Alvin barátja is sportolóként kezdte

Jason Lee, Alvin és a mókusok
UNITED STATES, Hollywood : Actor Jason Lee stands with Simon at the Alvin and The Chipmunks Hand & Footprint ceremony in front of Grauman's Chinese Theater in Hollywood, California November 1, 2011. This is first official Hand & Footprint ceremony honoring an animated character since Donald Duck in 1984 AFP PHOTO / Robyn Beck
Vágólapra másolva!
Kurt Russell hollywoodi pályafutása kezdetén még alacsonyabb osztályban baseballozott, Jason Statham a vérontás előtt műugrásban teljesedett ki, Jason Lee pedig a világ egyik legjobb gördeszkása volt, még mielőtt mókusokkal kezdett barátkozni. Színészek, akiknek a sportmúltjáról kevesebbet tudunk.

A világ leghíresebb Tarzan-színésze, Johnny Weissmüller óta tudjuk, hogy a sikeres sportolókat gyakran keresik meg a filmproducerek kisebb-nagyobb szerepekkel. Így aztán közismert, hogy a Bud Spencer néven híressé lett Carlo Pedersoli sikeres vízilabdázó, Mickey Rourke és Joe Bugner profi ökölvívó, O.J. Simpson az amerikaifutball-történelem egyik legjobb futójátékosa, Jean-Claude van Damme pedig Európa-bajnok karatés volt.

De a jelenkor színészei között is több olyan akad, akinek komoly profi sportmúltja van, íme néhány példa közülük.

Dwayne "The Rock" Johnson

Egyértelműen hihetetlen fizikumának köszönhette, hogy felfigyelt rá a filmipar. A 42 éves színész tízszer nyerte el a legnagyobb pankrátorszervezet, a WWE világbajnoki övét, nyolcszor győzött a WWF/E bajnokságon, kétszer a WWF interkontinentális bajnokságon. Emellett egyetemi bajnok volt 1991-ben a Miami Hurricanes amerikaifutball-csapatával, és belekóstolt kis ideig a kanadai futballba is, de végül mindössze két hónapot töltött a Calgary Stampedersnél.

Dwayne Johnson Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Jonhson rengeteg filmben játszott, többek között szerepelt A múmia visszatér, A Skorpiókirály, Az Amazonas kincse, illetve a Halálos iramban ötödik, hatodik és hetedik részében.

Jason Lee

Gondolta, hogy A nevem Earl című vígjátéksorozat főszereplője, Jason Michael Lee korábban profi gördeszkás volt? Nem is akármilyen, a szubkultúra egyik legnevesebb képviselőjeként 22 évesen Stereo Skateboards és Stereo Sounds Clothing néven ikervállalatot is alapított barátjával, Chris Pastrasszal.

Jason Lee és Alvin Forrás: AFP/Robyn Beck

Aztán ahogy egy interjúban fogalmazott, rájött arra, hogy nem lehet mindig a csúcson a sportban, így váltott, és a színészet felé fordult. Első kisebb szerepeit (Shop-show, Képtelen képregény, A közellenség) egyre komolyabb kihívások követték, így csöppent bele többek között az Alvin és a mókusok háromrészes családi mozijába.

Jason Statham

A morózus, vad tekintetű verekedő- és gyilkológép, Jason Statham tulajdonképpen Guy Ritchie-nek köszönheti filmes karrierjét, ő fedezte fel A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című filmjéhez, és ezek után szerepeltette a Blöff című filmben is.

Jason Statham Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

Statham azóta a véres inges, borostás akcióhős prototípusa, rá szabták a Szállító című filmtrilógiát, szerepet kapott A feláldozhatók mindhárom részében, a Mobil és Az olasz meló című filmben is.

Ezek után nehezen hihető, hogy fiatalkorában - miután Vinnie Jones barátjaként kudarcot vallott a labdarúgásban - komolyan foglalkozott a műugrással. Tizenkét évig a brit válogatott tagja volt, az 1990-es Nemzetközösségi Játékokon három számban is indult, 1 méteren 8., 3 méteren 11., míg a 10 méteres toronyugrásban 10. lett.

Gina Carano

Komoly sportpályafutást tudhat magáénak Gina Carano is. A 32 éves színésznő tanulmányai alatt kosarazott és röplabdázott, majd a harcművészetekkel kezdett foglalkozni. Thai boxban (12 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség) és MMA-ban is sikeres volt (7 győzelem, 1 vereség), ő lett a női MMA arca. 2008-ban a 66 kg-osok között világranglista-harmadikként tartották számon.

Gina Carano Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Első komoly szerepét 2011-ben Steven Soderbergh rendezőtől kapta A bűn hálójában című filmben, szerepelt a Halálos iramban hatodik részében, és jelenleg három filmet is forgat.

Kurt Russell

"Sokkal jobb színész, mint baseballjátékos" - mondta Tom Trebelhorn, a Salem-Keizer Volcanoes jelenlegi baseballedzője egykori játékostársáról, Kurt Russellről. A hollywoodi csillag már befutott színésznek számított a 70-es évek elején (akkor forgatta a Disneyvel a Komputer teniszcipőben, a Mezítlábas lakótárs vagy az Itt a fiú, hol a fiú? című filmeket), de hétről hétre pályára lépett.

Kurt Russell Forrás: AFP/Getty Images/Nick Laham

1971 és 1973 között párhuzamosan sportolt és színészkedett, első, a Bend Rainbows csapatában töltött szezonjában az északnyugati liga All-Star csapatába is beválogatták. Ezután szerepelt a Walla Walla Islanders, az El Paso Sun Kings, illetve a Portland Mavericks csapataiban, pályafutásának egy súlyos vállsérülés vetett véget.

Terry Crews

A Western Michigan University amerikaifutball-csapatában tűnt fel először, innen egyenes út vezetett az NFL-draftig. 1991-ben a 11. körben kelt el a játékjoga, a Los Angeles Rams szerezte meg. Később játszott a San Diego Chargers (1993), a Washington Redskins (1995), illetve a Philadelphia Eagles (1996) csapataiban is.

Terry Crews Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Első szerepét egy 2000-ben forgatott Schwarzenegger-filmben (A hatodik napon) kapta, néhány kisebb szerep (Kiképzés, Starsky és Hutch, Csontdaráló, Távkapcs) után alapembere lett a Stallone rendezte A feláldozhatók trilógiának.