Az égés után ünnepelhetnek az U19-es focisták

Budapest, 2014. július 25.
Balogh Norbert, a második magyar gól szerzője és Mészöly Géza szövetségi edző az U-19-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének 3. fordulójában játszott Izrael-Magyarország mérkőzésen a budapesti Szusza Ferenc Stadionban 2014
Budapest, 2014. július 25. Balogh Norbert, a második magyar gól szerzője és Mészöly Géza szövetségi edző az U-19-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének 3. fordulójában játszott Izrael-Magyarország mérkőzésen a budapesti Szusza Ferenc Stadionban 2014. július 25-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Utolsó csoportmérkőzésén megszerezte első győzelmét a magyar U19-es labdarúgó-válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, miután 2-1-re legyőzte Izraelt az újpesti Szusza Ferenc Stadionban. Ezzel Mészöly Géza csapata a csoportja harmadik helyén végzett, és indulási jogot szerzett az U20-as világbajnokságra, egyben teljesítette a labdarúgó-szövetség alapvető célkitűzését.

U19-es labdarúgó Európa-bajnokság, 3. forduló:
Magyarország - Izrael 2-1 (2-1) - élő közvetítés
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
v.: Kevin John Clancy (skót)
Magyarország: Székely György - Talabér Attila (Medgyes Zoltán, 59.), Asztalos Dávid, Lenzsér Bence, Tamás Krisztián - Nagy Dominik, Mervó Bence (Németh Márió, 84.), Kalmár Zsolt - Zsótér Donát, Balogh Norbert (Bobál Gergely, 73.), Varga Szabolcs
Izrael: Dean Gal - Abu El Hija, Ayad Habashi, Omer Danino, Sean Goldberg (Bisan, 86.) - Eden Shamir (Sagi, 76.), Dor Peretz, Dor Hugy - Ramzi Safuri, Sagiv Jehezkel (Weissmann, 56.), Michael Ohana
gól: Kalmár (24.), Balogh N. (38.), illetve Hugy (36.)
sárga lap: Nagy D. (53.), Kalmár (65.), Medgyes (81.), illetve Shamir (49.), Peretz (67.)

Egyszerű volt a helyzet a mérkőzés előtt: a magyar U19-es válogatottnak győznie kellett Izrael ellen, hogy kiharcolja az U20-as vb-kvalifikációt, minden más kimenetel a jobb gólkülönbséggel rendelkező Izraelnek kedvezett.

A Portugáliától elszenvedett súlyos, 6-1-es vereséget követően Mészöly Géza szövetségi kapitány feldúltan nyilatkozott, és komoly változásokat lebegtetett az Izrael elleni várható kezdőcsapatot illetően. A sok bírálatot kapott Tamás Krisztián végül ismét lehetőséghez jutott, Németh, Farkas és Forgács azonban kikerült a kezdőből, helyettük Mervó, Zsótér és Varga léphetett pályára a sorsdöntő meccsen.

A magyar válogatott játékán érződött, hogy elsősorban a védekezést kellett rendbe tenni, a játékosok különösen a meccs első harmadában biztonsági megoldásokra törekedtek. Mészöly Géza csapata átengedte a területet Izraelnek, és inkább a stabil védekezésből vezetett kontrákra épített.

Sokat javult a magyar csapat az előző meccshez képest Forrás: MTI/Illyés Tibor

Elsősorban az izraeliek jobb oldala volt aktív, Abu El Hija és a középcsatár helyéről a jobb oldalra mozgó Michael Ohana többször is a védelem mögé tudott kerülni, miután létszámfölényes helyzetet alakítottak ki a balhátvéd Tamás ellen. Igazán veszélyes helyzetek azonban nem összjátékkal, hanem egyéni játékkal alakított ki az ellenfél, a magyar védelem feltűnően sebezhető volt a gyors betörésekkel szemben.

A magyar csapat vezető góljának körülményei jól foglalták össze a meccs képét: Hugy ziccerig cselezte magát a magyar tizenhatoson belül, lövése már túljutott Székely kapuson is, Asztalos azonban menteni tudott a kapu torkában. Ebből indult aztán a magyar kontra, amelynek végén Kalmár Zsolt, a magyar csapat kapitánya és legaktívabb játékosa szép cselekkel lopta magát lövőhelyzetbe, és húsz méterről remekül csavart a hosszú sarokba.

A meccs képe a gól után sem változott, az izraeli válogatott a védekezéssel jóval kevesebbet törődve jött előre, és a sokadik jobb oldali akciója után Hugy bólintott a magyar kapuba. A magyar csapat azonban nem rogyott meg, sőt gyorsan reagált a bekapott gólra, és percek alatt kihasználta a továbbra is szellősen, magasra tolt védelmi vonallal futballozó ellenfél hibáját.

Egy újabb szép kontra végén a Heerenveenben légióskodó Varga ment el a szélen, pontosan tekert középre, az ötösön érkező, 195 centis Balogh pedig finoman a hosszú sarokba csúsztatott.

Balogh és Mészöly gólöröme Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szünetet követően sem változott a meccs képe, az izraeliek enyhe labdabirtoklási fölénye haszontalan volt, és továbbra is csak egyéni megindulásokkal tudtak veszélyeztetni, de a magyar védelem sokkal jobban reagálta le ezeket a próbálkozásokat, mint az első félidőben.

Mészöly Géza csapatának kontráiban sokkal több volt a tudatosság és a veszély is, a magyar válogatott többször is közel járt hozzá, hogy egy harmadik góllal bebiztosítsa a győzelmét.

Végül a harmadik gól nem jött össze, de a megérdemelt győzelem igen: a magyar U19-es válogatott tudatosabb és gólveszélyesebb játékot produkált, mint ellenfele, és bár meleg pillanatokat élt át a csapat az utolsó percekben, megérdemelten verte Izraelt.

A meccs egyik nagy utolsó lehetősége is a magyar csapat előtt adódott, de Kalmár ziccerben, öt méterről a kivetődő kapusba lőtt, majd ütköztek, Dean Gal ápolásával pedig szinte el is telt a hosszabbítás, igaz, még Zsótér is kihagyott egy százszázalékos helyzetet.

Kalmár a végén majdnem rúgott egy harmadikat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A meccs végén az izraeliek teljesen meg voltak zuhanva, mindenki a gyepen feküdt egyedül, a magyarok összekapaszkodva ünnepeltek a kezdőkörben.

Mészöly Géza válogatottja ezzel kiharcolta az új-zélandi U20-as vb-szereplés lehetőségét, ami a labdarúgó-szövetség minimális célkitűzése volt a torna előtt.