Betilthatják Magyarországon a TikTok Lite-ot

Vágólapra másolva!
Máris betiltaná az EU a TikTok Lite-ot, bár a TikTok közösségi videómegosztó még csak nemrég jelentette be az alkalmazást, amin pénzt lehet keresni a videók nézésével.
Vágólapra másolva!

Épphogy elindult a TikTok Lite nevű alkalmazás, Brüsszel máris jelezte, hogy betiltja a közösségi médiaplatform új szolgáltatását Európában, mert az EU szerint az

olyan függőséget okoz, mint a cigaretta.

A tiltás történelmi esemény lenne, mert ez lenne az első alkalom, hogy az EU ilyen büntetést szabjon ki valamely közösségi médiatársasággal szemben - írja a Ripost. Azonban tiltás valószínűleg életbe is lép, még mielőtt a platformot ki lehetne próbálni Magyarországon.

A TikTok Lite feladatokat kínál a felhasználóknak: ezek lehet videók megtekintésére, tartalom kedvelésére, felhasználói fiókok követésére vagy barátok meghívására vonatkozó feladatok.

Ha a felhasználó teljesíti ezeket, akkor jutalmat kaphat, ami lehet Amazon-utalvány, PayPal ajándékkártya vagy TikTok Coin pénzérme, ami beválható ajándékokra.

Az EU digitális biztosa, Thierry Breton egyenesen mérgezőnek nevezte a szolgáltatást.

A TikTok Lite olyan mérgező és addiktív lehet, mint a cigaretta. Bár az alkalmazás azt állítja, hogy „szórakozást és kapcsolódási érzést” kínál a felhasználóknak, ugyanakkor az jelentős kockázattal is jár gyermekeink számára. Olyanokkal, mint a függőség, a szorongás, a depresszió, az étkezési zavarok és az alacsony figyelem

 - mondta.

A cég már el is indította a TikTok Lite alkalmazást Franciaországban és Spanyolországban. Mindezt annak ellenére, hogy már folyamatban van egy EU-s hatósági vizsgálat a vállalattal szemben, ráadásul éppen a gyerekek védelmével kapcsolatos egyéb aggályok miatt.

A Ripost több szakembert is megkeresett az ügyben. Dr. Makai Gábor, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta szerint érthető az uniós aggodalom, ugyanis a TikTok Lite működési elve az, hogy aprópénzért manipulálja a felhasználókat, akik a vállalatnak ezzel nagyságrendekkel nagyobb hasznot generálnak, mint amennyit kapnak a videók pörgetéséért.

Ez már rövid távon függőséget alakíthat ki az alacsonyabb önértékeléssel rendelkező felhasználókban, akiket „beszippanthat” így a rendszer.

A Ripostnak nyilatkozó másik pszichológus, Dr. Csehák Hajnalka szerint a TikTok már alapból is könnyen függőséget okoz, a TikTok Lite platformra pedig ez sokszorosan igaz.

Egy ilyen alkalmazás használata olyan kóros függőséget alakíthat ki egyes felhasználókban, hogy minden mást a videók nézegetésének és ezzel a könnyű pénzszerzésnek rendelnek alá. Ez rövid távon alvási problémákhoz vezethet, hosszú távon pedig mindez már kihathat az iskolai, vagy adott esetben a munkahelyi teljesítményre is, tehát felboríthatja a felhasználó életét.

A TikTokot üzemeltető kínai cég április 24-ig kapott haladékot, hogy bebizonyítsa: az új funkció nem káros. Az EU most tüzetesen kivizsgálja a platform érveit, de ha azokat nem találja kielégítőnek, akkor a jutalmazási rendszer használatát az EU valamennyi tagállamában betilthatják.