Ebben az iskolában még azt is megmondják, hogy milyen cipőt hordjanak a diákok

Sportcipő és Nike Air Force cipő, SportcipőNikeAirForce, összehasonlítás
Fotó: AFP/Timothy A. Clary
Vágólapra másolva!
A Kelet-Sussex-i Ovingdean városában található Longhill Gimnázium vezetősége megtiltotta a diákjainak, hogy bármiféle sportcipőt, köztük a nagyon népszerű Nike Air Force-ot, viseljenek. Az intézkedés hatalmas vihart kavart az iskola közösségének körében.
Vágólapra másolva!

Az Ovingdean-i Longhill Gimnázium igazgatója "új" iskolai egyenruha-szabályzatot léptetett életbe, aminek keretében keményen fellép a népszerű és kényelmes sportcipő, köztük a Nike Air Force, viselése ellen.  

Az 1980-as évek eleje óta alig változott a sportcipők dizájnja, ami az utóbbi időben (talán a retró tárgyak népszerűsége miatt) ismét a tinédzserek utcai ruházatának alapdarabjaként jelent meg. És mivel sok iskola megköveteli a fekete színű lábbelik viselését, ezrek próbálták meggyőzni anyukáikat és apukáikat, hogy vegyenek nekik egy pár ilyen színű és nagyon menő Nike Air Force csukát. 

Sportcipő és Nike Air Force cipő, SportcipőNikeAirForce, összehasonlítás
A kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az iskola vezetősége egy útmutató keretében azonban közölte a diákokkal és azok szüleivel, hogy a húsvéti szünetről már csak "okos" és elegáns cipőben térhetnek vissza az intézménybe. Az elfogadott lábbelit pedig fekete bőr iskolai cipőként definiálták, amibe a sportcipő - és így a tinik körében olyannyira kedvelt Nike Air Force - messze nem tartozik bele. 

A gimnázium igazgatója, Rachelle Otulakowski, aki tavaly szeptemberben került az intézmény élére, azt nyilatkozta, hogy a hozzá forduló szülői panaszok nyomán döntött a megújított iskolai egyenruha-szabályzat bevezetése mellett. Gyerekeik folyamatosan azzal nyaggatták őket, hogy nekik élethalál kérdése, hogy 136 dolláros (50 ezer forint) Nike Air Force sportcipőjük lehessen. A diákok körében ugyanis ma már kínos a 25 dolláros (9 ezer forintos) tucatsportcipő. 

Otulakowski azzal érvelt, hogy a mostani uniformis szabályzat egyáltalán nem is újkeletű, hiszen legalább tíz éve előírás a fekete bőr lábbeli ebben az iskolában, csak egy ideje a diákok erről úgy tűnik, hogy valamiért elfeledkeztek, és elkezdtek egyre menőbb (és kényelmesebb) edzőcipőket hordani. Ezért a szülői panaszokat is meghallván, rájött, hogy ideje emlékeztetni az intézmény közösségét a ruhaviseleti előírásra. 

A helyi hatóság felismerte, hogy egy olyan iskola, ahol mindent megtesznek a diákok magatartásának javítása érdekében, a tanulók okosabbá tétele jó kezdet lehet, amihez a ruházat is fontos kellék, ezért szívesen adnak némi elkülönített támogatást minden olyan tanulónak, akinek cipőre van szüksége.

A szigorított uniformis szabályzat azonban nagyon kiverte a biztosítékot a diákok körében. Sokan értetlenkedésüknek adtak hangot, mondván, nem hiszik, hogy a copőn múlna egy gyerek okosabbá és jobb magaviseletűvé válása. Mások szerint az egyenruha felett már rég eljárt az idő. 

Voltak azonban olyanok is, akik teljes mértékben egyetértettek a döntéssel. Ők azzal vágtak vissza, hogy az iskola nem egy divatbemutató. És csak, mert bizonyos szülők anyagilag megtehetik, nem kell mindenáron méregdrága lábbelit venni a gyerekeiknek. A kevésbé jómódú szülők porontyait ugyanis szegényesebb viselete miatt akár ki is közösíthetik, akik emiatt lelki traumákat élhetnek át.