Mikler Roland az Origónak: Nem érezzük azt, hogy katasztrofális lenne a helyzet

handball Horizontal
Hungary's coach Istvan Gulyas reacts on the sideline during the 2021 World Men's Handball Championship between Group A teams Hungary and Cape Verde at the 6th of October Sports Hall in 6th of October city, a suburb of the Egyptian capital Cairo on January 15, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken győzelemmel kezdett a világbajnokságon Egyiptomban. A csapatból szombat délután Mikler Roland és Nagy Bence, valamint a szövetségi kapitány, Gulyás István és Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) alelnöke tartott online sajtótájékoztatót. 

„Azzal kezdeném, hogy véletlenül sem mondanám, hogy egy optimális felkészülés után egy optimális meccsen vagyunk túl. Tényleg egy órával a meccs előtt tudtuk meg, hogy játszanunk kell és hogy, konkrétan kik ellen. Túl sok anyagunk nem is volt róluk, nem igazán ismertük őket, ezért próbáltunk összpontosítani és megtenni mindent, amit tudunk, de ez nem volt egyszerű." – kezdte az online sajtótájékoztatót Mikler Roland, a válogatott kapusa, majd kitért a Zöld-foki Köztársaság elleni találkozóra bővebben is:

„A meccsen, amit láttatok, ahogy játszottunk, ott az a két szlovákok elleni felkészülési mérkőzés, ami be volt tervezve, az hiányzott, nem is kicsit.

Egy gyengébb játékerőt képviselő ellenfél ellen is sok hibát követtünk el, pont ez a felkészülés hiányzott ehhez, mert edzéssel nem lehet egy mérkőzést modellezni.

Sok esetben feszültek voltunk, rég nem játszottunk együtt tétmeccsen, nem tudtuk feltérképezni az ellenfelet, meg az ellenfél is nagyon küzdött és kicsit megnehezítették a dolgunkat.

Mikler Roland válaszolt az Origo azon kérdésére, hogy mennyire zavaró, hogy az ígéretekkel ellentétben nem sok Covid-19-el kapcsolatos protokollt sikerült eddig betartaniuk a szervezőknek.

34-27-re nyert a magyar csapat pénteken az első csoportmérkőzésén a világbajnokságon. Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

„Pont beszéltem egy ismerősömmel erről, és én egyáltalán nem tapasztalom a problémákat, a közös étkeztetések a pénteki nappal megszűntek.

Egyáltalán nem érezzük azt, hogy katasztrofális helyzet lenne.

Buborék rendszer működik a sportcsarnokban, nem mehetünk sehova a bemelegítés kezdetéig, csak az öltözőben lehetünk és nincsenek nézők. Ez az, ami bennem még mindig nem tud a helyére kerülni, mert nem nagyon lehet megszokni.

De itt a hotelben, azon kívül, hogy voltak a közös étkeztetések, semmi olyat nem vettem észre, ami nem jól működne, nem tudok panaszkodni." – zárta a gondolatait ez ügyben Mikler, majd még hozzátette:

„Mi játékosok vagyunk, és szeretnénk minden olyat kizárni, ami a körülményekhez kapcsolódik, mert az nem a mi dolgunk. Tudom, hogy ez a legérdekesebb most, de

mi ezzel nem szeretnénk foglalkozni, nem azért vagyunk itt, hogy minden egyes dolgon fennakadjunk. Azért jöttünk ide, hogy egy jó világbajnokságon vegyünk részt és a tudásunk legjavát adjuk."

Ezután már kicsit előre tekintve, a Németország elleni harmadik csoportmeccs is szóba került.

„Tudjuk nagyon jól, hogy jó a németek védekezése és a támadásaikat is remekül tudják felépíteni. Fel kell készülnünk arra, hogy jól védekeznek, és ha emellett a kapusuk is jó lesz, akkor a támadásinknál az eladott labdákat, pontatlan lövéseket le kell szűkítenünk, hogy ott lehessünk velük, de most a vasárnapi Uruguay elleni meccs a legfontosabb." – mondta Nagy Bence. Ehhez még Mikler Roland annyit hozzátett, hogy:

Vasárnap este Uruguay ellen lép a csapat pályára a vb-n. Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

„Szeretnénk, ha Uruguay ellen majd a csapat képe azt mutatná, hogy felszabadultak vagyunk, mindenki önbizalommal lép pályára és felkészültek vagyunk, de valószínű itt még becsúsznak majd hibák.

Gulyás István, szövetségi kapitány az Origó kérdésére, mely szerint mennyiben borított fel minden tervet a járvány, illetve a felkészülési meccsek hiánya, így válaszolt:

„A szlovákok ellen elmaradt edzőmeccsek után próbáltuk átalakítani, úgy szervezni a dolgokat, hogy amennyire lehet, ezt a hiányt kiküszöböljük.

Ti is láthattátok pénteken, hogy sok hiányosság volt, ez ennek tudható be teljesen, bízom benne, hogy tudunk fejlődni és tudunk előre haladni és utolérjük majd magunkat."

A soron következő találkozó kapcsán pedig így nyilatkozott a kapitány:

„Valószínű, hogy újra cserélni fogunk, és próbáljuk úgy kialakítani az Uruguay elleni keretet, hogy az a németek ellen is működni tudjon. Az látszott pénteken, hogy hiányoznak a korábbi edzőmérkőzések.

Nem találtuk a távolságot, a sebességet, de ez Uruguay ellen majd fejleszthető lesz. Mind a kapott és mind a lőtt gólok számában konkrét célokat fogunk kitűzni a vasárnapi mérkőzésre."

Bodó Richárd (középen) remélhetőleg két negatív teszteredményt produkál majd. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Nagy László is értékelte a pénteki győzelmet: „Az első mérkőzés általában mindig nyögvenyelősen szokott sikerülni, ráadásul az első ellenfél olyan kézilabdát játszott, amivel nem mindennap találkozik az ember, olyan helyzetekben lőttek, amikben nem szoktak és olyan szituációkban passzoltak, ahogy mások nem szoktak.

Remélhetőleg Bodó Richárd is rendelkezésre állhat majd, ő szombat este ér ki Egyiptomba, ahol a reptéren vár rá egy gyorsteszt, majd a hotelben egy PCR-teszt. Ezt követően elkülönítés vár rá a szobájában az eredmény megérkezéséig, de a szakmai stáb bízik benne, hogy vasárnap már ott lehet a csapattal.