Vágólapra másolva!
Cápa támadt egy evező nőre Kalifornia partjainál. A nő sérülés nélkül úszta meg a ragadozóval való találkozást.

A nő vitorlás kajakjával nagyjából öt kilométerre távolodott el a parttól a hétvégén, amikor a cápa elkezdte harapdálni a hajót - közölte a Santa Barbara-i parti őrség.

A nő beleesett a vízbe a támadás során, de vissza tudott mászni a hajóra és kievezni a partra, miután a cápa elúszott. Elmondása szerint a cápa 1,8 méter hosszú és kékes-szürke színű volt.

Ebben a hónapban már történt hasonló eset Kalifornia partjainál, Santa Barbarától 48 kilométerrel északra. Akkor egy szörfös szenvedett sérüléseket a térdén, miután egy 2-3 méter hosszú cápa rátámadt. Noha az esetről készült jelentések nem említették a cápa színét, a helyi média hamar nagy fehércápáról kezdett beszélni.

A hasonló támadásokat övező médiafigyelem ellenére nagyon ritkán esik meg, hogy cápa emberre támad az Egyesült Államok csendes-óceáni partjainál. Az amerikai Cápakutató Bizottság szerint Kaliforniában 1900 óta mindösszesen 154 nem provokált cápatámadást jegyeztek fel. Az összes támadás közül az elmúlt hatvan évben pedig csupán 13 volt végzetes kimenetelű.