Kiderült, miért távozott a rövidpályás gyorskorcsolyázók sikeredzője

(BEIJING 2022)CHINA-BEIJING-OLYMPIC WINTER GAMES-SHORT TRACK SPEED SKATING (CN) se Horizontal
(220213) -- BEIJING, Feb. 13, 2022 (Xinhua) -- Gold medalist Shaoang Liu (4th R) of Hungary poses for a group photo with his team after the men's 500m short track speed skating final at Capital Indoor Stadium in Beijing, capital of China, Feb. 13, 2022. (Xinhua/Xiong Qi) (Photo by Xiong Qi / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke tisztázta a kialakult helyzetet, a Nemzeti Sportnak elmondta, miért kellett elbúcsúzni a short track válogatott eddigi vezetőedzőjétől, Csang Csing Linától.

„Megállapodtunk Bánhidi Ákossal, aki a férficsapat mellett az olimpiai keretekért is felel a jövőben, többfordulós tárgyalás után megegyeztünk a dél-koreai Dzse Szu Csunnal, és szerződtettük a női sorhoz Nicholas Goochot, aki egyúttal az utánpótlásra is figyel – itt egyébként Telegdi Attila lett a vezető.

Lina kínai állampolgár, Kína a hazája, az ajánlat a szó minden értelmében visszautasíthatatlan volt. Nem volt olyan opció, hogy Magyarországon maradjon, ám barátságban váltunk el, a szerződése megszüntetését is úgy intéztük, ahogy kérte. És úgy váltunk el, hogy Lina tudja, a jövőben nyitva áll az ajtónk előtte" – mondta Kósa Lajos, aki szerint nincs abban semmi meglepő, hogy a sportág egyik nagyhatalma igényt tart a kínai edző munkájára.

Bánhidi Ákos és Lina a kép közepén Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Xiong Qi

Az elnök elmondta, a Liu testvére nehezen fogadták a váltást, ugyanis „nagyon szoros emberi és érzelmi kapcsolat is volt, van hármójuk között, a mi feladatunk az, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a fiúk ezután is eredményesen szerepeljenek a világversenyeken. Sanyi és Ádó is fiatal még, egyikük sem élt át eddig hasonlót, ám mindketten remek sportemberek, a világ legjobb rövid pályás gyorskorcsolyázói közé tartoznak, természetes, hogy mindenben támogatjuk őket, már persze az anyagi lehetőségeinkhez mérten."