Elhunyt a szovjet hokilegenda

ICE HOCKEY- WC- RUS VS USA
Mike Grier (L) of USA speaks to Russian head coach Viktor Tikhonov surrounded by his players after incidents of rough play with Russian players during the group F qualifing match in Ice Hockey World Championship between Russia and USA in Ostrava on 01 May 2004.
Vágólapra másolva!
Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó betegségben hétfőre virradóra elhunyt Viktor Tyihonov a szovjet jégkorong-válogatott és a CSZKA Moszkva egykori, legendás vezetőedzője, akit csak Tábornoknak becéztek a játékosai.

Tyihonov a szovjet, majd az orosz válogatott élén három olimpiát és nyolc világbajnokságot nyert. A szovjet jégkorong-válogatott vezetőedzőjeként 1978-tól 1991-ig dolgozott, majd az orosz nemzeti együttes szakvezetője volt, sőt Független Államok KÖzösségeként is vezette a válogatottat. Az egykori katonatisztből lett sikeredző negyedszázadon keresztül irányította a moszkvai CSZKA klubcsapatát, volt, hogy a válogatottal együtt dolgozott a klubnál.

A szakember katonai múltjának megfelelően szigoráról volt híres, hosszú edzőtáborokba vonult a csapataival, ahol katonás fegyelmet követelt meg minden játékosától. Amikor a szovjet játékosok után elkezdtek érdeklődni az NHL-csapatok, kétségbeesetten próbálta megakadályozni a távozásukat, főleg azután, hogy Alexander Mogilnij és Szergej Fedorov valóban dobbantottak. A Szovjetunió szétesése után lazított a gyeplőn, de továbbra sem lehetett kenyérre kenni.

Tyihonov 2004-ben, már orosz kapitányként Forrás: AFP/Joe Klamar

A rengeteg díjjal kidekorált edző élete utolsó szakaszában a sport nagyobb állami támogatásáért lobbizó csoport vezetője volt. Tyihonov családja nem szakadt el a jégkorongtól, 2013-ban balesetben elhunyt fia is hokiedző lett, unokája, akit szintén Viktornak hívnak, a KHL-ben érdekelt szentpétervári csapat játékosa.