Vágólapra másolva!
Nem indul el egyik nemzetközi kupasorozatban sem ősszel a tavaly Euroliga-győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapata. A döntés hátterében anyagi okok húzódnak meg.

A klub csütörtöki, kerethirdetéssel egybekötött szurkolói ankétján Török Zoltán ügyvezető bejelentette, hogy anyagi okok állnak a döntés hátterében, és "nem sikerült a klubot egy olyan dimenzióba helyezni, melyet megérdemelt volna".

Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezető igazgatója a Fenerbahce legyőzése után Isztambulban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Elif Ozturk Ozgoncu

A tavalyi Euroliga-diadala előtt a soproni csapat 2018-ban ezüstérmes, 2009-ben, 2019-ben és 2021-ben pedig negyedik helyezett lett a kontinentális elitet felvonultató sorozatban. Legutóbb a 2014/15-ös idényben fordult elő, hogy a zöld-sárgák nem szerepeltek az Euroligában, akkor a második vonalnak számító Európa Kupában indultak.

kezdett bele Török Zoltán, majd részletes elemzést nyújtott az elmúlt esztendő megannyi nehézségéről és természetesen a pozitívumairól. „Évek óta túlteljesítünk" – hangsúlyozta ki az ügyvezető, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik figyelemmel követték a teljesítményüket.

összegzett az elért eredményeinket számba véve Török Zoltán.

Szilveszter éjszakáján vált világossá, hogy ennek nincs realitása, neki kellett állni egy reális tervet felállítani, mely az volt, hogy egyik nemzetközi kupában sem indul el a csapat. „Nehéz kérdés volt ez. Ez az életünk, 30 éve ezt csináljuk, ebben alkotunk." - engedett betekintést az igen összetett és fájdalmas döntés hátterébe Török.

Ezen irányvonal mentén a Sopron négy légiósának nem ajánlott szerződést.

Czukor Dalmának igen, de ő szerette volna magát kipróbálni nemzetközi porondon, így ő sem erősíti a Sopront a következő szezonban. Akik maradtak, vállalták, hogy nem szerepelünk jövőre nemzetközi porondon. „Nagyobb áldozat az én szememben ennél nincs!" – hangsúlyozta Török Zoltán.

Gáspár Dávid vezetőedző munkáját továbbra is segíti másodedzőként Laczka Miklós, illetve mentorként Stevan Karadzic. Az edzői stábhoz csatlakozik David Brooks, aki az egyéni képzésekért lesz felelős.

A Sopron Basket kerete a 2023-24-es szezonra: Fegyverneky Zsófia, Turner Yvonne, Böröndy Vivien, Brooks Jelena, Varga Alíz, Határ Bernadett, Sitku Zsuzsanna, Erdélyi Alexandra, Papp Klaudia.A csapat keretének többi tagja a helyi sportakadémia fiataljai közül kerül kiválasztásra a felkészülés utolsó hetében.

A Sopron egyetlen nemzetközi kupában sem indul Fotó: Polyák Attila - Origo

emelte ki Török Zoltán ügyvezető a szurkolói kérdések előtt.