Nem baj, hogy már nem a Győr a favorit

HORIZONTAL
Buducnost Podgorica's Katarina Bulatovic (R) pushes Gyor's Brazilian player Eduarda Amorim (L) during their EHF Champions League final first leg handball match at Veszprem Arena in Gyor on May 5, 2012. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség a Győri Audi ETO KC brazil válogatott balátlövőjét, Eduarda Amorimot választotta 2014 legjobb női kézilabdázójának. A BL-címvédő győriek átlövője jelenleg Brazíliában lábadozik súlyos térdsérüléséből, a világbajnok, kétszeres BL-győztes brazil klasszis mégis vidáman nyilatkozott az Origónak, és elmondta azt is, szerinte mi a legnagyobb erőssége.

"Pozitív embernek tartom magam, mindig igyekszem a dolgok jó oldalát nézni. Ez az első igazán komoly sérülésem, és bár nagyon nehezemre esik szurkolóként nézni a lányokat, és a rehabilitáció is sokkal nehezebb, mint akár a legkeményebb alapozás, azért nincs okom letörni: a családom és a barátaim között lehetek, és jól halad a kezelésem is" – mondta az Origónak Brazíliából Eduarda Amorim.

A brazil csillagot a napokban a világ legjobb játékosának választották. "Büszke és boldog vagyok, egy ilyen elismerés remek visszaigazolás, hogy jó úton járok, és megéri keményen dolgozni."

A világ legjobb női kézilabdázója

Amorim egészen kivételes játékos, valószínűleg már 2013-ban is ő volt a világ legjobbja (akkor az egykori győri, jelenlegi Vardar-játékos Andrea Lekic nyert), hiszen a BL-győztes támadásainak és védekezésének is kulcsszereplője volt.

A 2013–14-es női kézilabda Bajnokok Ligája All Star-csapata Eduarda Amorimmal (jobbról a második) Forrás: Gyorietokc.hu

A brazil klasszis a hármas védő posztján a női mezőnyben ritkán látott színvonalon irányította a győriek híresen masszív védekezését, támadásban pedig mind átlövésből, mind elsöprő lendületű betörésekből képes gólt szerezni.

"Komplett játékosnak tartom magam, de sohasem hiszem el magamról, hogy már nincs hova fejlődnöm. Rengeteg munkám van abban, hogy 2014-ben engem láttak a világ legjobb játékosának, és bár jól érzem magam a bőrömben, azt is tudom, hogy miben kell még fejlődnöm."

Amorim szerint támadásban még bőven tudna előrelépni, például korábban a balszélsők rendszeresen panaszkodtak, hogy kevés labdát kapnak tőle. De tudatában van annak is, mi a fő erőssége. "Azt hiszem, a küzdeni tudásom a legnagyobb erényem. Nagy harcos vagyok, én tényleg nem adok fel soha semmit, ami fontos. Az utolsó pillanatig küzdök."

Nehéz szurkolónak lenni

Amorim örül az elismerésnek, de van játékos, aki szerinte ugyanúgy megérdemelte volna a díjat, mint ő. "A szavazásra bocsátott nevek mind a sportág nagy alakjai, nekem személy szerint Heidi Löke közülük a kedvencem. Elképesztő elánnal játszik, még edzésen is mindig mindent belead. Mind a mentalitását, mind a játéktudását tekintve abszolút világklasszis. Persze elfogult vagyok, mert nagyon szeretem Heidit, de hát ki tagadná, hogy amit mondtam róla, az úgy is van?" – dicsérte a Győr norvég beállósát.

Nem kap kíméletet a védőktől Forrás: MTI/Beliczay László

Löke valóban klasszis játékos, jelenleg a Győr bevethető játékosai közül rajta kívül talán csak Kovacsics Anikót illeti meg ez a jelző. Tavaly még Amorim, a most gyermeket váró Görbicz Anita és Katrine Lunde (ő épp most szült) pályára lépésével gyakorlatilag minden fontos posztra jutott egy világsztár.

"Ez most egy ilyen év, tudomásul kell venni, hogy a sportban mindig benne vannak váratlan dolgok. Gondolom, a többiek is most döbbennek rá, hogy milyen nehéz dolog szurkolónak lenni, és csak nézni azokat a remek meccseket, amiken a lányok nélkülünk lépnek pályára."

Ki kell mondani: már nem a Győr a favorit

Amorim egyetértett abban, hogy szemben az elmúlt két évvel, idén nem a Győr a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyese. "Nincs azzal semmi baj, ha kimondjuk, a Buducsnoszt idén esélyesebb a végső győzelemre, hiszen nagyszerű játékosokból álló, összeszokott csapat a montenegrói. Ez a tény viszont nem fogja megroppantani a csapatunkat, sőt inkább extra energiákat szabadít fel, mert mindenki tudja, most még többet kell dolgozni a sikerért."

Egykori csapattársa, a Buducsnoszt Podgorica klasszisa, Katarina Bulatovic gyötri Amorimot Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Buducsnoszton kívül a Larvik is nehéz ellenfél, a norvég bajnok oda-vissza legyőzte a győrieket, akik elsősorban támadásban mutatnak jóval kevesebbet, mint az utóbbi években. "Ne várja tőlem senki, hogy kritizáljam a csapattársaimat. Ambros Martín személyében a világ legjobb edzője irányítja a csapatot, és ha most nehéz dolga is van, biztosan kitalálja, hogyan maradjon versenyben a legjobbakkal a Győr."

"Ambros egyébként is nagyon fontos láncszem, ő az, aki mindig elhiteti velünk, hogy képesek vagyunk egy-egy feladatra, és a játékosok vakon követik" – tette hozzá Amorim.

Már a jövőre koncentrál

Az idei szezonnak úgy futott neki a brazil klasszis, hogy bajnoknak mondhatta magát az összes sorozatban, amiben elindult, sőt 2015-ben a világbajnokságra is címvédőként utazhat. "Nagyon fontos számomra a válogatott, mert úgy érzem, tehetünk valamit azért, hogy a kézilabda elismertebb sportág legyen Brazíliában. A válogatott menedzselése és a csapatot illető médiafigyelem a világbajnoki címnek köszönhetően már megfelelő, de a brazil bajnokságban még van mit tenni. Jövőre pedig, ugye, mi rendezzük az olimpiát."

Amorim a vb álomcsapatába is bekerült Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Ha minden jól halad a rehabilitációval, Amorim legkorábban a nyár elején kezdheti meg a labdás edzéseket, így az idei szezonban biztosan nem lehet a győriek segítségére. "Tavasszal visszautazom Magyarországra, ott folytatódik a gyógykezelésem, de egyelőre azt is sikernek élem meg, ha sikerül teljesen behajlítani a lábamat. Kellemetlen sérülés ez, de igyekszem mindent úgy csinálni, ahogy az orvosok mondják, hogy minél előbb újra kézilabdázhassak."

A játékos elmondta, hogy a könnyeivel küzdött, amikor megkapta csapattársai táncos gratulációját. "Nagyon hiányoznak a lányok. Üzenem nekik, hogy még egyszer köszönöm a gratulációt, és hamarosan újra velük leszek."