Macron teljesen váratlan lépésén a NATO is megdöbbent

Vágólapra másolva!
A NATO nemtetszését fejezte ki Franciaország azon döntése miatt, hogy meghívták Oroszországot Normandiába - a partraszállás 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre.
Vágólapra másolva!

Washingtonnak nem tetszik Franciaország azon döntése, hogy a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre Oroszország képviselőit is meghívták. 

Elfogadjuk a francia kormány döntését, arról, hogyan tervezik a normandiai megemlékezés lebonyolítását. Talán ez a meghívás emlékeztetni fogja az oroszokat arra, hogy egykor valóban valódi nácikkal harcoltak, és nem képzeletbeliekkel

 - mondta a Politico-nak egy tisztviselő az amerikai elnöki adminisztrációból. A brit kormány egy névtelenül nyilatkozó képviselője azt is elmondta, hogy London komolyan aggódik Emmanuel Macron francia vezető néhány utóbbi cselekedete miatt. Ezek közé tartozik a Hszi Csin-ping kínai elnökkel való találkozója és képviselőinek elküldése Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatására. 

PARIS - MEETING BETWEEN FRENCH PRESIDENT AND PRESIDENT OF THE PEOPLE S REPUBLIC OF CHINA
Hszi Csin-ping Franciaországban.

Macron nyilvánvalóan 

a konfliktus fölött állónak látja magát, és reméli, hogy előmozdítja a béketárgyalásokat

 - mondta a képviselő. A francia közleményben hangsúlyozták, hogy "a körülményekre való tekintettel" Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívják meg az ünnepségre és hogy Oroszország elfogadta a meghívást. Később az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának (MFA) hivatalos képviselője, Marija Zaharova is kommentálta a helyzetet. Elmondása szerint Oroszországot nem diplomáciai úton hívták meg Normandiába és a meghívásról Oroszország franciaországi nagykövete, Alekszej Meshkov tájékoztatta őt - írja a lenta.ru. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a kínai és az orosz elnök nyilvánosan is összeállt Amerika ellen. Orbán Viktor május 8-án fogadta a Magyarországra érkező kínai elnököt. A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán posztolt képeket a kínai elnök köszöntéséről.