Vágólapra másolva!
A Budapest Sportarénában szerdán 15 órától hat nemzet - Oroszország, Szlovákia, Azerbajdzsán, Görögország, Németország és a házigazda Magyarország - versenyzőinek részvételével rendezik meg a szeptember végi ritmikus gimnasztika világbajnokság főpróbájának számító tesztversenyt. A vb-re eljön a tornasport legendája, a szovjet színekben négyszeres olimpiai bajnok Ludmilla Turiscseva is.

Szerdán alig néhány óra leforgása alatt kell egy ötnapos világbajnokság főpróbáját megtartani, méghozzá élesben, világhírességekkel - az orosz Kabajevával és Csacsinával - a BS porondján. "Mindenekelőtt arra vagyunk kíváncsiak, hogy az elválasztófüggönyöket, amelyek különféle szektorokra osztják a küzdőteret, milyen gyorsan lehet felhúzni és leereszteni, de legalább ugyanilyen fontos kérdés a létesítmény világításának kipróbálása" - nyilatkozta Varga Judit versenyigazgató.

"Ebben a sportágban a versenyzőknek gyakran kell a fejüket a magasba emelniük, a feldobott szereket szemükkel kísérve. A csarnok fényereje hatalmas, de nem lehet olyan erős, hogy a sportolók elvakuljanak, de olyan gyenge sem, hogy a melegítőhelyül szolgáló szektorokban a versenyzők elbizonytalanodjanak. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a légkondicionáló berendezés befúvói nem zavarják-e - pontosabban nem térítik-e el - az együttes kéziszer-csapat versenyben a pehelykönnyű szalagokat, mert a csarnokon belüli légáramlat - ha nem kellően szabályozott - meglepetéseket okozhat."

A világbajnokságot érintő hír, miszerint Phillipe Silacci, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) médiaigazgatója levélben tájékoztatta a szervező bizottságot arról, hogy szeptember 26-án Budapestre várható Ludmilla Turiscseva, a nemzetközi tornasport egykori kiválósága, az 1972-es müncheni olimpia hőse. Turiscseva három olimpián (1968, 1972, 1976) négy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyert. Münchenben megnyerte az egyéni összetettet, csapatban három aranya van. A vb-ken hét, az Eb-ken nyolc első helyet szerzett.

A szépségkirálynőnek is többször megválasztott Turiscseva - akinek férje München kétszeres olimpiai bajnok vágtázója, Valerij Borzov - hosszú évek óta a FIG Női Technikai Bizottságának tagja, a világversenyeken a pontozóbírói kar egyik vezetője. Phillipe Silacci azt is elárulta, hogy Turiscseva a világbajnokság zárónapján, a versenyt követő gálán főszerepbe kerül, hiszen magas kitüntetést vehet majd át. Az ünnepélyes ceremónián Bruno Grandi a FIG olasz elnöke számít Schmitt Pál elnök és dr. Aján Tamás főtitkár részvételére is, akikben a sportvilág a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjait tisztelheti.

Fábik Tibor