Vágólapra másolva!
Az Aston Martin F1-es csapata óvást nyújtott be a Kínai Nagydíj időmérő edzése után, amiért Carlos Sainz a balesete után folytathatta a második szakaszt. Az FIA azóta döntött az ügyben, és nem változtatta meg az időmérő végeredményét.

A ferraris Carlos Sainz a Kínai Nagydíj időmérő edzésének második szakaszában önhibájából falnak ütközött, ám a piros zászlós fázis során a bokszba gurult, és ki tudták javítani úgy a károkat, hogy folytatni tudta a kvalifikációt. A spanyol versenyző ráadásul olyan időt teljesített ezután, amivel bekerült a Q3-ba, így a 11. helyen Lance Stroll, az Aston Martin pilótája nem jutott tovább. Sainz végül hetedikként zárta az időmérőt, majd az Aston Martin óvást nyújtott be az FIA-nál, a sportszabályzat arra a pontjára hivatkozva, amely kimondja, a leálló autók már nem folytathatják az időmérő edzést.

Forma-1, Kínai Nagydíj 2024, Carlos Sainz
Carlos Sainz a falnak ütközött az időmérőn
Fotó: AFP (Photo by HECTOR RETAMAL / AFP)

A nemzetközi szövetség megállapította, Sainz 15 óra 33 perc 5 másodperckor ment a falnak, és 15 óra 34 perc 22 másodperckor indította újra az autóját, külső segítség nélkül. Az FIA versenyirányítása a piros zászlós jelzés kiadásakor a hivatalos rendszerén azt jelezte: "Az 55-ös rajtszámú autó megállt a célegyenesben". Sainz engedélyt kapott a küzdelem folytatására a szövetségtől, amely kiemelte, hogy a spanyol esetében döntő volt, hogy semmilyen külső segítséget nem kapott az újrainduláshoz.

A korábbi gyakorlat egyértelmű mintázatot rajzolt ki, ami alapján ezt a szabályt arra írták, hogy engedélyezzék az autók újraindulását és folytatását, amíg nem kapnak külső segítséget ehhez" -

idézte az m4sport.hu az FIA-t, amely a szabály nem szigorúan szó szerinti alkalmazására hivatkozva, valamint erre, és a múltbeli számos hasonló esetre hivatkozva elutasította az Aston Martin beadványát.

A döntés értelmében Sainz megtarthatja a 7. rajtkockát, a brit istálló pedig 2000 eurót bukott, ugyanis az eljárás díját csak sikeres óvás esetében fizeti vissza az FIA.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek