Vágólapra másolva!
Befejezte a meghallgatásokat a Szilágyi Liliána esetével foglalkozó bizottság, amely éppen a budapesti vizes világbajnokság előtt 80 nappal tartott sajtótájékoztatót az ügyben. Az eseményen beszámolt a fejleményekről Dr. Papp Gábor, a bizottság elnöke, dr. Ugrin Tamás ügyvéd, Tausz Katalin szociológus, valamint dr. Tornyossy Mónika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológus, valamint dr. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

Kellemetlen apropója volt a Magyar Úszó Szövetség sajtótájékoztatójának, ugyanis a Szilágyi Liliána és édesapja, dr. Szilágyi Zoltán közötti erőszakos cselekmények kivizsgálására létrejött bizottság tartott beszámolót. A bizottság létrehozásáról még január elején döntöttek, a fentieken kívül még Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője volt a tagja.

Wladár Sándor elmondta, a Turi-ügy kapcsán azt gondolta, végeztek a hasonló bizottságok felállításával, de számára is „derült égből villámcsapás" volt Szilágyi Liliána bejelentése 2021 végén, amikor elmondta, édesapja fizikálisan és szexuálisan is bántalmazta őt.

Szilágyi Liliána 2021 végén beszélt az átélt traumákról Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Wladár már akkor úgy érezte, „Lilut meg kell védeni az apjától, és bizottságot kell felállítani az ügy kivizsgálására."

Dr. Papp Gábor, a bizottság elnöke elmondta, hogy 16 oldalas jelentés készült, amely igen alapos lett, ugyanis szociológus, pszichológus, igazságügyi szakértő és gyermekvédelmi szakember is dolgozott a bizottságban.

Az elnök hangsúlyozta elfogulatlan és független beszámoló készült, és elmondta, az ügy főszereplői mind megszólaltak a bizottság előtt, ahogyan Szilágyi Liliána korábbi edzői, klubtársai, úszótársai, sőt a sportoló pszichológusa is.

dr. Papp Gábor, a bizottság elnöke és Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bizottság nem a családon belüli erőszakot vizsgálta, hanem azt, ami szigorúan a MÚSZ hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor arról is szót ejtett az elnök, hogy Szilágyi Zoltán esetében jogerős ítélet mondja ki már a bántalmazás tényét és azt, hogy az édesapa Szilágyi Liliána húgának egészséges fejlődésére is veszélyt jelenthet.

A bizottság megállapította, hogy Szilágyi Zoltán nem mondott igazat akkor, amikor azt állította, hogy nem volt Liliána edzője, ezt könnyedén, a korábbi akkreditációs iratokból is sikerült megállapítani, ugyanakkor Szilágyi Zoltán csak 2018-ban alapított egyesületet és lett hivatalosan is sportszakember. Ugyanakkor 2014-től több világversenyen volt ott Szilágyi Liliána akkreditált edzőjeként, olyanról is beszámoltak, hogy ő volt a medencetérben, miközben a hivatalos edző csak a lelátón foglalhatott helyet.

Szilágyi Liliánának adott igazat a bizottság Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bizottság elnöke arról is beszélt, hogy a beszámolók alapján arra a következtetésre jutottak, hogy Szilágyi Liliána igazat mondott a botrány kirobbanásakor készített interjúkban, ezt többen is megerősítették, és

többen arról számoltak be, hogy már 2016-ban beszélt nekik erről a sportoló, akkori edzője szerint a fojtogatások miatt már a „téboly határán volt a sportoló", de a bizottság tagjai szerint többen el is sírták magukat az interjúk során,

olyan beleéléssel adtak át a történteket, amikről évek óta tudtak. A bizottság azt állapította meg, hogy az úszónő állításai megfelelnek a valóságnak, ugyanakkor a szexuális bántalmazásban nem foglalt állást a bizottság, mert szerintük ahhoz komolyabb, rendőrségi eljárásra is szükség van.

Papp Gábor azt is elmondta, hogy a bizottság előtt megjelent Szilágyi Gerda is, az úszónő húga, aki például „influenszerkedésnek" nevezte nővére megnyilvánulásait.

Dr. Tornyossy Mónika arról beszélt, hogy teljesen szokványos, hogy a bántalmazott csak évekkel később képes beszélni az átélt traumákról, illetve ő is hitelesnek nevezte a többi érintett beszámolóját, de elmondta, voltak nem hiteles beszélők is.

Az is elhangzott, hogy Szilágyi Liliánát védték a MÚSZ szabályai is a történtek idejében, ugyanis megállapították, hogy sportoló és sportvezető kapcsolata állt fenn a felek között ekkor.

Tausz Katalim elmondta, zéró toleranciát javasolnak a testi és lelki erőszakkal kapcsolatban is és a sportolók teljes környezetét szükséges vizsgálni, hiszen ma már egy élsportoló edzése nem csak úszásból áll, hanem több szakember, több helyszínen segíti a felkészülését, így többekre is hárulhat a felelősség, hogy felismerjék, ha baj van.

dr. Tornyossy Mónika, dr. Papp Gábor, Wladár Sándor, dr. Ugrin Tamás és Tausz Katalin Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bizottság több javaslatot is tett a szövetség elnökségének, ezek alapján az edzőknek jelentési kötelezettsége lesz, bizonyos testi vagy lelki jelek alapján. Az edzők ennek érdekében oktatást is fognak kapni és jelenteniük kell majd a „káros, túlzott szülői jelenlétet" is. Ezen felül alaposabb szabályok vonatkoznak majd az akkreditációs kérelmekre és a gyermekvédelmi felelős jogköre kibővül a 18 évnél idősebb sportolókra is.

Wladár Sándor a tájékoztató végén elmondta, az elnökség elfogadta a javaslatokat és nemkívánatos személynek nyilvánították Szilágyi Zoltánt

a MÚSZ rendezvényein. A szövetség elnöke azt is elmondta, hogy az eddig ötéves elévülési időt felemelik tíz évre, de bizonyos esetekben alkalmazhatják majd az örökös eltiltást is.

A Magyar Úszó Szövetség által létrehozott Eseti Bizottság jelentése teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.