Világbajnoki aranyérmes lett Péni István

Japan Olympics 2020 Shooting Men 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Tokyo 2020 Olympic Games 2021 Horizontal, Péni István
6605759 25.07.2021 Hungary's Istvan Peni competes during the men's 10m air rifle final competition at the Tokyo 2020 Olympic Games at Asaka Shooting Range in Tokyo, Japan. Ramil Sitdikov / Sputnik (Photo by Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Péni István aranyérmes lett a 300 méter standard puska open versenyszámban - amely nem olimpiai szám - a Bakuban zajló sportlövő-világbajnokságon szombaton.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az UTE sportolója 587 körrel (térdelő: 194, fekvő: 200, álló: 193) végzett az első helyen. Kissné Oroszi Edit tanítványa a fekvő testhelyzetben hibátlanul teljesített, de jól lőtte a térdelőt és az állót is.

A második helyen a norvég Kim Andre Lund végzett szintén 587 körrel, a belső tízesek száma (25-22) döntött a magyar versenyző javára. A harmadik helyen az amerikai Timothy Sherry zárt 586 körrel.

Mivel nem olimpiai számról van szó, az alapverseny rangsorolt a 24 fős mezőnyben.

Világbajnoki aranyéremes lett Péni István Forrás: Sputnik via AFP/Ramil Sitdikov

"Nagyon örülök a világbajnoki címnek! Főleg, hogy standard puskával sikerült nyernem, mert ez egy elég speciális lövészszám, kötött szabályokkal, és másfél kilogrammos sütéserővel, ami nagy kihívás azoknak, akik főként szabadpuskás versenyzők" - nyilatkozta Péni István.

Hozzátette, Bakuban szokás szerint ezúttal is szeszélyes volt az időjárás, megküzdöttek a széllel. Értékelése szerint a térdelő "csak" jól sikerült számára, de javított egy hibátlan fekvővel, és végül az utolsó tíz lövés állóval nyerte meg a versenyt.

"Még hátra van az a szám is 300 méteren, az összetett, amivel 2018-ban ezüstöt, 2021-ben pedig bronzot nyertem a vb-n, úgyhogy pozitívan készülök a maradék két számra" - mondta.

Ez a magyar küldöttség második érme az azerbajdzsáni világbajnokságon, múlt csütörtökön a Fábián Sára, Major Veronika, Jákó Miriam trió második lett a női légpisztolyosok csapatversenyében.

Eredmények, 300 méter standard puska open:
világbajnok:
Péni István (Magyarország) 587 kör
2. Kim Andre Lund (Norvégia) 587
3. Timothy Sherry (Egyesült Államok) 586