Nagy bejelentést tett az OTP Bank - ez minden ügyfelet váratlanul ért

Vágólapra másolva!
Több millió OTP-ügyfél szembesül most az arról kapott üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak. Szeptembertől minden magyarországi banknak meg kell ezt tennie.
Vágólapra másolva!

Fontos üzenetet kaptak az OTP bankszámlás ügyfelei, akik közül sokan a mobilbanki vagy interbanki belépésük alkalmával szembesülnek a figyelemfelhívással, miszerint a biztonságuk érdekében 1 millió forintos napi átutalási limitet állított be a bank az internetes felületein. A változtatásról ugyan az OTP már korábban is tájékoztatta az ügyfeleit, azonban a Bank360.hu tapasztalatai szerint sok bankszámla-tulajdonost mégis váratlanul ért a módosítás és nem érti azt.

A 2024. május 8-tól bevezetett automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limit azt jelenti, hogy az OTP-nél folyószámlát vezető ügyfelek a pénzintézet internet- és mobilbankjából más pénzintézetnél vezetett bankszámlára csak akkor utalhatnak ennél több pénzt, ha előbb ezt a limitet módosítják. Ezt tehát egyáltalában nem akadályozza meg, hogy egy napon belül egymillió forintnál több pénzt utaljon át valaki a számlájáról, csak egy plusz biztonsági lépéshez köti mindezt - magyarázzák a Bank360.hu szakértői.

Az OTP azzal indokolta a döntést, hogy az elszaporodó internetes és telefonos csalások jelentős részét ezzel ki lehet védeni, de mindenképpen megnehezítik fele a csalók dolgát.

 Az ilyen esetekben jellemzően ennél nagyobb összeget csalnak ki a károsultak számlájáról, miközben egyébként egymillió forintnál többet csak nagyon ritkán utalnak az ügyfelek, akiknek így ez a plusz adminisztratív lépés nem jelenthet rendszeres többletterhet, a biztonságuk pedig megér ennyit, ha éppen valamiért (például egy autóvásárlás vagy ingatlanvétel miatt) ennél több pénzt kell átutalniuk a számlájukról.

Kártyás vásárlásra és készpénzfelvételre már ismerős a limit

A napi limit nem ismeretlen a bankszámlás ügyfeleknek, hiszen az online vagy bolti bankkártyás vásárlásra, illetve készpénzfelvételre is volt ilyen, amit ugyanúgy bármikor módosíthatnak, mint az átutalások mostantól élő automatikus limitjét. Az általában maximum néhány százezer forintra beállított bankártyás és készpénzfelvételes limitnél is célszerű egy-egy ennél nagyobb tranzakció előtt átállítani az összeget, majd azután csökkenteni egy, a szokásos napi vásárlásokra, készpénzfelvételekre elendő szintre.

OTP
Az OTP Bank május 8-tól biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra
Fotó: MTI/Róka László 

Innentől az átutalásoknál is ezt csinálhatják az egymilliós automatikus limittel az OTP-s ügyfelek, akik azt is megtehetik, hogy ideiglenes, a nap végéig felfüggesztik ezt az egymilliós limitet. Az új korlátozás a saját OTP-s bankszámlák közötti tranzakciókat nem érinti, vagyis aki a saját értékpapírszámlájára szeretne például egymillió forintnál nagyobb értékben állampapírokat vagy más értékpapírt vásárolni, az nem szembesül ezzel a korláttal. Az ügyfeleknek arra is lehetőségük van, hogy tartósan egymillió forintnál alacsonyabb összegű automatikus limitet állítsanak be a számlájukra, amit ugyanúgy bármikor módosíthatnak.

Az OTP ezzel az intézkedéssel elébe ment a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik ajánlásának, amely az internetes csalásokkal szembeni intézkedéseket vár el a bankoktól. 

Ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy 2024 szeptember 1-től az internetbankban, a mobilbankban és a bankkártyáknál legyenek beállítva automatikus limitek. Sőt az újonnan aktivált készpénzt helyettesítő fizetési szolgáltatásoknál 24 órán át még szigorúbb korlátozásokat is be kell vezetniük a bankoknak. Ez praktikus lehet, ha például egy csaló ellopja a még nem aktivált bankkártyát, vagy belép egy ismeretlen eszközön az áldozat mobilbankjába. Ebben az esetben nem tud majd nagyobb összeget átutalni, hiába szerezte meg a hozzáférést a bankszámlához. 

Az egymilliós limit elég a mindennapi utalásokhoz

A Bank360.hu érdeklődésére az OTP áprilisban azt válaszolta, hogy mérlegelték a lehetséges alapbeállításokat, ez alapján döntöttek az egymillió forintos limit mellett. Úgy látják, ez nem akadályozza a mindennapi életvitelhez kapcsolódó banki tranzakciókat, de alkalmas a nagyobb összegű adathalász vagy más csalások során a kár csökkentésére. 

Viszonylag ritkán fordul elő ugyanis, hogy egy ügyfél ennél nagyobb összeget szeretne átutalni, egy-egy ügyfél több éves bankszámlahasználat során is legfeljebb 1-2 alkalommal hajt végre egymillió forintosnál nagyobb tranzakciót. Az ideiglenes, azaz éjfélig tartó limitfelfüggesztést pontosan az ilyen élethelyzetekre vezeti be az OTP, például ha valaki autót vásárol, és annak az árát szeretné átutalni, vagy egy drágább nyaralást kíván befizetni.