Vágólapra másolva!
Egy két évvel ezelőtti e-mail miatt került bajba az NBA-ben szereplő Atlanta Hawks társtulajdonosa, Bruce Levenson. A rasszista felhangokat tartalmazó levél miatt Levensonnak el kell adnia a részesedését. Rövid időn belül ő a második tulajdonos a ligában, aki hasonló botrányba keveredett.

"Az az elméletem, hogy a fekete közönség elriasztja a fehéreket, és egyszerűen nincs annyi gazdag fekete, akik megfelelő mennyiségű éves bérletet tudnának vásárolni" - írta Levenson egy két évvel ezelőtti e-mailben, majd azt is hozzátette, hogy az Atlanta meccsein többségben vannak a fekete nézők.

"Még a tehetős fekete közösséggel rendelkező Washingtonban sem haladja meg a fekete szurkolók aránya a 15 százalékot a meccseken" - folytatta Levenson a most nyilvánosságra került e-mailben, ami újabb botrányt okozott az NBA-ben, pedig az előző vihar még el sem csendesedett.

Levenson előtt a Los Angeles Clippers tulajdonosa, Donald Sterling került bajba, amikor nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen ő hallható, amint azt mondja barátnőjének, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire. Sterlinget akkor örökre kitiltották a liga rendezvényeiről, 2,5 millió dollárra büntették, ráadásul végül a klubot is el kellett adnia. Az NBA Sterling esete óta még érzékenyebb a rasszizmusra, úgyhogy Levensonnak nincs más választása, neki is ki kell szállnia az üzletből, és el kell adnia a részesedését.

"Amit két évvel ezelőtt írtam az helytelen és sértő. Sajnálom, hogy megbántottam embereket azzal, hogy azt sugalltam, hogy a fehér szurkolóink értékesebbek, mint a feketék. Ha dühösek amiatt, amit írtam, azt megértem, én is dühös vagyok magamra. Talán mindannyian rendelkezünk előítéletekkel, ha a rasszokról van, szó, de vezetőként az lenne a feladatom, hogy ezeket leküzdjem, és nem az, hogy felerősítsem" - áll Levenson közleményben. Az eset pikantériája, hogy Levenson az elsők között volt, aki a Sterling-ügy után helyeselte, hogy a liga zéró toleranciával közelítsen a rasszizmushoz.

Az Atlanta hét egymás követő idényben jutott be a rájátszásba, ennek ellenére a 30 NBA-csapatból csak a 28. volt a nézőszámot tekintve, ami olyan szempontból nem meglepő, hogy sosem tartozott a telt házzal dübörgő legnépszerűbb csapatok közé.