Vágólapra másolva!
2021. december 9. kiemelten fontos nap lesz ezentúl az idén 60 éves Pick Szeged történelmében: ezen a napon adták át ugyanis a négyszeres magyar bajnok férfi kézilabdacsapat új, minden igényt kielégítő, bátran világszínvonalúnak nevezhető csarnokát, a Pick Arénát. A 8300 férőhelyes sportcsarnok a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik hazai helyszíne is lesz.

Az elmúlt közel fél évszázadban az újszegedi sportcsarnok egybeforrt nem csak a Pick Szeged (az 1974-es átadás idején még Tisza Volán) kézilabdacsapatával, de nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy egész Szeged sportéletével. A létesítmény ikonikus része lett a városnak, senkinek nem kellett bemutatni, vagy elmondani, hol találja. Hétről hétre ezrek töltötték meg a lelátókat, hogy a kézilabdázóknak, majd később a SZEDEÁK kosarasainak szurkoljanak a jellegzetes, ívelt tető alatti katlanban.

A legendás újszegedi sportcsarnok Forrás: szegedsport.hu

Az újszegedi sportcsarnok építési munkálatait 1966–67-ben kezdték el. Később derült ki, hogy tervezési és talajproblémák adódtak, így az eredetileg uszodának tervezett küzdőteret befedték, és sportcsarnokként épült meg a létesítmény, írja a szegedi Delmagyar.hu.

Tervezési és talajproblémák miatt viszont a tartópillérek megsüllyedtek, így újra kellett tervezni a teljes sportcsarnok biztonsági szerkezetét – avatta be a lapot a részletekbe Tamás Sándor, aki 1973-tól előbb a Tisza Volán, majd később a Délép játékosa volt, hogy aztán a városi sportigazgatóságon dolgozva 27 éven át feleljen az újszegedi csarnok rendezvényeinek gördülékeny lebonyolításáért.

Ezt alakítottuk át 2001-ben úgy, hogy a két kapu mögött tíz-tíz méterrel meghosszabbítottuk a teret, és helyeket hoztunk létre a szurkolóknak, míg a hosszanti lelátót megmagasítottuk, és mobil lelátót is raktunk – világított rá azokra az intézkedésekre, amelyekre a megnövekedett érdeklődés miatt már mindenképpen szükség volt.

Gyönyörű új otthont kapott a Pick Szeged Fotó: Polyák Attila - Origo

A csarnokot végül 1974. november 7-én nyitották meg, mi mással, mint egy ifjúsági kézilabdatornával. Az azóta eltelt majd' fél évszázadban a falak láthattak sporteseményeket, koncerteket, cirkuszi műsorokat és politikai rendezvényeket.

Az idő azonban az újszegedi csarnoknak sem kegyelmezett, mindenki tudta, hogy hamarosan eljön a vég, és valljuk be: a világ legjobb csapatai közé tartozó Pick Szeged is megérdemelt már egy világszínvonalú arénát. Ami már évek óta tervben volt, az építkezést azonban végül Magyarország Szlovákiával közös sikeres pályázata gyorsította fel, amivel a két ország elnyerte a 2022. január 13-30. közötti férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezésének jogát. Nem is lehetett kérdés, hogy az egyik magyarországi helyszín Szeged kell, hogy legyen, a 2019-ben megkezdett építkezés végén pedig a Pick Szeged és a város kézilabdafanatikus közönsége 2021. december 9-én birtokba veheti a gyönyörű Pick Arénát.

A hivatalos átadást látványos show-műsor előzte meg. A megnyitó-ünnepség keretében fellépett a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Szegedi Nemzeti Színház Kórusa, a klub több egykori legendás játékosa pedig felkerült a Szegedi Kézilabda Hírességek Falára.

A szegedi kézilabda legendái Fotó: Polyák Attila - Origo

A Felső Tisza-parton épült, kék díszkivilágításban pompázó aréna kívül-belül lenyűgözi méreteivel az először érkezőket. A háromszintes nézőtéren már a 18.30-kor kezdődő ünnepség első perceiben is több ezren ültek - pedig a megnyitóra járás nem a szurkolók kedvenc elfoglaltsága, de egy ilyen eseményért valóban érdemes felülírni a szokásokat. Az este a Himnus eléneklésével kezdődött, mad a Szegedi Kortárs Balett adott elő egy részletet Carl Orff Carmina Burana című művéből.

Majd immár a szurkolókon volt a sor: elkészült ugyanis a Pick indulójának újrahangszerelt változata (Molnár Gábor jóvoltából), amit már együtt énekeltek a drukkerek.

Ez követően a Pick Hírességek Falára felkerült Fekete Róbert, Tenke Endre, Lele Ambrus, Bajusz Sándor, Mezei Richárd,poszthumusz kapta meg az elismerést a 2017-ben elhunyt Szabó "Sonka" László, Tóth Géza, és a nagyyszerű utánpótlásedző, Ludányi Márton. Egyetlen külföldiként a szegedi csapatban hat évet játszó svéd szélső, Josan Källman, kapta meg az elismerést, aki videoüzenetben jelentkezett be. És természetesen nem hiányozhatott az ünnepeltek közül a klubot 1961. december 16-án megalapító, Dr. Bérczi Mihály sem.

A Szegedi Kortárs Balett látványos előadásának egy pillanatképe Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelenlévők még meghallgatták a Giacomo Puccin Turandot című operájának talán leghíresebb áriáját, a Nessun dormát. Gyönyörű előadás volt, bár, aligha tervezte bárki is a városban, hogy 20.45-kor aludni fog.

Mi csak egyetlen dolgot hiányolunk a Pick Arénából: mégpedig az állószektort. Talán csak az EHF szigorú előírásai tiltják az Eb-idejére, de nagyon bízunk benne, hogy a szegedi szurkolók leghangosabb csoportja nem a lépcsőkön állva kell, hogy biztassa majd kedvenceit az egyébként minden igényt kielégítő csarnokban.

A Pick Aréna számokban

A Szegedi Multifunkcionális Sportcsarnok három épületet foglal magában, összesen 29 ezer négyzetméter hasznos alapterületen. Az egyik épületben a Pick kézilabda-akadémiája kap otthont, a kisebb edzőcsarnokba 1500 néző fér majd be és itt mérkőzéseket is rendeznek majd a tervek szerint. Az Arénában 8300 néző ülhet a lelátóra, a földszinten 3+1 bejárat, az első emeleten további 1 bejárat lesz. Megoldódik a régi sportcsarnok legnagyobb hiányossága, azaz 555 parkolóhelyet is kialakítanak, emellett 14 autóbusz is parkolhat, valamint 277 biciklitároló is várja a látogatókat. A régi stadion bontásánál 12 ezer köbméter földet és 4200 négyzetméter salakot mozgattak meg és elbontottak több mint 13 ezer négyzetméternyi épületet is. Az új csarnok alapozásához közel 6 ezer köbméter betont és 1100 tonna acélt használtak fel. Az acél tartószerkezet súlya 2400 tonna. A nagycsarnok 29 méter magas lesz, ami igazán impozáns látványt nyújt majd. A szegedi Multifunkcionális Sportcsarnok is a Modern városok program keretében épül meg közel 40 milliárd forintból, írja az új arénáról a Szegedma.hu.

Az újszegedi sportcsarnokot az Eger elleni 44-29-es bajnoki győzelemmel búcsúztatták Mikler Rolandék, míg az új arénát csütörtök este 20.45-től a 2020-as Bajnokok Ligája-győztes német THW Kiel elleni BL-rangadóval avatják a Kékek.