NFT-k az NFT-k előtt, a legdrágábban eladott CS:GO-skinek

CSGO, NFT, e-sport
NFT-k az NFT-k előtt, a legdrágábban eladott CSGO-skinek
Vágólapra másolva!
Családi házak árával kereskednek azok a CS:GO rajongók, akik a legértékesebb skineket gyűjtik a játékban. Az elképzelés távolról nagyon hasonlít az NFT-khez, de a spekuláció alapja jóval közérthetőbb, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy még egy évtized után is csak növekedjen a népszerűsége.

Heteken át hatalmas érdeklődés övezte a CS:GO-ban mikrotranzakciók útján beszerezhető, gyűjthető, virtuális tárgyakat, avagy a játékban található fegyverekre megvehető festéseket (skin) és matricákat (sticker). Azonban nem csak azért, mert olyan szépek vagy mert jobban lehet lőni tőlük (nem). Hanem azért is, mert

egyes darabok egy vagy akár több családi ház árába kerülnek és még vevő is van rájuk! Sorra dőltek márciustól májusig az eladási rekordok, pedig első ránézésre csak sima NFT-kről van szó.

De a CS:GO skinek ennél jóval többet jelentenek az embereknek és ezt alátámasztja az is, hogy milyen régóta és milyen jól teljesítenek ezek a befektetések a legújabb-legjobb crypto őrülethez képest.

A CS:GO skinek ugyanis 2013-ban jelentek meg pénzért nyitható ládák formájában és hókuszpókusz közgazdaságtani fogalmak helyett egy sokkal közérthetőbb képleten alapszik a rendszer azóta is: veszel egy kulcsot, veszel vagy kapsz egy ládát, kinyitod a kulccsal a ládát és a szerencsén múlik, hogy milyen értékes skin esik belőle. Lehet csak 3 eurócentet, lehet pár ezer eurót fog érni a nyereményed. De az is lehet, hogy milliókat és mehetsz felmondani a munkahelyeden – ez a nagyon ritka, de mint látni fogjuk, létező eset.

Az értékek ugyanis nem fixek, egy teljesen dinamikus piac épül a kereskedelemre, ahol átlátható és könnyen megérthető, hogy mi alapján megy a spekuláció, mert a legtöbb esetben ezek számszerűsíthetőek. A két legfontosabb tényező, hogy mennyire ritka vagy limitált (lehet-e még nyitni újat) és mennyire kopott (skálán mérhető). Erre még rájöhetnek extra dolgok, minthogy van-e valamilyen történet mögötte vagy a mintának van-e valami különlegessége, de ezek a szempontok legfeljebb a legértékesebbek daraboknál játszanak. Szóval nézzük is, milyen drágaságok keltek el mostanában!

A legdrágább matrica – 21 millió forint

Kezdésnek nézzünk meg egy olyan CS:GO-s tárgyat, ami még csak nem is egy fegyver festése, hanem csak egy matrica, amit rá lehet tenni egy fegyverre.

A EMS One Katowice 2014 Holo matricákról azt kell tudni, hogy ezek rendkívül ritkák, pláne a még fel nem helyezett formájukban.

Ma már igen valószínűtlen, hogy lesz ebből újabb darab a piacon, hacsak nem rejteget egyet valahol egy gyűjtő. De mindig is nagyon ritkának, ezáltal értékesnek számítottak ezek, mert a 2014-es EMS One Katowice volt az első CS:GO Major, ahol a csapatok és a játékosok matricákat kaptak, csak akkoriban még annyira kicsi volt ennek az egésznek a közönsége, hogy a limitált idő alatt kevés kapszula kelt el eleve.

EMS One Katowice 2014 Titan Holo matrica Forrás: Valve

Egy Titan Holo, aminek az értékét még tovább növeli, hogy a szervezet később megszűnt, egy-két hónapja még csekély 35-45 ezer dollár körül is beszerezhető lett volna.

Május első napjaiban azonban 62 ezerért (21 millió forintért) kelt el egyetlen darab úgy, hogy csak három volt a piacon és az egyiket a duplájáért kínálták!

A legdrágább skinek – akár 140 millió forint

A drága matricák természetesen a skinekre helyezve sem veszítik el az értéküket, sőt, még vonzóbbá tehetik az egészet.

Így történhetett, hogy márciusban 160 ezer dollárért (ma 55 millió forintért) kelt el egy AK-47 Wild Lotus négy darab, egyenként 40 ezer dollárt érő 2014-es Katowice matricával felszerelve.

Maga a skin ugyanis nem ér többet pár ezer dollárnál és akkor már tényleg csúcsminőségről beszélünk. A négy matricával viszont úgy mentek utána a népek, mintha cukrot osztanának.

AK-47 Wild Lotus Forrás: WIN.gg

Ennél is drágábban ment el egy M4A4 Howl. Ez egy aukción kelt el, ami ezer dollárról indult, de egészen 215 ezerig, vagyis 73 millió forintig nem állt meg. A Howl skinek jellegzetessége, hogy amikor megjelentek, kiderült, hogy lopott volt a dizájn. Ezért az összes addig kibontott darabot változatlanul hagyták a fejlesztők, minden újat pedig megváltoztattak úgy, hogy ne sértsenek szerzői jogot. Mivel így limitálttá váltak az eredeti darabok, megnőtt az érdeklődés is irántuk.

De soha korábban ilyen magas összegért nem kelt el egy darab belőle még – ehhez szintén matricák járultak hozzá most.

M4A4 Howl Forrás: Twitter.com/zipelCS

Az eddigi legdrágább csere a játék történetében egy másik AK skin volt, egy Case Hardened típusú. Ezek a skinek a mintájuk miatt rendkívül jellegzetesek és izgalmasak. Az egyszerűség kedvéért úgy működnek ezek, hogy minél kékebbek, annál jobbak és drágábbak. Ha egy Case Hardened skin eléri a maximális kékséget, akkor azokat „kék ékköveknek" szokták hívni.

Értelemszerűen ezek nagyon ritkák, de ha előkerül egy, rögtön hatalmas az érdeklődés iránta – pláne, ha megspékelik matricákkal.

Ak–47 Case Hardened Forrás: Twitter.com/zipelCS

Így történt ez áprilisban is, amikor valaki egy ilyen mintájú AK-t és mellé egy ugyanilyen mintájú kést adott el együtt.

Maga a fegyver 52 milliót, a négy matrica darabja 21 milliót, szóval csak ez a fegyver 136 millió forintot érhet!

És még erre rájött ugyebár a kés is, ami még 34 millió forintot érhet – bár erről csak tippek vannak, a valós értékét senki sem tudja megmondani.