Vágólapra másolva!
Mészöly Géza, az U19-es labdarúgó-válogatott kapitánya büszke játékosaira, akik nagy gödörből kapaszkodtak fel, hogy kiharcolják a vb-részvételt.

A magyar válogatott az osztrákok elleni 3-1-es és a portugálok elleni 6-1-es vereség után 2-1-re legyőzte Izraelt a hazai rendezésű U19-es Eb-n, és - az egyetlen sikernek köszönhetően - kijutott a jövő évi U20-as vb-re.

Eli Ohana izraeli szövetségi kapitány nem volt olyan lelkiállapotban a mérkőzést követően, hogy megjelenjen a sajtótájékoztatón, üzenetben kért ezért elnézést és megértést.

Mészöly Géza viszont megkönnyebbült mosollyal sétált be a terembe, ám teljesen átizzadt inge elárulta, ő is megszenvedett a sikerért.

"Az elmúlt napokban sokszor kemény kritikával illettem a csapatom, most először nekik szeretném megköszönni ezt az eredményt, le a kalappal a teljesítményük előtt. Azt is köszönöm, hogy el tudtak viselni, ez nem volt mindig könnyű” - ismerte el a sajtótájékoztató kezdetén a kapitány, aki azt is elmondta, nagyon nehéz napokat zárt le a siker.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"A srácokat nagyon bántotta a kritika, és szégyellték magukat a kudarcok miatt. Kemény kritikát kaptak a sajtótól is, és bár ezek egy része jogos volt, harminc évet nem lehet az ő nyakukba varrni. De a kritikáktól ők is megedződtek, férfivá váltak, büszke vagyok rájuk" - méltatta csapatát Mészöly.

A kapitány az is elmondta, az volt a legnehezebb, hogy elhitesse a csapattal, ezt a meccset meg lehet, és meg is kell nyerniük.

"A szünetben azt mondtam a srácoknak, hogy nem szabad megelégedni az egygólos vezetéssel, be kell lőni a harmadikat, hogy biztosan kézben legyen a meccs. Ez végül nem sikerült, de a munkájuk gyümölcse beérett, kifizetődött a kemény munka, amit elvégeztek. Egységes volt a csapat, védekezésben és támadásban is mindig volt egy ember, aki lendíteni tudott a gárdán, és bár olykor szerencsénk is volt, tettünk érte, hogy így legyen."

Az ellenfélből Michael Ohanát emelte ki a kapitány, nagyszerű játékosnak tartja, akinek a semlegesítésére külön is készült a csapat, és végül sikerült is kordában tartani a támadót.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány elmondása szerint a torna tanulságait egyelőre korai lenne levonni. "Vannak értékes tapasztalatok, de szükségünk van néhány napra, míg kiértékeljük az egész tornát és a felkészülést, hogy a világbajnokságra még felkészültebben utazhasson el a csapat. Az biztos, hogy ezzel a sikerrel, egy mély gödörből felállva férfivá értek ezek a játékosok, remélem, a felnőttek között is megállják majd a helyüket" - zárta értékelését Mészöly Géza.

A magyar korosztályos válogatott vb-felkészülése szeptembertől folytatódik, legközelebb az U20-as új-zélandi világbajnokságon kell bizonyítaniuk 2015-ben.