Súlyos figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt

Vágólapra másolva!
Vezetői körlevélben utasította a bankokat az MNB, hogy amikor árat emelnek, világosan magyarázzák el az ügyfeleknek, miért döntöttek így, és lehetőleg színes betűkkel vagy háttérrel kiemelve jelöljék a kondíciós listákban - írja a Bank360.hu.
Vágólapra másolva!

Az a vezetői körlevél, amelyet nemrég adott ki az MNB Kandrács Csaba alelnök aláírásával, több elvárást is tartalmaz annak érdekében, hogy a díjemelések ne bújhassanak el az akár több száz oldalas dokumentumokban vagy az apró betűs részekben. Amikor díjat módosítanak a bankok, közérthetően, átláthatóan el kell elmagyarázni az okot az ügyfeleknek. További jegybanki elvárás a pénzügyi cégekkel szemben, hogy a gyakran több tíz, sőt több száz oldalas dokumentumokban ne úgy frissítsék a változásokat, hogy egyszerűen kiadnak újabb dátummal egy módosított változatot, hanem vizuálisan is tegyék abban nyilvánvalóvá, melyek az új, módosított vagy kiegészített részek. 

Jó gyakorlatnak tartja a felügyelet, ha a változásokat eltérő betűszínnel vagy színes háttérrel kiemelve jelenítik meg a hirdetményekben, üzletszabályzatokban. Tehát, ha változott a díja egy szolgáltatásnak, azt például a friss kondíciós listában piros színnel is kiemelik. 

Az MNB jó gyakorlatnak tartja az is, ha a pénzintézet az elektronikus kapcsolattartást választó ügyfeleinek elektronikus úton, egy külön tájékoztatásban is összefoglalja a módosításokat. Ennek közérthetően tartalmaznia kell a módosítások lényegét azzal a figyelemfelhívással, hogy ez nem helyettesíti a szerződési feltételek változásának alapos áttanulmányozását. A tájékoztatásban egyértelműen meg kell jelölni a közzététel helyét a cég honlapján.

Így csökkenthetők a számlaköltségek

A díjemelések ellen persze mindezek betartása még nem védi meg az ügyfeleket, csak könnyebben átlátják, mely szolgáltatások miért drágultak. Aki ezek alapján sokallja a költségeit, több dolgot is tehet. Először például 

érdemes átnézni a részletes számlaköltségeit, és a drága, már fölösleges vagy kiváltható szolgáltatásokról lemondani. 

A saját pénzintézetünknél is kereshetünk számunkra kedvezőbb csomagot vagy akár átmehetünk egy másik bankhoz is a kiadásaink csökkentése érdekében, ha a bankszámla kalkulátorral összehasonlított ajánlatok alapján találunk a meglévőnél jobbat. A bankok folyamatosan akcióznak, jóváírási kedvezményeket kínálnak, érdemes ezeket kihasználni. A döntés előtt meg kell nézni azt is, hogy a váltással nem vesznek-e el más (például hitelhez kapcsolódó) kedvezményeink - javasolják a Bank360.hu szakértői. 

Sokan azért nem szabadulnak meg akár évekig a már túl drága számlájuktól, mert tartanak az azzal járó adminisztrációtól, pedig ennek nagy részét az egyszerűsített bankváltásnál elintézi egymással a régi és az új számlavezető pénzintézetünk.