A magyar női vízilabda-válogatott kikapott a negyeddöntőben a spanyoloktól a vizes-vb-n

MÁTÉ Zsuzsanna
Fukuoka, 2023. július 24. Géraldine Mahieu (b) és Máté Zsuzsanna a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 24-én. A magyar válogatott 12-9-re kikapott az Európa-bajnok spanyol csapattól. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A spanyolokkal találkozott a negyeddöntőben a magyar női vízilabda-válogatott a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Az első két negyedben Bíró Attila csapata sok pontatlansággal játszott, majd az utolsó két negyedben sem sikerült fordítania a koncentráltabban játszó spanyolok ellen, így vereséget szenvedett a magyar válogatott, amely az 5-8. helyért folytatja szereplését a viadalon.

Az Európa-bajnoki címvédő spanyolok a múlt szombaton a nyolc közé kerülésért 16-9-re nyertek a Hertzka Orsolyával felálló francia csapat ellen. A magyarok szombaton a hollandokkal egy rövidebb kétkapus edzést tartottak, a sorozatban ötödik világbajnoki címükre hajtó amerikaiakkal pedig szinte éles meccskörülmények között gyakorolhattak.

- jelentette ki Bíró Attila, aki szerint leginkább arra van szükség, hogy a spanyolok lövőit sikeresen blokkolják, amennyiben ez nem valósul meg, akkor kell egy olyan kapusteljesítmény, amire azért korábban volt már precedens.

- fűzte hozzá a szövetségi kapitány.

Két perc elteltével sem született gól az első negyedben, majd Gurisatti kapufája után az első gólt egy átlövésből a spanyol Forca szerezte (0-1). A negyed feléhez érve büntetőt kapott a magyar csapat: Keszthelyi Rita a jobb felsőbe bombázta a labdát (1-1).

Rybanska Natasa (j) és a spanyol Maica Garcia Godoy a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy perccel később hiába került emberelőnybe a magyar csapat, de nem tudtuk kihasználni: Elena Ruiz és Ortiz góljaival két góllal vezettek a spanyolok két perccel a negyed vége előtt (1-3). Szerencsére a kezdeti pontatlanság után összeszedettebb játékot mutatott a magyar válogatott. Leimeter remek védekezése után Garda egy pattintott lövéssel jutatta a kapuba a labdát (2-3).

A második negyed elején ismét nagyobb hátrányba került a magyar csapat. A támadásban nagyon hatékony Forca góljával már három volt a különbség. Keszthelyi Rita újabb büntetőjével szépített a magyar válogatott,

de a négy emberelőnyős helyzetből mindössze egy gólt lőtt Bíró Attila csapata.

A negyed utolsó hárpm percéhez érve egy szép labdajáratás után Garda bombagóljával kettőre jöttek fel a magyarok (4-6).

Gurisatti Gréta (j) és a spanyol Nona Perez Vivas a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A harmadik negyed spanyol emberelőnnyel indult, és sajnos újabb spanyol góllal: Forca a bal felsőbe vágta a labdát (4-7). Gurisatti kiharcolt egy kiállítást, majd Bíró Attila időt kért. Gurisatti remek passza után Leimeter lőtte ki a rövid felső sarkot (5-7). A spanyolok azonban továbbra is hatékonyan támadtak, és a meccs elején koncentrált magyar védelem párszor hibázott is. Camus és Forca találata után Garda harmadik góljával három gól volt a különbség két perccel a negyed vége előtt (6-9), majd maradt ez a különbség a játékrész végére (7-10).

Az utolsó negyed Garda büntetőjével indult, majd emberhátrányban védekezett egy óriási a magyar válogatott (8-10). Camus, Leimeter, és Parkes kapufája után Szilágyi is a lécet találta el (8-11). Egy végletekig kijátszott támadás után Garci eldöntötte a meccs sorsát (8-12). A magyar időkérés után Keszthelyi már a kilencedik magyar kapufát dobta a meccsen. Pár másodperc múlva Gurisatti szépített, de a lényegen nem változtatott. A spanyolok nyerték a negyeddöntőt, szerdán pedig az ausztrálokkal találkoznak a négy között.

Bíró Attila együttese az 5-8. helyért folytatja szereplését a viadalon, amelyen csak a két döntős jut olimpiai indulási joghoz. A magyarok szerdán a görögökkel találkoznak.


A tavaly, hazai környezetben világbajnoki ezüstérmes magyar csapat legközelebb a januári Európa-bajnokságon biztosíthatja párizsi szereplését, a kontinensviadalon egy kvótát osztanak ki.

Vízilabda, világbajnokság, negyeddöntő
Magyarország-Spanyolország 9-12 (2-3, 2-3, 3-4, 2-2)