Vágólapra másolva!
Napvilágra kerültek a Manchester United és az Adidas sporttörténelmi szponzorációs szerződésének egyes részletei. Ha a MU nem jut be a BL-be, komoly büntetésre számíthat, ám ha sikeres a klub, további pénzeket kaszálhat a németektől. 

A Manchester United tíz évre szóló, 750 millió fontos (nagyjából 300 milliárd forint) szponzori megállapodást kötött az Adidasszal, ami a sporttörténelem legnagyobb ilyen típusú támogatói szerződése.

Az együttműködés a 2015-2016-os szezontól lép életbe, ám a szponzor feltételekhez kötött a kifizetéseket. Amennyiben a United a szerződés életbe lépését követő két szezonban sem tudja kiharcolni a Bajnokok Ligája szereplést, 23 millió fontos büntetésre számíthat. Ebbe még nem számít bele az előttünk álló szezon, tehát David Moyes csapnivaló munkájának nem a klub, és nem is Louis van Gaal issza meg a levét.

Az Adidasszal kötött szerződés arról is rendelkezik, hogy ha a klub kiesne a Premier League-ből, akkor a támogató azonnal 50%-kal csökkentheti a juttatásokat, amíg a csapat ki nem harcolja a feljutást.

Azonban még tovább nőhetnek a klub bevételei, ha sikeresen szerepel a csapat: négymillió fontos bónusz jár minden alkalommal, amikor a Manchester United megnyeri a Premier League-t, az FA-kupát vagy a Bajnokok Ligáját.

"Az elmúlt húsz évben elért eredményeink nem jelentenek garanciát arra, hogy a jövőben is sikeres lesz a klub. Amennyiben az első csapat játékosai nem teljesítenek megfelelően, a klub elveszíti azt a képességét, hogy megszerezze és meg is tartsa a világ legjobb edzőit és játékosait. Azért dolgozunk minden nap, hogy a Manchester Uniteddel ilyen ne történhessen meg, ezért a szerződés különböző pontjai nem is jelentenek különösebb nyomást a számunkra" – áll a közleményben, amelyben az Adidasszal kötött szerződés részleteinek napvilágra kerülését kommentálja az angol klub.

Van Gaal csapata legközelebb szombaton lép pályára negyedik felkészülési meccsén a Real Madrid ellen a michigani Ann Arborban. A meccsre már mind a 109.000 belépőt eladták.