Komikus öngóllal nyert rangadót a MU

VERTICAL PORTRAIT FOOTBALL TRAINING Manchester United's Spanish goalkeeper David de Gea takes part in a public training session at Old Trafford in Manchester, north west England, on August 6, 2011. United take on Manchester City in the Charity Shield at W
Manchester United's Spanish goalkeeper David de Gea takes part in a public training session at Old Trafford in Manchester, north west England, on August 6, 2011. United take on Manchester City in the Charity Shield at Wembley on August 7. More than 12,000 people were expected to attend the open event raising money for Manchester United Foundation disability football. AFP PHOTO/PAUL ELLIS - FOR EDITORIAL USE ONLY Additional licence required for any commercial/promotional use or use on TV or internet (except identical online version of newspaper) of Premier League/Football League photos. Tel DataCo +44 207 2981656. Do not alter/modify photo.
Vágólapra másolva!
A Manchester United némi szerencsével idegenben is 2-1-re nyerte az angol bajnokság 12. fordulójának rangadóját az Arsenal ellen, és ismét BL-helyen áll a gárda. Arséne Wenger csapata sokkal többet birtokolta a labdát, több lehetőséget alakított ki, de egy szerencsétlen öngól megpecsételte a sorsukat, ráadásul megsérült Szczesny és Wilshere is. 

Premier League, 12. forduló
Arsenal - Manchester United 1-2 (0-0)
gól: Giroud (90+5.), illetve Gibbs (öngól, 56.), Rooney (86.)

Arsenal: Szczesny - Chambers, Mertesacker, Monreal, Gibbs - Ramsey, Arteta - Oxlade-Chamberlain, Wilshere, Sanchez - Welbeck

MU:
De Gea - McNair, Smalling, Blackett - Valencia, Fellaini, Carrick, Shaw - Rooney - Di Maria, Van Perise

Enyhe Arsenal-fölénnyel és Welbeck helyzettel indult a találkozó, de a fiatal Blackett belevetődött az egykori MU-támadó lövésébe. A második helyzet is a középcsatár előtt adódott, de tíz méterről fölé fejelt, majd Ramsey és Wilshere átlövései következtek.

Nyomasztó hazai fölény

Az első negyedóra végére nyomasztóvá vált a hazaiak fölénye, a MU igazából ki sem tudott jönni a saját térfeléről. Ekkor jött el a meccs első ziccere is: De Gea rosszul tette előre a labdát, az Arsenal azonnal visszafordult belőle, és két gyors passzal Wilshere került tiszta gólhelyzetbe, de a kapus nagy bravúrral javította saját hibáját, és vetődve hárította a támadó lapos lövését.

Az első lehetőség Rooney előtt adódott a vendégeknél, de 25 méteres szabadrúgása veszélytelenül szállt a kapu fölé. Szinte a fordulásból Oxlade-Chamberlain került helyzetbe, de jól lépett ki a kapujából De Gea, és ismét védeni tudott.

David de Gea volt a mérkőzés legjobbja Forrás: AFP/Paul Ellis



Nagyjából így állandósult a meccs képe is: az Arsenal birtokolta többet a labdát, uralta a meccset, de helyzetek helyett csak lehetőségekig jutottak, míg a MU kizárólag a kontratámadásokra épített.

Öngól és sérülések

A második félidőben a sérülések kerültek a középpontba, Wilshere-t és Szczesnyt is le kellett cserélnie Arséne Wengernek, a kapust ráadásul a bekapott gól után. Egy bal oldali MU-kontratámadás végén a kapus a védőjét tarolta le, miközben kiöklözte az érkező beadást - ekkor sérült meg, a labda ráadásul pont Valencia elé került, aki egyből a hosszú sarokba lőtt. Igaz, a lövés elkerülte volna a kaput, ha nem pattan meg a földön fekvő Gibbsen.

A hátralévő időben egyre fejetlenebbül ment előre az Arsenal, de egyenlítés helyett a meccs végén megkapták a kegyelemdöfést is, egy újabb kontra végén Di Maria passzából Rooney egyedül vezetette rá a labdát a kapura, és át is emelte az elvetődő Martinezen.

Ugyanez a jelenet ismétlődött meg a 94. percben, csak Di Maria vezethette egyedül a kapusra a labdát, de gyámoltalanul a kapu mellé emelt. Nem volt viszont gyámoltalan Giroud, aki a meccs végén egy mozdulattal maga elé tette a labdát, a másikkal pedig dropból bevarrta a rövid felső sarokba, De Gea csak beleérni tudott. Az utolsó percek még izgalmasan teltek, de egyenlíteni már nem sikerült a hazaiaknak.

Louis van Gaal csapata első idegenbeli győzelmével megelőzte az Arsenalt, sőt egészen a negyedik, már BL-selejtezőt érő helyre jött fel a csapat, amit elsősorban kapusuknak, a nagyszerűen védő David de Geának, illetve a szerencsés öngólnak köszönhetnek, amely alapvetően határozta meg a meccs végkimenetelét.