Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elutasította az FC Barcelona fellebbezését, így életbe lép az áprilisi büntetés, amely egy évre kizárta a klubot a hazai és nemzetközi átigazolásokból, miután az egyesület megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat. A mostani döntés nyomán a Barcelona a januári és a jövő nyári átigazolási időszakban eladhat játékosokat, de vásárolnia nem szabad.

A FIFA áprilisban azt közölte, hogy a tavaly lefolytatott vizsgálat megállapította: a katalán klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen. A nemzetközi szövetség előírásai szerint országok közti átigazolás csak akkor engedélyezett, ha a szerződtetni kívánt játékos elmúlt 18 éves.

A Barcelona ezt a rendelkezést a 2009 és a 2013 közötti időszakban tíz játékos esetében hagyta figyelmen kívül, és ezzel egyidejűleg egyéb, más játékosokkal kapcsolatos kisebb szabálytalanságokat is elkövetett.

Forrás: AFP

A klub ugyan fellebbezett a büntetés ellen, de a FIFA csak átmenetileg függesztette fel a büntetést, a halasztó hatály, ugyanakkor lehetővé tette például azt, hogy a Barcelona ezen a nyáron megszerezze az uruguayi Luis Suárezt a Liverpooltól.

Az egyesület 450 ezer svájci frankos bírságot is kapott, és a FIFA a spanyol szövetséget is megbüntette 500 ezer svájci frankra. Utóbbi szervezet is fellebbezett, de ezt is elutasították.

A szerdai ítélethirdetés után a Barcelona közölte: nem fogadja el a döntést és a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.