Útjára indult Japánban az olimpiai láng

Oly Horizontal
Japanese aerobatics pilot Yoshihide Muroya lights the celebration cauldron at Hibarigahara Festival Site, during the last leg of the first day of the Tokyo 2020 Olympic torch relay in Minamisoma, Fukushima Prefecture on March 25, 2021. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by CHARLY TRIBALLEAU has been modified in AFP systems in the following manner: [Yoshihide] instead of [Hoshihide]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Csütörtökön útjára indult Fukusimában az olimpiai láng, mely 121 nap után érkezik majd meg a tokiói Olimpiai Stadionba a nyári játékok megnyitó ünnepségére.

A lángváltó a fukusimai atomerőmű közelében található labdarúgó edzőközpontból rajtolt el, s a fáklyával először a japán női futballválogatott tagjai futottak, legelsőként is Ivasimizu Azusa, aki a tragédia évében, 2011-ben világbajnokságot nyert a nemzeti együttessel. Az észak-keleti városban volt Japán történetének legnagyobb nukleáris balesete, amikor egy földrengést követő cunami következtében megrongálódott az erőmű három reaktora. A tragédiában 18 ezer ember halt meg és a régióban azóta sem tért vissza az élet a korábbi kerékvágásba.

Ivasimizu Azusa és a világbajnok japán női futball-válogatott tagjai az olimpiai lánggal Forrás: AFP/Philip Fong

A fukusimai rajton, illetve a teljes váltó során az eredeti tervek szerint óriási tömeg gyűlt volna össze az utcákon, ám a koronavírus-járvány miatt ezt a szervezők megtiltották, s arra kérték az érdeklődőket, hogy lehetőleg otthonukból, online kövessék az eseményeket. Ugyanakkor az utcákat nem zárták le,

kevesen csütörtökön is voltak az utak mentén, viszont az érdeklődők maszkot viseltek és tartották egymástól a biztonságos távolságot, illetve nem üdvözölték hangosan a lángot.

"Az elmúlt egy évben az egész világ nagyon nehéz időszakot élt át, de eközben őriztük az olimpiai lángot csendesen, de erőteljesen" – mondta a rajt előtti, szűk körben rendezett, a nyilvánosság elől elzárt ceremónián Hasimoto Szejko, a szervezőbizottság vezetője. - "A láng várt erre a pillanatra, mint a cseresznyevirág rügyek, hogy kinyílhassanak."

Muroja Josihide műrepülő pilóta gyújthatta meg a lángot Forrás: AFP/Charly Triballeau

Az olimpiai láng az ország mind a 47 prefektúrájába eljut a következő négy hónapban és útja során mintegy tízezer futó viszi majd. A szervezők viszont fenntartják a jogot arra, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a váltófutás bizonyos szakaszait menet közben töröljék, illetve zárt körűvé tegyék, hogy azon csak a lánggal futók vehessenek részt.

A tavalyról idénre halasztott tokiói olimpiára - amelynek az elnevezése változatlanul Tokió 2020 - a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.