Átgyalogolt ellenfelén a Dortmund

Pierre-Emerick Aubameyang, Dortmund, foci
GERMANY, Dortmund : Dortmund's Gabonese striker Pierre-Emerick Aubameyang (L) celebrates scoring with his teammates during the first leg UEFA Champions League Group D football match Borussia Dortmund vs Arsenal London in Dortmund, western Germany on September 16, 2014. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Könnyed 2-0-s győzelmet aratott a Borussia Dortmund labdarúgócsapata az Arsenal elleni Bajnokok Ligája-nyitányon. A Real Madrid kiütötte a Baselt, a Liverpool egy hosszabbításban szerzett büntetővel csikarta ki a sikert a Ludogorec ellen. A Zenit idegenben verte a Benficát, míg a nap meglepetését az Olimpiakosz aratta, a görögök ugyanis 3-2-re megverték a BL-döntős spanyol bajnok Atléticót.

Eredmény, BL, D csoport, 1. forduló:
Dortmund - Arsenal 2-0 (1-0) - az élő közvetítés
Signal-Iduna-Park, Dortmund
v.: Benquerenca (portugál)
Dortmund: Weidenfeller - Durm, Subotic, Papasztatopulosz, Schmelzer (Jojic, 79.) - S. Bender, Kehl (Ginter, 46.) - Mkitarjan, Grosskreutz - Aubameyang, Immobile (Ramos, 85.)
Arsenal: Szczesny - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Ramsey (Cazorla, 62.), Arteta (Podolski, 77.) - A. Sanchez, Wilshere, Özil (Oxlade-Chamberlain, 62.) - Welbeck
gól: Immobile (45.), Aubameyang (48.)
sárga lap: Mkitarjan (5.), illetve Özil (54.), Wilshere (88.)

Rangadóval rajtolt a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, a német Dortmund az angol Arsenalt fogadta. A párharc azért is nagy csatát ígért, mert az Ágyúsok legendásan jól szerepelnek németországi kupameccseiken, a legutóbbi hat csata során nem kaptak ki - pedig játszottak a Hamburggal, a Schalkével, és kétszer a Bayernnel, illetve a Dortmunddal -, a németek pedig jó formában várhatták az összecsapást.

Simázott a Dortmund

Lendületesen futballozott a Dortmund, Aubameyang és Immobile óriási kavarodást tudott okozni a toldozott-foldozott vendégvédelemben, amelyben még egy újonc, a mindössze 19 éves Héctor Bellerín is helyet kapott. De a két gyors csatárhoz tökéletesen ért fel Mkitarjan és Grosskreutz is, és miután folyamatosan a németeknél volt a labda, Arsenal-támadást elvétve sem lehetett látni.

Aubameyang gólját ünneplik a dortmundiak Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A nagy nyomás a 45. percben érett góllá, amikor Immobile vezetést szerzett, de félidei statisztika mindent elárult: a nyolc dortmundi kísérletre egy angol válasz érkezett, a kaput azonban csak a Dortmund találta el, négyszer.

Mintha nem is mentek volna szünetre a felek, a Dortmund ott folytatta, ahol abbahagyta, Aubameyang a 48. percben kettőre növelte az előnyt. Innentől kezdve a hazai drukkerek csak azért bosszakodhattak, mert a már említett négyes sorra dolgozta ki a helyzetetek, de Mkitarjan önzősége és a figyelmetlenség miatt nem nőhetett a különbség.

A vége 2-0 lett, és ez az eredmény igazán az Arsenal számára hízelgő, mert akár egy kiütéses vereségbe is belefuthatott volna. A csoport másik mérkőzésén a Galatasaray 1-1-re végzett az Anderlechttel, a hazaiak a 90. percben tudtak egyenlíteni.

A játéknap összes gólja:

Meglepő Olimpiakosz-bravúr

Az A csoportban a Juventus nagyon megszenvedett, de nem követte el azt a hibát, mint az előző szezonban, amikor négy fordulón át képelen volt nyerni, és ez végül a továbbjutásába került. Ezúttal a svéd Malmö ellen Carlos Tévez duplájával 2-0-ra győzött, és begyűjtötte a három pontot.

Kellett is a torinóiaknak a siker, az Olimpiakosz (Megyeri Balázzsal a kispadon) ugyanis borította a papírformát, és meglepetésre végigirányítva a mérkőzést 3-2-re verte a tavaly BL-döntős Atlético Madridot.

Gerrard nem idegeskedte el

A B csoportban a Real Madrid nem sok esélyt hagyott a Baselnek, a világ legdrágább játékosai közül Gareth Bale, Cristiano Ronaldo és James Rodríguez is góllal vette kirészét az 5-1-es KO-győzelemből.

A Liverpool a 82. percig 0-0-ra állt a meglepetéscsapat Ludogorec ellen, és bár Mario Balotelli megszerezte a vezetést a hazaiaknak, a bolgárok egyenlíteni tudtak,. A slusszpoén a 93. percben egy büntető formájában jelentkezett, azt Steven Gerrard bevágta, három ponthoz juttatva ezzel az angolokat.

Zenit-siker Lisszabonban

A C csoportban a Zenit kihasználta, hogy a Benfica a 18. perctől emberhátrányban harcolt, az oroszok végül 2-0-ra nyertek idegenben. A Monaco 1-0-ra győzött otthon a Bayer Leverkusen ellen.

További eredmények

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, A csoport:
Juventus - Malmö 2-0 (0-0)
gól: Tévez (59., 90.)

Olimpiakosz - Atlético Madrid 3-2 (2-1)
gól: Masuaku (13.), Afellay (31.), Mitroglu (73.), illetve Mandzukic (38.), Griezmann (86.)

B csoport:
Liverpool - Ludogorec 2-1 (0-0)
gól: Balotelli (82.), Gerrard (90+3., büntetőből), illetve Dani Abalo (90.)

Real Madrid - Basel 5-1 (4-1)
gól: Suchy (15., öngól), Bale (30.), C. Ronaldo (32.), J. Rodríguez (37.), Benzema (79.), illetve González (37.)

C csoport:
Benfica - Zenit 0-2 (0-2)
gól: Hulk (6.), Witsel (22.)
piros lap: Artur Moraes (18., Benfica)

Monaco - Bayer Leverkusen 1-0 (0-0)
gól: Joao Moutinho (61.)

D csoport:
Galatasaray - Anderlecht 1-1 (0-0)
gól: Yilmaz (90.), illetve Praet (52.)