Faragó Tamás: Kárpáti György a nemzettudatot erősítő hős volt

Kárpáti György galéria
Budapest, 2017. március 13. Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, edző, a Nemzet Sportolója a Magyar Olimpiai Bizottság budapesti székházában 2017. március 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Kárpáti György olyan vízilabdázó volt, akihez nagyon kevesen érnek fel - ezt mondta az Origónak az 1976-os montreali olimpia bajnoka, Faragó Tamás. A népszerű Tonó, aki néhány héttel ezelőtt idehaza a Pólósok pólósa versenyt is megnyerte, azt mondta, hogy Kárpáti nemcsak játékosként, hanem edzőként is nagyszerű szakember volt. Az 1976-os olimpián Gyarmati Dezső és Kárpáti György voltak az olimpiai bajnokságot nyert válogatott edzői.

"Az elsők között értesültem Kárpáti György haláláról, a felesége hívott fel szerdán délután telefonon" - mondta el az Origónak Faragó Tamás.

Faragó Tamás szerint Kárpáti György Magyarország egyik büszkesége volt.

Gyarmati Dezsővel ők ketten olyan héroszok voltak, akik az egész sportágat meghatározták, akik játékosként és edzőként is mindent megnyertek. Kárpáti gyors és nagyon okos vízilabdázó volt. A testi adottságait maximálisan kihasználta, egyben azt is bebizonyította, hogy nem feltétlenül kell kétméteres, mázsás embernek lenni ahhoz, hogy valaki sikert érjen el a medencében. Az ő játékában tényleg benne volt a magyar vízilabda minden sajátossága, hogy miért tudott Magyarország ebben a sportágban tényleg világraszóló sikereket elérni."

Csapó Gábor (balra), Kárpáti György (középen) és Faragó Tamás (jobbra) vízipólóedzésen az olimpiai úszócsarnokban 1976-ban Forrás: MTI/Petrovits László

Faragó Tamás szerint Kárpáti György úgy állt hozzá az élethez, hogy az egy nagyon jó dolog.

Az 1976-os montreali olimpián Gyarmati Dezsővel ketten irányítottak bennünket, azt pedig mindenki tudja, hogy Kanadában olimpiai bajnokok lettünk. Gyarmati mellett vállalta a neki kiosztott szerepet, miközben óriási szakmai tudással rendelkezett. Nagyon fontos dolognak tartom, hogy Gyuri nemcsak másokon, de magán is tudott nevetni. Ha kellett, magából is bohócot csinált, de közben a csapat minden egyes rezdülésére odafigyelt. Halála óriási veszteség a magyar sportnak és a hazai vízilabdaéletnek is" - fejezte be nyilatkozatát Faragó Tamás.