Varsóban már a hazai vébére készülnek a legjobb magyar dzsúdósok

Ungvári Miklós (j) küzd a portugál Nuno Saraiva ellen rio 2016 olimpia cselgáncs
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Ungvári Miklós (fehérben) küzd a portugál Nuno Saraiva ellen a férfi cselgáncsozók 73 kilogrammos súlycsoportjának versenyében, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Ungvári Miklós megnyerte első mérkőzését, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az április 20-án kezdődő varsói cselgáncs Európa-bajnokságra teljes létszámú magyar küldöttség utazik. Fontos a jó eredmény, de viadal csak egy állomás a nyári végi budapesti világbajnokság előtt.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke volt az M1 Ma Este című magazinműsorának hétfő esti vendége. A sportvezető az április 20-án kezdődő varsói Európa-bajnokság előtt ült be a stúdióba, hogy kicsit képbe helyezze a magyar sikersportág szurkolóit.

A magyar válogatott teljes kerettel utazik a lengyel fővárosba, ami azt jelenti, hogy 19 sportolónk léphet majd tatamira. A legjobbak közül csak a riói sérüléséből még mindig nem teljesen felépült Karakas Hedvig (57 kg) és Tóth Krisztián (93 kg) fog hiányozni. Ott lesz viszont az elnyűhetetlen Ungvári Miklós (66 kg): a 37 éves dzsúdós 2000-ben indult először Európa-bajnokságon. Éppen egy évvel azután, hogy megszületett a mostani utazó keret legfiatalabb tagja, Szigetvári Mercédesz (+78 kg).

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Ungvári Miklós (fehérben) küzd a portugál Nuno Saraiva ellen a férfi cselgáncsozók 73 kilogrammos súlycsoportjának versenyében, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Ungvári Miklós megnyerte első mérkőzését, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe. MTI Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

"A világversenyekre nyílt válogatási rendszerünk az van, azaz mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy bekerüljön a csapatba. Mercédesz roppant tehetséges, két héttel ezelőtt Tbilisziben ő szerezte meg az idei szezon első magyar Grand Prix-érmét - jó látni, hogy a fiatal tehetségek szépen épülnek be a magyar válogatottba" – mondta Tóth László.

Varsóban az egyéni versenyek mellett lesz csapatverseny is - 3-3 férfi és női versenyző alkot egy csapatot, az egymás elleni eredményeik döntenek majd a továbbjutásról. Tóth László szerint az eredmény ezúttal ugyan másodlagos, de bízik benne, hogy érmekkel - köztük akár arannyal is - tér majd haza a csapat Varsóból.

Az augusztus 28-án kezdődő budapesti világbajnokság - amelynek előkészületei nagyon jól haladnak - az elnök reményei szerint nem egy nagy generáció búcsúja lesz.

"Ha jól sikerül a világbajnokság, akkor ennek a generációnak nem a búcsúztatója lesz, hanem adunk egy erőt, egy lökést a sportágnak, addi amíg be nem érik az a fiatal,

16-17 esztendős korosztály, ahol bátran ki merem jelenteni, hogy a magyar dzsúdó eddigi legtehetségesebb, legjobb korosztálya készülődik.

Amíg ők be nem érnek én úgy gondolom ez az idősebb generáció Tokióig el fogja vinni".

A magyar Eb-csapat:
Férfiak

60 kg: Szabó Csaba (Kecskeméti JC), Bartha Ákos (Miskolci VSC)
66 kg: –
73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Csoknyai László (Atomerőmű SE)
90 kg: Vér Gábor (BHSE)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Fogasy Gergő (BHSE)
+100 kg: Bor Barna (Atomerőmű SE)
A csapatversenyekre Szabó Frigyest (73 kg, Leányvár SE) is nevezi a magyar szövetség

Nők

48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Keliger Bernadett (BHSE)
57 kg: Siroki Ibolya (Budaörsi SC)
70 kg: Gercsák Szabina (Miskolci JC)
78 kg: Joó Abigél (KSI SE), Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya)
+78 kg: Kárpáti Emese (KSI SE), Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)