Schmitt Pál azt hiszi, még mindig doktor

Schmitt Pál Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ politikus SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2012. május 21.
Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, korábbi köztársasági elnök beszél az Olimpiai Bajnokok Klubjának közgyűlésén Budap
Budapest, 2012. május 21. Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, korábbi köztársasági elnök beszél az Olimpiai Bajnokok Klubjának közgyűlésén Budapesten, a Syma Sport- és Rendezvényközpontban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Schmitt Pál azt nyilatkozta egy sporthetilapnak, hogy a doktori címét végül nem vonták vissza a plágiumügye miatt, mivel a fellebbezését megnyerte. Rosszul emlékszik.

"A Semmelweiss Egyetem elleni fellebbezésemet megnyertem, úgy hogy nem is vonták vissza a kisdoktori címemet" - egyebek mellett ezt állítja Schmitt Pál volt köztársasági elnök a Sport Plusz nevű hetilapnak adott, pénteken megjelent interjújában.

Nem egészen így történt

Schmitt nem mond igazat: a 2012 márciusában hozott döntést, mely szerint az egyetem megfosztotta a doktori címétől, egy évvel később a jogorvoslati bizottság megerősítette azzal, hogy elutasította a fellebbezést. Az egyetem akkori közleményében az is szerepelt, hogy Schmitt Pál lemondott egyetemi doktori (doctor universitatis) címéről, és az is, hogy további eljárásnak nincs helye. Ennél frissebb információ azóta sem került nyilvánosságra az ügyről.

Az eljárás azért indult, mert a Hvg.hu megírta, hogy Schmitt kisdoktori értekezését nagyobb részt más források teljes vagy részleges átvételével készítette el, azaz plagizált.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Schmitt maga is többször elismerte, hogy már nem doktor, hiszen - már a lemondásakor, a parlamentben - bejelentette, hogy megpróbál immár érvényes doktori címet szerezni, majd egy 2012. szeptemberi interjúban azt mondta, be is iratkozott a doktori iskolába. Később kiderült, hogy letett az értekezés elkészítéséről. A plágium miatt egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is figyelmeztette.

A Nemzet Sportolója lett

Schmittet nemrég beválasztották a Nemzet Sportolói közé. Arról, hogy kik azok a feddhetetlen magyar sportolók, akiket helyette választhattak volna, itt olvashat.