A világbajnok magyar sikerkapitány: Ki kellett vetkőznöm önmagamból

VARGA Zsolt, Argentína - Magyarország, Fukuoka 2023, Vizes világbajnokság, vizes vb, férfi, vízilabda, Japán, 2023.07.21.
Fukuoka, 2023. július 21. Varga Zsolt szövetségi kapitány (k) és a magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Argentína mérkőzés előtt a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 21-én. Magyarország 21-13-ra nyert. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Gyarmati Dezső, Kemény Dénes, Benedek Tibor, Varga Zsolt. Mindössze négyen vannak, akik a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként az első két világversenyükön egyaránt döntőbe vezették a csapatot. Varga Zsolt szerint "ki kellett vetkőznie önmagából" sikerért.

"Messziről indultunk mind csapatként, mind lelkileg – ismerte el a Magyar Nemzetnek Varga Zsolt. – Nem volt egyszerű ezeknek a játékosoknak újra egy csapatként funkcionálni, de

Hozzátette, látja, hogy a védekezésen mennyit kell még dolgozniuk.

Varga Zsolt büszke a csapatára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Zsolt játékosként vb-t ugyan nem nyert (1998-ban ezüstérmes volt), de olimpiát igen Sydney-ben. Arról kérdeztük, hogy az érzéseit tekintve mennyiben más most edzőként megélni egy ilyen szép aranyérmet, mint annak idején volt.

"Teljesen más edzőként – szögezte le Varga Zsolt. – Ugyanaz a sport, mégis más munka. El kellett tudnom engedni azt a mentalitást, ami játékosként jellemzett, hogy napi sok-sok órát dolgoztam, mert ezt nem szabad ráerőltetni senki másra, attól csak szétforgácsolódnának.

Egyszerűen meg kellett tanulnom egy új utat bejárni, ki kellett vetkőznöm önmagamból, éveken keresztül foglalkoztam azzal, hogyan tudom magam újragondolni. A megértés folyamata körülbelül öt évig tartott, ennyi idő kellett, mire rájöttem, mégis miről szól edzőnek lenni.

Azt, hogy végül edző lettem, a Fradinak köszönhetem. Ott irányítottam először a partról, de akkor fejben még játékos voltam, hiába hívtak edzőbának. Lassan alakult át bennem az érzés, mire megtaláltam az örömöt az edzői létben. Hosszú út volt, mire eljutottam odáig, hogy azt tudtam mondani magamról: edző vagyok. Most már nem játékosként élek meg szituációkat, ezt a világbajnoki címet sem, de azért visszaszüremkednek az emlékek, hogy milyen volt a vízben megtapasztalni hasonló élményeket."

A teljes interjú a linkre kattintva érhető el.