Vágólapra másolva!
Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint a védekezésnek köszönhetően nyerte meg magabiztosan, 16-8-ra nyitómérkőzését a magyar válogatott a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság férfi vízilabdatornájának hétfői nyitányán.

"Tavaly, amikor együtt edzettünk velük, két napig tartott, hogy megtaláljuk az ellenszert a játékukra, most két negyedre volt szükségünk. Nyilván a korábbi meccseiknek az elemzése is segített, a találkozó második felére pedig lebénult a támadásuk" - mondta az MTI-nek Varga Zsolt, aki szerint a győzelem kulcsa a védekezés volt, amit alátámaszt azt is, hogy a házigazdák kilenc emberelőnyükből csak egyet értékesítettek.

A magyar újságíróknak a szakember - aki játékosként 2001-ben éppen itt, Fukuokában volt utoljára válogatott - elmondta, a horvátok elleni szerdai, csoportelsőségről döntő rangadón is a védekezés lesz a kulcs. Hozzátette,

Josip Vrlic személyében a horvátoké a világ egyik legjobb centere, az ő semlegesítése ígérkezik a legfontosabb feladatnak, amit ha sikerül teljesíteni, a mérkőzés második felére "megnőnek a győzelmi esélyek".

Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint a jó védekezés volt a kulcs Japán ellen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A csapatkapitány Jansik Szilárd szerint a találkozó elejének tipikus "első meccs jellege volt", ami nem meglepő, hiszen számos vb-újonc is van az együttesben, ráadásul az elmúlt hetekben több időzónát is megjártak.

tudtuk, hogy körülbelül egy félidőig bírják majd. Különleges játékot játszanak, sokat kockáztatnak. Mi jól reagáltunk erre a félidőtől kezdve, megtaláltuk az ellenszert és megtörtük őket" - mondta a Ferencváros vízilabdázója, aki megjegyezte, a horvátok ellen már nem lesz elég egy félidőnyi jó játék, és a most kapott nyolc gólnál többet a horvátoknak sem szabad engedni, így kiharcolhatnák az extra pihenővel járó közvetlen negyeddöntőt.

A két gólt szerző Vámos Márton szerint szerencsére nem becsülték le a japán csapatot, két negyedig ugyan idegesen játszottak, de utána megnyugodtak, aminek köszönhetően összeállt a védekezés.
Az Olympiakosz klasszisa kiemelte, hogy a japán közönség remek hangulatot teremtett, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy sajnos a többi meccsen nem várható ekkora nézősereg.

A házigazda japánok elleni sikerrel rajtolt a férfi vízilabda-válogatott a fukuokai vizes világbajnokságon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vigvári Vendel szerint a nehéz kezdés ellenére a második negyed végétől uralták az összecsapást, a horvátok elleni találkozó viszont természetesen sokkal nehezebb lesz.

- ígérte.

Varga Zsolt együttese szerdán - vélhetően a csoportelsőségért - a horvátok ellen ugrik medencébe, majd pénteken az argentinokkal találkozik. A vb-ről a két döntős kvótát szerez a jövő évi párizsi olimpiára.