Mikler: Biztosan lesznek, akik a szájukra vesznek

Nagy László, magyar kézilabda válogatott, a magyar kézilabda 2013-ban
Barcelona, 2013. január 21. Nagy László (b) és Mikler Roland kapus, a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai ünneplik győzelmüket a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében vívott Magyarország - Lengyelország mérkőzés után Barcelonában 2013. január 21-én. A csapat 27-19-re legyőzte a lengyel együttest, így bejutott a legjobb nyolc közé. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Mikler Roland elhagyja a Pick Szegedet, és az MKB-MVM Veszprémnél folytatja pályafutását. A magyar kézilabda-válogatott kapusa tudja, sokan nem értik meg a döntését, de úgy érzi, eljött az ideje, hogy nagy célokért harcoljon a pályán, és csak a bejelentés idejével volt gondja.

Mikler Roland fiatal tehetségként érkezett Szegedre a Dunaferrből, négy évvel később kiforrott, komoly nemzetközi rutinnal rendelkező kapusként igazol Veszprémbe, közelít a 150 válogatottsághoz. A kapusnak nincsenek rossz érzései, pályafutását szem előtt tartva hozta meg a döntését.

"Sportolóként az ember mindig az előrelépés, a fejlődés lehetőségeit kutatja. Az én pályafutásomban most jött el az ideje annak, hogy búcsút intsek Szegednek, ahol nagyszerű időszakot töltöttem el, és csak remélni tudom, hogy ezt pont úgy nem felejtik el nekem, ahogy én sem felejtem el a szeretetet és a tiszteletet, amit itt kaptam" - mondta Mikler az Origónak.

Mindig van első számú

A Szeged-Veszprém útvonal jóval népszerűbb, mint a fordítottja. Korábban Buday Dániel, Eklemovics Nikola, Mezey Richárd és Ilyés Ferenc is Szegedről igazolt Veszprémbe, igaz, többen visszatértek, legutóbbi például jelenleg újra a Pick játékosa. A másik irányt járta be Mikler jelenlegi kapustársa, Tatai Péter, aki a kevés játéklehetőség miatt igazolt Szegedre, hiszen Veszprémben Sterbik Árpádtól Vlado Solán át Dejan Pericsig mindig a világ legjobb kapusai játszottak. Miklernek jövőre a horvát Mirko Aliloviccsal kell felvennie a harcot, és még az sem tisztázott, Fazekas Nándor milyen szerepet vállal a klubnál.

"Jó versenyzőtípusnak tartom magam. Feldob a tét, kimondottan szeretem, ha nyomás nehezedik rám. Csak az a fontos, hogy megkapjam a lehetőséget, mert anélkül azért elég nehéz bizonyítania valakinek, hogy a csapatban a helye. Erre nyilván nem lehet garanciát adni, de arról azért meggyőződtem az aláírás előtt, hogy egyenlő esélyekkel indulunk-e a kapuba kerülésért Mirko Alilivoccsal. Carlos Ortega elmondta, nagyon tetszik neki a játékom, és örül, hogy a játékosa leszek, ezért bízom benne, hogy lehetőséget kapok majd a bizonyításra.”

Mikler Roland védi Kirill Lazarov büntetőjét Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mikler elmondta, a világ egyik legjobb kapusának tartja Alilovicot, de már csak azért sem tart a kettőjük párharcától, mert más típusú kapusnak tartja magát, mint a horvátot. "Az majd kiderül, mennyire egészítjük ki egymást, de én úgy látom, mások az erényeink, más típusú kapusok vagyunk. Én már belekóstoltam hasonló helyzetbe, Tatai Peti barátommal is meg kellett harcolnom, de Veszprémben is arra fogok törekedni, hogy olyan egymást segítő légkör alakuljon ki köztünk, aminek a csapat is hasznát látja."

A válogatott kapus szerint mindig van első és második számú kapus. Mikler most Szegeden és a válogatottban is egyértelműen első számú, de azt mondja, ez soha nem altatta el, mert "ezt a státuszt sokkal könnyebb kiharcolni, mint megtartani".

Minek a külföldi, ha itthon is van?

Nagy lehetőségnek tartja, hogy Veszprémben védhet, szerinte az MKB-MVM a kontinens szűk elitjéhez tartozik, és boldog, hogy a legmagasabb célokért küzdhet. "Voltak komoly megkeresések külföldről is, és kacérkodtam a gondolattal, hogy kipróbálom magam más bajnokságban is, de szerencsére az a helyzet, hogy egy kézilabdázónak nem kell elhagynia az országot ahhoz, hogy a világ egyik legerősebb csapatában szerepeljen."

Az átigazolás bejelentése nem a legszerencsésebb időben történt, hiszen a magyar bajnokság döntője (amit vélhetően a Szeged és a Veszprém vív egymással) még hátra van, de Miklerre még szegediként komoly feladatok várnak az EHF-kupa negyeddöntőjében is. "Ha rajtam múlt volna, csak a bajnokság után jelentjük be, hogy Veszprémben folytatom. Nem mintha a teljesítményemen bármilyen nyomot hagyna a dolog, de rosszabb napja mindenkinek lehet, és ha mondjuk a döntőben nem megy jól az egyik meccsen, biztosan lesznek, akik a szájukra vesznek, és sportszerűtlenséggel vádolnak. Sajnos ezzel nincs mit kezdeni.”

Nyártól Nagy Lászlóval is egy csapatban Forrás: MTI/Kovács Anikó

Mikler csapata legjobbja volt a bejelentés előtt két nappal rendezett Magyar Kupa-döntőben, ahol a Veszprém 27-21-re győzött. "Úgy gondolom, mind a Szegedet, mind leendő csapatomat azzal tisztelem meg legjobban, ha tudásom legjavát nyújtom: a Picknek így köszönöm meg a négy évet, a Veszprémnek pedig ezzel bizonyítom, hogy jó játékost vettek a személyemben. Eszembe sem jut, hogy lazítsak, számomra a szezonból hátralevő hetek éppolyan fontosak, mint az utána következő időszak. Be akarok jutni a Szegeddel a berlini Final4-ba, és ott jól akarok szerepelni, és a bajnokságban is hasonló a célom. Rajtam nem fog múlni semmi, ezt megígérhetem.”

A kapusnak mozgalmas nyara lesz, az EHF-kupa négyes döntője körül érdekelt lesz a magyar bajnokság döntőjében, majd feleségül veszi barátnőjét, és még mielőtt Veszprémbe költözik, jön a szlovénok elleni vb-selejtező, amitől talán nem véletlenül tart a közvélemény. "Senki ne parázzon, megcsináljuk!" - jelentette ki Mikler.