Két vb-érmes és két esélytelen egy csoportban?

fbl Horizontal
Belgium's forward Romelu Lukaku shoots ans scores during the international friendly football match between Belgium and Croatia at the King Baudouin Stadium in Brussels on June 6, 2021, ahead of the EURO 2020/2021 tournament. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a csoportokat. Következzen az F csoport, ahol Belgium, Horvátország, Marokkó és Kanada küzd meg egymással!
Vágólapra másolva!

Négy éve a belgák és a horvátok is várakozáson felül teljesítettek Oroszországban, de ezúttal inkább az lenne a meglepetés, ha nem kerülnének az érmes helyezések közelébe. A sorsolás azonban nem kedvezett nekik, hiszen a nyolcaddöntőben jó eséllyel az egyikük a spanyol, a másikuk pedig a német válogatottal csap majd össze, utána pedig valamelyikükre Brazília várhat. Ám addig is megnehezíthetik a dolgukat csoporttársak: a nagycsapatokat rendszeresen megszorító Marokkó és a 36 év elteltével ismét kijutó Kanada.

A legutóbbi Nemzetek Ligájában négyes döntőbe kerültek a belgák, idén azonban a hollandok meggátolták ebben őket. Az Oranje elleni oda-vissza vereséget leszámítva az elmúlt négy évben egy olyan mérkőzés volt, ami nagyon nem sikerült jól Kevin de Bruyne-éknek. Ez azonban éppen az olaszok elleni Európa-bajnoki negyeddöntő volt, úgyhogy biztos, hogy kiéhezetten érkezik Katarba a topbajnokságok csapataira épülő válogatott. A csoportból kötelező a továbbjutás, utána azonban a szerencsén is múlik, hogy milyen ágra kerülnek. Igaz, négy éve a Japán elleni hatalmas fordítás után Brazíliát, majd a bronzmeccsen is Angliát is legyőzte Belgium az egyenes kieséses szakaszban, és mivel a csapat azóta alig változott, pontosan ismerik, milyen nehéz hónap vár rájuk.

Thomas Meunier reméli, hogy újabb vb-érem kerül a nyakába Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A szenzációs vb-ezüstérem óta sem hanyatlik a horvát labdarúgás. A válogatott az Eb-n egy őrült mérkőzésen esett ki a spanyolokkal szemben, a vb-selejtezőcsoportban pedig az oroszok elleni, mindent eldöntő találkozó után végeztek az élen. Idén azonban még ennél is jobb formát mutatnak Luka Modricék, akik az Ausztria elleni hazai sokk óta Dániát oda-vissza legyőzték és Franciaországban is nyertek, így az NL négyes döntőjébe kerültek. A fiatal védelem tapasztalatlanságát kompenzálja az összeszokott és brutálisan erős középpályássor, de a csatárok között is vannak nyerőemberek, úgyhogy ha a döntőig nem is feltétlenül, de Katarban is sokáig menetelhetnek a horvátok.

A vb-döntős horvátok a Nemzetek Ligájában kiváló formát mutattak Forrás: AFP/Franck Fife

Marokkó a legutóbbi világbajnokságon majdnem kibabrált a spanyolokkal, ám végül csak egy ponttal zárta a csoportkört. Azóta is bizonyította a válogatottjuk, hogy az afrikai labdarúgás élvonalába tartozik, hiszen tavaly megvédte a címét az Afrikai Nemzetek Bajnokságán, majd a vb-re is a legmagabiztosabban kvalifikálta magát a földrészről. Az idei kontinenstornán ugyan a negyeddöntőben Egyiptom megállította Bonóékat, a Sevilla kapusának vezérletével a csapat rendkívül kevés gólt kap, amit a két európai gigász ellen is bizonyíthat. A támadósorból pedig a szintén sevillai Youssef En-Nesyri és a Ferencvárost erősítő Ryan Mmaee nehezítheti meg a védők dolgát, elsősorban a Kanada elleni találkozón.

Marokkó ezúttal is két európai óriáscsapat ellen vitézkedhet a csoportban Forrás: AFP/-

Wales után Kanada várt a legtöbbet arra, hogy ismét főtáblára jusson a világbajnokságon: legutóbb (egyben először) 1986-ban, a magyarokkal egy négyesben szerepeltek. A következő vb egyik házigazdájának óriási lökést adott a rendezés elnyerése, hiszen azóta a kontinenstornán az elmúlt tizenöt év legjobbját érte el a negyedik hellyel, majd Katarba elsőként kvalifikálta magát a CONCACAF-zónából Mexikót és az USA-t is megelőzve. A kanadaiak legnagyobb erőssége a csatársoruk, ahol a bayernes Alphonso Davies mellett a Lille-ben alapembernek számító Jonathan David és a Brugge-zsel is remeklő Cyle Larin egyaránt szórja a gólokat, ez a trió pedig a világ összes válogatottja ellen veszélyes lehet. Ha a Ferencvárossal egy El-csoportban szerepelt Crvena zvezda kapusa, Milan Borjan is összeszedi magát, akkor Kanada történetének első vb-pontszerzésére nagyon jó esély van, a továbbjutás azonban hatalmas bravúrnak számítana.

Alphonso Davies a Bayern mellett a kanadai válogatottban is a vezéregyéniségek közé tartozik Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Vaughn Ridley

Korábbi egymás elleni tétmérkőzések nagy tornákon:
1994-es világbajnokság, csoportkör: Belgium–Marokkó 1-0

Az F csoport menetrendje:
2022. november 23. Marokkó–Horvátország 11.00, al-Hor
2022. november 23. Belgium–Kanada 20.00, al-Rajján
2022. november 27. Belgium–Marokkó 14.00, Doha
2022. november 27. Horvátország–Kanada 17.00, al-Rajján
2022. december 1. Horvátország–Belgium 16.00, al-Rajján
2022. december 1. Kanada–Marokkó 16.00, Doha