Vágólapra másolva!
Az FTC korábbi BL-hőse, Goran Kopunovic szerint a magyar futball legnagyobb hibája, hogy a fiataloknak azt mondják, nem számít az eredmény, holott a gyerekekbe korán bele kell sulykolni a győzni akarást. Kopunovic nem érti, Szalai Ádámnak miért nincs helye a válogatottban, és majdnem kidobta a tévét Lipták Zoltán görcsénél.

"Rettenetesen felidegesített Liptáknak az a görcse, majdnem kihajítottam a tévét az ablakon. Ha két napot végigfocizol, és előjön a fáradságtól, az rendben van. De ilyen a világon nincs: ha az alapozást megcsinálod, utána folyamatosan játékban vagy, ráadásul kevés a feladatod védőként, mert az ellenfél nem nagyon akar támadni, nem görcsölhet be a lábad" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Goran Kopunovics, aki az utóbbi időben edzőként dolgozott, de játékosként megfordult Magyarországon a Ferencvárosban és az Újpestben is.

Kopunovic szerint nem lehet kizárólag Pintér Attila szövetségi kapitány nyakába verni a vereséget, mert nincs utánpótlás, nincs olyan fiatal, aki megütné a nemzetközi szintet. Szerinte óriási hiba, hogy itthon mindig azt szajkózzák, hogy a fiataloknál nem számít az eredmény.

Kemény edző kell

"Az U13-ban, de már előtte is számít. ha akkor nem verik a gyerekekbe, akkor húszévesen sem lesz a vérükben, hogy nyerni kell. A vízilabdázók 15 évesen úgy edzenek, hogy az edző a medence mellől irányít, kiabál. A futballban meg megy a puszilgatás. Nem szabad felemelni a hangot, mert jön a szülő. Amíg nem lesz kemény edző, addig nem verjük meg az északíreket vagy bárki mást" - mondta a Fradiban 1995-ben BL-főtáblát érő gólt szerző Kopunovic.

Úgy látja, a szerbeknek azért más a mentalitásuk, mert más nevelést kapnak a gyerekek, akiknek 10 éves korultól már a győzelmet sulykolják. "Nem bántani, megalázni kell, hanem keményen irányítani. Kislányokat nevelünk, nem futballistákat. Hogy a gyerek stresszes lesz a győzelmi kényszer miatt? Mégis, miért? Na ez az a mentalitás, ami nevelés kérdése. Boszniában, Szerbiában, Albániában, a horvátoknál, a szlovákoknál nincs stadion, nincs pénz, van, ahol még utak sincsenek, de lelkesen, bátran végzik a munkát az emberek" - magyarázta Kopunovic, aki nem érti, Magyarországon miért nincs korlátozva a légiósok száma.

Szalai legalább őszinte volt

Szerinte az sem ideális, hogy a magyarok közül csak ketten szerepelnek a topligákban, Stieber Zoltán és Szalai Ádám, de egyikük sem tagja a válogatottnak. "Nem hiszem el, hogy Szalainak nincs helye a válogatottban! Évek óta a Bundesligában szerepel, tisztelni kellene itthon. Lehet, hogy nem a legjobb pillanatban mondta el a véleményét, de legalább őszinte volt. Egyébként is, ha ennyien reagálnak a szavaira, csak van bennük igazság, mert az emberek magukra ismernek".