Friss hírek érkeztek a többször meglőtt Robert Fico állapotáról

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt Kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Vágólapra másolva!

Robert Kalinák azt mondta, hogy Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak.

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter sajtóértekezletet tart a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kórházban, 2024. május 17-én. - Fotó: MTI/TASR/TASR/Ján Krošlák

Kalinák megismételte a miniszterelnök állapotával kapcsolatban egy nappal korábban tett kijelentését is, miszerint "egyelőre még nem sikerült győzni."
Kalinák azt is mondta, hogy egyelőre nem számolnak azzal, hogy 

az elkövetkezendő egy-két napban a miniszterelnököt átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba, ugyanakkor megjegyezte: a kormányfőt ellátó orvosi csapat jó munkát végez, és teljes bizalmukat élvezi.

Kalinák kérdésre elmondta, hogy a kormány politikai irányvonala nem változott és nem változik, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy rendet teremtsenek.

A besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház sürgősségi osztályának bejárata 2024. május 16-án. Az egészségügyi intézményben ápolják Robert Fico miniszterelnököt - Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Mint ismert, egy 71 éves baloldali író meglőtte Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét szerda kora délután a kormányülés után, amikor az emberek közé ment. A politikust kórházba szállították, egy gyanúsítottat őrizetbe vettek. A merénylő, Juraj Cintula egy kérdésre válaszolva elárulta, hogy azért lőtte le a szlovák miniszterelnököt, mert nem értett egyet a kormány politikájával.

A merénylet után a miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt Kórházba szállították, ahol kétszer megműtötték.

A drámai felvétel a lövés pillanatáról itt látható.