Vágólapra másolva!
Talán nincs is tragikusabb futballkarrier, mint Marco van Bastené, aki elképesztő tehetségéből és hihetetlen adottságaiból annak ellenére keveset tudott megmutatni, hogy így is letarolta a futball világát. A 28 évesen visszavonult holland klasszis ma ünnepli 50. születésnapját. 

A valaha volt egyik legnagyobb csatár Utrecht szülötte, helyi csapatokban kezdett futballozni, mielőtt 17 évesen elvitte az Ajax, és beindult a pályafutása. Már Amszterdamban kiderült róla, hogy páratlan képességei vannak, magassága ellenére rendkívül jól bánt a labdával, és a rúgótechnikája is kimagasló volt. Egy KEK-győzelem mellett háromszoros bajnok, és európai aranycipős lett, 83 és 87 között 112 meccsen 117 gólt szerzett.

Nem csoda, hogy lecsapott rá a Milan, ahol hasonló tarolás következett: nyolc milánói éve alatt négy olasz bajnoki cím, két BEK-győzelem, két európai Szuperkupa és két Világkupa került a neve mellé, ezen kívül három Aranylabda mutatta, hogy személyében valóban a világ legjobb játékost tisztelhetjük.

1988 volt a legnagyobb éve, hiszen a scudetto mellé megszerzett Európa-bajnoki cím megszerzése közben szerezte azt a gólt, ami talán mindenkinek elsőre beugrik, ha Van Bastenre terelődik a szó. Talán nem túlzás minden idők egyik legnagyobb góljának nevezni a Rinat Daszajev feje fölött a hosszú felsőbe varrt bombát.

Jaj, gól! Forrás: Origo

Soha nem derülhetett ki

A holland játékosnak még aktív játékosként is sok gondot okozott a jobb bokája. A klub igyekezett a legjobb orvosokat felkutatni Van Basten számára, de a sorozatos műtétek nem hoztak semmiféle eredményt. Miután 1993-ban pályára lépett a Marseille elleni (vesztes) BL-döntőben, két teljes évet hagyott ki, a folyamatos kínlódás azonban nem hozott eredményt, és 1995 augusztusában bejelentette, hogy visszavonul a futballtól.

További egy év szenvedés következett, saját elmondása szerint minden nap minden percét a fájdalom uralta, hiszen annyira tönkrement a bokája, hogy szinte már lépni sem tudott. Bő három év után úgy döntött, inkább mozgássérültként éli le az életét, és három csavarral a lábfejéhez rögzíttette a bokáját. A fájdalom elmúlt, Van Basten teljes életet él, sőt néhány bemutató meccs erejéig még a pályára is visszatérhetett.

A Milan mezében Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A visszavonulásakor még csak 28 éves csatár hihetetlen balszerencsés, hiszen a Milan Lab segítségével Baresi, Costacurta és Maldini is majdnem 40 éves korukig játszottak a legmagasabb szinten. De Van Basten sérülésével ők sem tudtak mit kezdeni, az a boka nem volt alkalmas sportolásra.

Nem könnyű ember

A következő logikus lépés az edzősködés volt, pedig lehet, hogy jobb lett volna kihagyni a dolgot. Az Ajax B csapatától egyenesen a holland válogatott élére került, ami túlságosan nagy feladat volt számára: a rutintalan, de saját elveiben vakon hívő Van Basten semmi perc alatt összeveszett a csapat kulcsembereivel: Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Roy Makaay és Marc van Bommel mind kikerültek a csapatból, és Dennis Bergkampot sem volt hajlandó visszahívni, pedig a játékos hajlott a visszatérésre.

A fentieket csak bombasztikus eredménysorral lehetett volna igazolni, de egy vb-nyolcaddöntő (Portugália ellen) és egy Eb-negyeddöntő (Oroszország ellen) kevés volt ahhoz, hogy a csapat mellett tartsa. Átvette az Ajaxot, de botrányosan gyenge szezont produkált, csak a negyedik helyen végzett, és bár nem rúgták ki, maga mondott fel.

Szövetségi kapitányként Forrás: AFP/Ed Oudenaarden

A Heerenveen, majd az Alkmaar következett, de hiába voltak megfelelőek az eredmények, az idei szezon elején újra egészségügyi problémák adódtak Van Bastennel. Az egykori klasszis a stressz miatt kedélybeteg lett, pszichiátriai kezelésekkel próbáltak segíteni neki a nyomás feldolgozásában, de több holland forrás is azt állítja, hogy a szíve sem bírta jól a folyamatos stresszt. Lemondott a vezetőedzői posztról, jelenleg másodedzőként a klub alkalmazásában áll, de az lassan kijelenthető, hogy soha nem lesz belőle akkora edző, amekkora játékos volt.

Marco van Bastené, bár ez ízlés kérdése, talán az egyik legfájóbban megkurtított karrier, talán az ellenfelei táborában sem volt senki, aki nem nézte volna el még néhány évig a holland zseni játékát.