Piros Zsombor kikapott a Davis Kupában, vezetnek az ausztrálok Sydneyben

Horizontal, Piros Zsombor, Alex De Minaur, Davis Kupa
Piros Zsombor két szettben kikapott pénteken Alex de Minaurtól
Vágólapra másolva!
Piros Zsombor két szettben kikapott pénteken Alex de Minaurtól, ezzel a hazaiak 1-0-ra vezetnek a Sydneyben zajló Ausztrália-Magyarország tenisz Davis Kupa-selejtezőn.

A világranglistán 240. magyar játékos ellenfele a 30. helyezett Alex de Minaur volt a 10 500 férőhelyes Ken Rosewall Arenában, ahol meglepetésre csak mintegy kétezer szurkoló várta a 28-szoros bajnok hazaiakat és a magyar válogatottat. Az ötmilliós metropoliszban egész héten esős-borús volt az időjárás, ám ez nem jelentett gondot, mivel a nyolcszoros Grand Slam-bajnokról elnevezett, oldalt nyitott aréna fix tetővel rendelkezik. A 87 éves legenda egyébként a csarnok első sorából figyelte az eseményeket.

A 22 éves Piros bátor játékkal kezdett, és nem látszott rajta közelmúltbeli hasfalhúzódása, illetve Covid-fertőzése: ellenfele bréklabdáinál sem remegett meg, és a hosszú labdameneteket is remekül bírta. A szett első és egyetlen brékje magyar szempontból a legrosszabbkor következett be, 5:6-nál Piros játszmalabdánál kettős hibát ütve, semmire elvesztette az adogatását, és ezzel a 44 perces szettet is.

A folytatásban az Australian Open 2017-es junior bajnoka összeszedte magát, és egy olyan szakasz után, amelyben 16 pontból csak kettő lett az övé, a meccs során először bréklabdákhoz jutott. A spanyol állampolgársággal is rendelkező De Minaur azonban hárította őket, miközben a párás körülmények miatt egy alkalommal szerva közben(!) kirepült az ütő a kezéből. A 23 éves rivális 3:1-nél ismét lépéselőnybe került, és mivel Piros nem tudott visszabrékelni, sőt, ismét elbukta az adogatását, 1 óra 25 perc elteltével az ausztrálok megszerezték a vezetést.

Piros Zsombor két szettben kikapott pénteken Alex de Minaurtól Forrás: AFP/Muhammad Farooq

A folytatásban Fucsovics Márton (36.) csap össze Thanasi Kokkinakisszal (96.). Szombaton magyar idő szerint hajnali 3-kor a páros mérkőzéssel folytatódik a párharc, melyre Fucsovicsot és Marozsán Fábiánt jelölte Nagy Zoltán kapitány, míg a túloldalon Lleyton Hewitt a John Peers, Luke Saville kettősben bízik. A szombati egyéni mérkőzéseken Fucsovicsra De Minaur, míg Pirosra Kokkinakis vár.

A sydneyi csata győztese részt vehet a DK-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben - ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek -, míg a vesztes szeptemberben osztályozót vív a világcsoportban maradásért.

A magyar csapat 1995-ben, emlékezetes küzdelemben, 3-2-re legyőzte az ausztrálokat a budapesti Kisstadionban, tavaly a torinói DK-döntőben viszont a rivális bizonyult jobbnak 2-1-re.

Eredmény:
Davis Kupa, selejtező:
Ausztrália-Magyarország 1-0 - állás az első egyes után
Alex de Minaur-Piros Zsombor 7:5, 6:2

később:
Thanasi Kokkinakis-Fucsovics Márton
szombaton:
John Peers, Luke Saville-Fucsovics Márton, Marozsán Fábián
Alex de Minaur-Fucsovics Márton
Thanasi Kokkinakis-Piros Zsombor