Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Zsíros Tibor kosárlabda Magyar Kupa bronzmérkőzésén a Szolnok a Kecskeméttel csapott össze a budapesti Tüskecsarnokban. Az első két negyedben a tavalyi kupagyőztes szolnoki csapat több mint tizenöt pontos előnyt harcolt ki. A folytatásban állandósult a húszpontos különbség a két csapat között, így a Szolnok könnyed győzelemmel szerezte meg a bronzérmet a Kecskemét ellen.

A szerdai negyeddöntőben a Tisza-partiak fordulatos mérkőzésen verték a ZTE-t. A folytatásban a tavaly kilencedik kupaaranyát begyűjtő Szolnok meglepetésre alulmaradt a Sopronnal szemben, így Gašper Potočnik csapata csapata csak a bronzéremért küzdhetett meg a vasárnapi helyosztón.

A másik szombati elődöntőben a bajnok Falco-Szombathely és a tavaly Magyar Kupa-bronzérmes Kecskemét csapott össze. A negyeddöntőben az NB I-ben nemrég alapszakaszgyőztes Falco nagy csatában gyűrte le a Fehérvárt, míg az alföldiek csaknem végig vezetve diadalmaskodtak az Atomerőmű SE vendégeként.

Később Milos Konakov együttese egy harcos párharc során tizennégy pontos különséggel győzte le a Kecskemétet, így Forray Gábor csapata vasárnap délután a Szolnokkal küzdött meg a bronzcsatán.

A Szolnok a Barnes - Durham - Lukács - Szubotics - Williamson kezdőötössel lépett pályára. A Kecskemét Fazekas - Karahodzics - Klobucar - Kucsera - Townes összeállításban kezdte el a játékot.

Az első percekben Kucsera és Lukács is szép kosarat szerzett, majd bő két percig egyik csapat sem tudott a gyűrűbe találni (2-4). Karahodzics büntetői után Williamson talált be a hárompontos vonalról. A kecskeméti játékosok rengeteget mozogtak labda nélkül,

és főleg az alapvonali betöréseket és dobásokat erőltették a szolnoki emberfogás ellen.

Townes gyönyörű passza után Kiss Dávid volt közelről eredményes, majd Szubotics triplája hullott be a kecskeméti gyűrűbe. A veterén Wittman Krisztián lefordulós tempójára Pongó Máté egy hárompontossal válaszolt (13-9).

Townes vezérletével remekül kezdett a Kecskemét Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Szolnok támadójátéka egyre több nehézséget okozott a Kecskemétnek, akik Karahodzics büntetőivel picit közelebb kerültek ellenfelükhöz két perccel a negyed vége előtt (15-13). Lukács Norbert és Kucsera Dániel kosarai zárták az első játékrészt (21-17).

A második negyed végén egyre keményebben és szorosabban védekezett a Szolnok.

Potocnik játékosai remekül váltották el a kecskeméti játékosokat, akiknek így csak nehéz dobóhelyzetekből tudtak pontokat szerezni.

Townes szemfüles kosara után a szolnoki Durham tört be eredményesen, miután csapata háromszor is visszaszerezte a labdát a kecskeméti palánk alatt (25-19). Dramcsanin és Townes kosarai után ismét közelebb Forray Gábor csapata a negyed feléhez érve (25-24).

A szolnoki védekezés keményebb lett a második negyedtől Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kecskeméti védekezés nagyon szétesőnek tűnt, amit a szolnokiak részéről Barnes és Szubotics gyors kosarakkal büntetett (35-27). Az időkérés után Wittman keresztpassza kiváló ütemben találta meg Fazekas Mátét, de hiába: az elemében lévő Barnes a védőjéről dobott be egy óriási triplát, majd labdaszerzés után Durham szerzett pontot egy labdaszerzés utáni könnyed ziccerből.

A tizenhárom pontos Szubotics szintén megállíthatatlan volt, a kecskemétiek edzője, Forray Gábor időt is kért három perccel a negyed vége előtt (45-31).

Wittman óriási küzdött a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Townes és Wittmann vezérletével próbált faragni a hátrányból a Kecskemét, de Révész majd Lukács Norbert révén újabb kosarakat szerzett a Szolnok. Így Gasper Potocnik csapata magabiztos előnnyel várhatta a folytatást (52-35).

A kecskemétiek főleg a második negyedben halmoztak sok hibát, ami az első félidő végére eladott tizenöt labda is jól jelzett. Bár lepattanók terén (19) jobban állt Forray Gábor csapata mint a Szolnok (10),

a festékből szerzett pontok aránya (Szolnok:22 pont, Kecskemét:12 pont) és az eladott labdákból dobott pontok száma (Szolnok:14 pont, Kecskemét: 2 pont) is a Szolnok fölényét mutatta

az első húsz percben. A félidőben a szolnoki Szubotics volt a legeredményesebb játékos tizennégy ponttal.

A kecskeméti Klobucar és Townes triplája nyitotta a harmadik negyedet, de Barnes hárompontosa lehűtőtte a kedélyeket. Egészen hihetetlen kosarakat kapott a Kecskemét: főleg a támadásból védekezésbe való visszarendeződések során voltak sebezhetőek.

Ennek ellenére tizenöt pontot belülre tornázta fel magát Forray Gábor csapata, a Szolnok időt is kért a harmadik negyed feléhez közeledve (59-45).

Wittmann nagyot küzdött az utolsó negyedben is Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyed utolsó három percéhez érkezve már több mint húsz ponttal vezetett a Szolnok (71-50). Williamson közel tempójára Ivkovics Milán egy saroktriplával válaszolt, majd Pongó Máté szintén távolról volt eredményes. Az utolsó negyedhez érve már egyre kevésbé volt átütő erő a kecskemétiek játékában ahhoz, hogy megfordítsák az állást (76-56).

Az utolsó negyedet Wittman triplája nyitotta, majd Pongó pasza után Révész dobott be egy ziccert. Wittman közben már a tizenkettedik pontját szerezte Townes passza után, a kecskemétiek csapatkapitánya az utolsó pillanatig sem adta fel a küzdelmet (83-64).

Az utolsó két percben már mindkét csapat cserejátékosai léptek pályára. A Szolnok száz pontot dobva hódította el a bronzérmet, a Kecskemét pedig végig emelt fővvel küzdve szerezte meg a negyedik helyet.


Zsíros Tibor kosárlabda Magyar Kupa, bronzmérkőzés

Szolnoki Olajbányász - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 100-77 (21-17, 31-18, 24-21, 24-21)
Legjobb dobók: Barnes 18, Szubotics 17, Révész 14, Durham 13 illetve Townes 19, Wittman 12

Mindent egy helyen az Eb-ről