Újabb sztárok a pályán, jönnek a németek, a spanyolok és a belgák is

Soccer World Cup qualification / Liechtenein-Germany. ATeam DEU Deutscher Fussball Bund Germanys current sport Dieschaft Football Soccer football player German DFB Herren JERSEY LĹ nderspiel international men country game SPORT SPORTS spo SP national jers
goaljubel um Leroy SANE (GER) after goal to 0-2 with Timo WERNER (GER) ,, jubilation, joy, enthusiasm, action. Soccer Laenderspiel, World Cup qualification group J matchday 4, Liechtenstein (LIE) - Germany (GER) on 02.09.2021 in St.Gallen, Kybunpark. (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / SvenSimon / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság negyedik játéknapján az F-csoportban Marokkó Horvátországgal játszik, majd az E-csoportban Németország Japánnal méri össze az erejét. Ezt követően Spanyolország Costa Rica csapatával mérkőzik meg, majd a napot a Belgium-Kanada találkozó zárja az F-csoportban.
Vágólapra másolva!

Az F-csoport küzdelmeit a Marokkó-Horvátország mérkőzés nyitja meg szerda délelőtt 11 órakor. Walid Regragui csapata minden bizonnyal nem fog megijedni a legutóbbi vb-n ezüstérmet szerző horvátoktól, és támadó szellemben fog pályára Luka Modricék ellen. A Paris Saint-Germain rutinos szárnyvédője, Achraf Hakimi mellett

az angol Chelsea-ban némileg elszürkült Hakim Zijes játéka okozhat sok gondot a horvát csapatnak,

de nem szabad megfeledkezni a Bayern München jobbhátvédjéről, Noussair Mazraouiról sem, akinek 11 Bundesliga meccsen már három gólpassza van az idényben.

A horvátok a rutinos középpályásaikban (Modric, Brozovic, Kovacic, Pasalic) bízhatnak legfőképpen.


Az E-csoport is egy érdekesnek ígérkező találkozóval indul, mivel Németország Japánnal mérkőzik meg szerda délután 14 órakor. Hansi Flick csapatában a legnagyobb hiányzó a térdsérüléssel küzdő Leroy Sané. A németeknek főleg egy igazi befejező csatárra lenne szükségük,

bár a 2014-es világbajnokságon kiderült, hogy a válogatott képes sok gólt szerezni igazi kilences nélkül is.

A Bayern fiatal támadója, Jamal Musiala elképesztő szezont fut eddig, mellette főleg a Chelsea játékosa, Kai Havertz és a Bayern játékosai, a pontos passzokról ismert Joshua Kimmich és a szélső támadó posztokon remeklő Serge Gnabry adhat lendületet a támadásoknak.

Jamal Musiala mára már szinte kirobbanthatatlan a Bayern München kezdőjéből Forrás: AFP/Thomas Kienzle

A japánok a Frankfurtban játszó Dajcsi Kamada szervező játékán kívűl a Freiburg szélsőjének, Ricu Doannak és a Real Sociedad játékosának, Takefusa Kubónak az elfutásaiban bízhatnak. Izgalmas mérkőzés lesz, mivel Japán már a 2018-as oroszországi vb-n is bebizonyította, hogy senki ellen sem feltett kézzel megy fel a pályára.

Az F-csoportban délután 17 órakor Spanyolország Costa Rica ellen lép majd pályára. A spanyol csapat minden más válogatottnál alaposabban építkezik támadásban. Luis Enrique gárdája a biztos labdajáratásban hisz a spanyol futball évtizedes hagyományainak megfelelően. Ehhez meg is vannak a játékosaik, főleg a Barcelona középpályájának két ékköve, Pedri és Gavi személyében.

Pedri volt az Eb egyik legjobb játékosa Forrás: Getty Images/Stuart Franklin

Azonban a helyzetkihasználással a tavalyi Eb-n is hadilábon álltak, és bár mindig eljutnak az ellenfél tizenhatosáig,

most sincs a keretben olyan játékos, aki a befejezésekben kifejezetten erős lenne.

Ferran Torres és Alvaro Morata mellett/mögött a Barcelona baloldali támadója, Ansu Fati zilálhatja szét az ellenfél védelmét. Ki mással kezdődhetne Costa Rica legfontosabb játékosainak felsorolása, mint a Paris Saint-Germain csapatában már csak elvétve játszó kapussal. Keylor Navas mellett leginkább a közép-és dél-amerikai csapatokban edződött játékosok alkotják a válogatottat, így már az egy pont megszerzése is bravúr lenne. Bár a legutóbbi játéknap után szinte bármi előfordulhat a katari-vb-n.

A nap zárómérkőzése a Belgium-Kanada összecsapás lesz, amelyet este 20 órakor rendeznek meg az F-csoportban. Roberto Martínez csapata főleg támadóoldalon erős, de a védelmük már egyre inkább elöregedő játékosokból (Alderweireld, Vertonghen, Meunier) áll.

De Bruyne a legjobb 10-esek egyike Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A Manchester City játékosa, Kevin De Bruyne még mindig a világ legjobb irányítói közé tartozik, és a kisebb sérüléssel bajlodó Romelu Lukaku, Eden Hazard, és Yannick Carrasco olyan játékosok a belga csapatban, akik képesek zavart okozni az ellenfél védelmében.

Kanada 36 év után jutott ki újra a világeseményre, és minden bizonnyal ég bennük a bizonyítási vágy.

A combhajlító-sérüléséből felépült Bayern München-védő, Alphonso Davies is pályára léphet a belgák ellen, de minden bizonnyal a támadósor mögött kap majd helyet a bajorok játékosa. Főleg az amerikai profiligában (MLS) játszó focisták alkotják a kanadai csapatot, de portugál, francia, és belga bajnokságban is szerepeltetnek játékosokat. A legnagyobb problémájuk a rutintalanság lehet, de a gyors ellentámadásokra épülő játékstílusuk okozhat meglepetéseket a belgáknak is.


Labdarúgó-világbajnokság, Katar

F csoport, 1. forduló:


Marokkó-Horvátország, al-Hor 11.00
Belgium-Kanada, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 20.00

E csoport, 1. forduló:

Németország-Japán, al-Rajjan (Halifa Stadion) 14.00
Spanyolország-Costa Rica, Doha (al-Tumama Stadion) 17.00


Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!