the Qatar 2022 World Cup football tournament shows Croatia's midfielder Luka Modric (L) in Doha on December 9, 2022 and Argentina's forward Lionel Messi in Doha on December 3, 2022. - Argentina will play Croatia in the Qatar 2022 World Cup football semi-final match in Doha on December 13, 2022. (Photo by Nelson ALMEIDA and Alfredo ESTRELLA / AFP)
Vágólapra másolva!
A horvát válogatott játékosai nem Lionel Messire, hanem az argentin csapatra fókuszálnak elsősorban a két együttes keddi elődöntős csatája előtt a katari labdarúgó-világbajnokságon, viszont Neymarhoz hasonlóan a hétszeres aranylabdás vb-álmainak is véget vetnének.
Vágólapra másolva!

A 2018-as vb-ezüstérmes Horvátország a hétszeres Aranylabdás Lionel Messivel felálló Argentínával csap össze kedd este 20 órakor. A két együttes ötször mérkőzött már meg egymással - egy döntetlen mellett mindkettőnek két győzelme van -, ezekből kettő világbajnoki csoportmérkőzés volt. Az 1998-as tornán a dél-amerikaiak 1-0-ra nyertek, az európai csapat 2018-ban 3-0-val vágott vissza. Az akkori horvát gólszerzők közül Luka Modric változatlanul alapembernek számít, Ante Rebic valamint Ivan Rakitic azonban nincs ott Katarban. Rakitic már visszavonult a válogatottságtól, Rebicet pedig nem jelölték a vb-keretbe.

Argentína a legutóbbi 41 mérkőzéséből - a rendes játékidőt tekintve - 28 győzelem és 12 döntetlen mellett csak egyet veszített el, mégpedig a mostani tornán, melyet a Szaúd-Arábiától elszenvedett 2-1-es vereséggel indított. Utána a csoportkörben egyformán 2-0-ra kerekedett Mexikó, majd Lengyelország fölé, a nyolcaddöntőben 2-1-re győzte le Ausztráliát, a negyeddöntőben 2-2 után tizenegyespárbajban Hollandiát.

A vb-k történetében az argentinok vettek részt a legtöbb büntetőpárbajban, ezekből ötöt nyertek meg és csak egyszer szenvedtek vereséget,

2006-ban a házigazda németektől. Utóbbi meccsen Lionel Messi és a mostani szövetségi kapitány, Lionel Scaloni a kispadról szurkolt a honfitársaknak.

Messi és Scaloni ölelkezik Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Evrim Aydin

A dél-amerikaiak több mint egy éve minden meccsükön szereznek gólt, az azóta lejátszott 14 találkozójukon 35-7 a gólkülönbségük. A horvátoknak különösen Messire lesz érdemes figyelniük, aki veretes múltja mellett jó formát mutat Katarban, ahol négy gólnál és két gólpassznál jár már,

és ezzel az argentinok kilenc vb-találata közül hatból vette ki a részét közvetlenül.

A támadó a legutóbbi kilenc válogatott mérkőzése közül nyolcon volt eredményes - a lengyelek elleni vb-csoportmeccs a kivétel, amelyen 0-0-nál büntetőt vétett -, ezeken összesen 14-szer talált az ellenfelek kapujába.

Messi egy lépésre a vb-döntőtől Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A horvátok a harmadik vb-elődöntőjükre készülhetnek, 1998-ban még 2-1-re kikaptak a rendezőként később aranyérmes franciáktól, 2018-ban viszont hosszabbítás után 2-1-re legyőzték az angolokat. A horvát együttes a legutóbbi 21 találkozójából - a rendes játékidőt tekintve -

12 győzelem és 8 döntetlen mellett csak egyet veszített el, tehát argentin ellenfeléhez hasonló formát mutat.

A horvátok nem feltétlen jönnek zavarba, ha nem ők szerzik a találkozó első gólját, legutóbbi kilenc mérkőzésükön ez hétszer az ellenfélnek sikerült ugyanis, kétszer pedig 0-0-ra végeztek. Utóbbi két gól nélküli döntetlen Katarban, a csoportkörben született a másik ágon elődöntős Marokkóval, illetve Belgiummal szemben, míg a két fellépés között 4-1-re legyőzték Kanadát.

A csapategységben erősek a horvátok Forrás: AFP/Jewel Samad

Az egyenes kieséses szakaszban előbb Japánt, majd Brazíliát múlták felül, egyformán tizenegyespárbajban. Ezekkel együtt már négy ilyenben vettek részt, mindannyiszor ők nyertek. Ezeken a horvátok és ellenfeleik is 18 tizenegyest végezhettek el, de amíg ők 14-et berúgtak (77,7 százalék), addig ellenfeleik csupán nyolcat (44,4 százalék). Josip Juranovic, a horvátok védője kiemelte: nem hiszi, hogy bárkitől félniük kellene, inkább saját magukra koncentrálnak, valamint arra, hogy a legjobbjukat nyújtsák.

- mondta. Bruno Petkovic, a horvátok támadója szerint nincs konkrét tervük Messi semlegesítésére, legalábbis egyelőre.

- mondta.

Modric lángol a meccseken Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ami, vagy inkább aki az argentinoknak Messi - a győzelem és a továbbjutás legfőbb biztosítéka -, az a horvátoknál Modric, valamint Ivan Perisic. Előbbi a vb-k történetében egyedüliként volt eredményes háromszor büntetőpárbajban, a másik az olasz Roberto Baggio lehetne, ő azonban az 1994-es döntőben hibázott. Perisic Katarban még csak egy gólnál jár,

összesen viszont már hatnál - amivel beérte a horvátok legjobbját, Davor Sukert

-, ezekből ötöt a második félidőben szerzett. A támadó négy éve az elődöntőben góllal és gólpasszal vette ki a részét a 2-1-es győzelemből.

Livakovic Neymar ellen is remekelt Forrás: AFP/Jewel Samad

A horvátoknál főszerephez juthat a kapus Dominik Livakovic,

aki Katarban már 20 védésnél jár

- csak a lengyel Wojciech Szczesny előzi őt meg 24-gyel -, illetve a büntetőpárbajban négyszer hárított. De a cserejátékos Mislav Orsic is főszereplővé válhat, ő eddig csak 28 percet játszott Katarban, mégis van két gólpassza.

elődöntő:
Horvátország-Argentína, Luszail 20.00

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.