Vágólapra másolva!
A saját lányát, Szilágyi Liliánát testileg és lelkileg is terrorizáló és szexuálisan zaklató Szilágyi Zoltán rágalmazás és becsületsértés miatt büntető feljelentést tett, de bűncselekmény hiányában a bíróság egyértelmű döntést hozott az ügyben.

Szilágyi Liliána 2021 decemberében állt a nyilvánosság elé először, amikor közösségi oldalán több hosszú bejegyzésben fedte fel, hogy édesapja, egyben korábbi edzője, Szilágyi Zoltán "testileg és lelkileg is terrorizálta, kihasznáta és több esetben szexuáisan zaklatta". Az egykori sportoló által elmondottakat többen is megkérdőjelezték, és eleinte szerelme, Lengyel Zsombor is nehezen hitte el, hogy mindaz, amit hall igaz.

Később Szilágyi Zoltán rágalmazás és becsületsértés miatt büntető feljelentést tett a Liliána ügyével foglalkozó, a Magyar Úszó Szövetség által felállított Eseti Bizottság valamennyi tagja ellen

az őt elmarasztaló megállapításaik nyilvánosságra hozatala után.

A múlt héten született Fővárosi Törvényszék-végzés helyben hagyta az elsőfokú bíróság döntését, azaz jogerősen kimondatott, hogy a dr. Papp Gábor vezette testület semmilyen formában nem követett el sem rágalmazást, sem becsületsértést, azaz az eljárást bűncselekmény hiányában szüntette meg a törvényszék.

Az Eseti Bizottság minden tekintetben jog szerint járt el, így megállapításait a tanú meghallgatások mellett egy korábban született, jogerős bírósági ítéletre alapozta, amely egyértelműen kimondta, hogy Szilágyi Zoltán milyen cselekményeket követett el kiskorú lánya sérelmére korábban.

A korábbi, az Eseti Bizottság számára is hivatkozási alapként szolgáló ítélet szerint "A bíróság megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán Szilágyi Liliána irányában tettlegességig elmenő agresszív magatartást tanúsított, továbbá megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán kisebbik gyermeke, Szilágyi Gerda fejlődését veszélyezteti."

A másodfokú bíróság jogerős határozata hangsúlyozza, hogy Szilágyi feljelentésének semmilyen alapja nincs, az ügyben ugyanis hiányzik a jogellenesség.

Az Eseti Bizottságot a MÚSZ Elnöksége jogszerűen hozta létre és kérte fel tagjait a Szilágyi Zoltán személyével kapcsolatos panaszok kivizsgálására, valamint a vizsgálat eredményének ismertetésére. A Szilágyi feljelentéséről döntő törvényszék szerint a bizottság jelentésének részét képező jogerős bírósági megállapításokat a bizottság nem is vitathatta, sőt, a feljelentésről döntő bíróság az indokolásában arra is kitért, hogy a Szilágyi által vitatott bírósági megállapítást Szilágyi Liliána sértett saját vonatkozásában meg is erősítette.

Szilágyi Liliána édesapjának feljelentését elutasította a bíróság Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A bizottság tavaly március 30-án hozta nyilvánosságra vizsgálatának eredményét, mely többek között megállapította: "A Bizottság tagjainak egyhangú álláspontja szerint a dr. Szilágyi Zoltán részéről Szilágyi Liliána és Gyarmati Eszter sértettek ellen, a becsatolt bírósági ítéletben körülírt bántalmazó magatartásokat a sértettek és több tanú oly módon erősítette meg, hogy az állítások valóságtartamával kapcsolatban a Bizottság tagjaiban kétség nem merült fel.

a MÚSZ szabályzatainak, valamint maradandó lelki sérüléseket okozhatnak a felnőtt életre."

A jelentés tartalmának megismerését követően a Magyar Úszó Szövetség elnöksége az alábbi határozatot hozta:

és a Magyar Úszó Szövetség rendezvényein nem kívánatos személynek nyilvánítja."